Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Refuză să meargă la școală! Ce e de facut?

Refuză să meargă la școală! Ce e de facut?

Surprinzător, refuzul şcolar este mai răspândit decât alte tulburări cunoscute, cum ar fi ADHD, dar, pentru că mulţi copii sunt vagi în plângerile lor şi în imposibilitatea de a verbaliza ceea ce-i face neliniştiţi, acesta este considerat de cele mai multe ori drept o dorinţă copilărească.

Deci, care este linia de demarcaţie între ceea ce este şi ceea ce nu este normal?

Copilul refuză să meargă la şcoală

Strategii de soluţionare a problemei

„În primul rând, trebuie să analizezi dacă această problemă afectează activităţile zilnice ale copilului şi ale familiei”, explică Christopher Kearney, directorul UNLV Child School Refusal and Anxiety Disorders Clinic, citat de Education.com.

Cu alte cuvinte, în cazul în care calificativele copilului au de suferit sau locul tău de muncă este în pericol din cauza absenţelor repetate, este timpul să analizezi atent problema. Kearney subliniază că trebuie să fiţi atenţi în cazul în care copilul spune că nu poate merge la şcoală pe baza „unor scuze tipuri vagi,care nu pot fi testate, precum dureri de stomac sau de cap.” În timp ce doar aceste plângeri nu indică neapărat refuz şcolar, pot exista probleme mai profunde dacă sunt combinate cu absenteism cronic, plângeri generale despre şcoală, dacă vorbeşte despre ameninţări la şcoală.

Frica de primele zile de grădiniţă

Atenție la nuanță!

Există o diferenţă subtilă între refuzul şcolii şi comportamentul de refuz şcolar.

” Puştiul care lipseşte ca să stea cu prietenii este reprezentantul unui comportament de refuz şcolar, poate reprezenta o fază care va trece sau o manifestare de rebeliune. Pe de altă parte, copilul care se agaţă de piciorul mamei, ţipând la gândul că trebuie să intre în clădirea şcolii, dă semne de refuz şcolar, sau de absenteism cauzat de anxietate.”

Indiferent de felul în care este etichetată situaţia, cel mai important lucru pentru soluţionarea ei este ca puştiul să ajungă din nou în sala de clasă. Potrivit lui Maryann Roth, consilier şi psiholog şcolar, trebuie să te asiguri că el ajunge la şcoală, indiferent cât de greu este.” Doar în acest fel, se pot pune bazele unui plan de acţiune (nu se poate acţiona, descoperi problema dacă el rămâne acasă).

Comportamentul copilului meu s-a schimbat in rau de cand merge la gradinita!

  • Investigaţi ce se întâmplă la şcoală. După este vorba de o problemă de intimidare, trebuie să afli ce se întâmplă cu adevărat. Odată ce ştii dacă plângerea copilului tău este justificată, este mai uşor să acţionezi, atât la şcoală, cât şi în afara ei.
  • Coordonează-te cu şcoala. Misiunea poate fi mai dificilă decât crezi şi nu poţi face singur. Este vorba de un efort comun şcoală – părinte, iar şcoala (personalul şcolar) să aibă şi ea un rol activ în reintegrarea copilului în sala de clasă.
  • Du copilul la şcoală! Roth şi Kearney sunt de acord că a avea un copil în şcoală pentru orice perioadă de timp, cât de scurtă ar fi, este mai bine decât să fie acasă şi reprezintă un pas înainte. Deşi un copil aflat în această situaţie poate vine la şcoală doar pentru o oră, stă pe hol, să este absent la activităţi, este mult mai uşor să-l readuci în sala de clasă de aici decât de acasă.
  • Fă şederea acasă mai puţin distractivă. De pildă, în cazul în care copilul dumneavoastră ştie că poate sta acasă şi să se joace pe calculator în timpul zilei de şcoală, motivaţia de a sta acasă este mai mare decât interesul de a fi la şcoală. Este foarte important să stabiliţi nişte limite.

Cum abordezi întâlnirea părinte – învăţător?

Copilul tău refuză să meargă la şcoală? Cum ai procedat în această situaţie?

 

Comments

comments

Lasă un răspuns