Esti aici
Femeia.ro > Familie > Scapa-ti copilul de obiceiurile tale proaste

Scapa-ti copilul de obiceiurile tale proaste

Limbajul de proasta calitate

Injuraturi, blasfemiile, cuvintele folosite si pronuntate incorect, limbajul metaforic utilizat excesiv, mai ales la varsta la care copilul abia deprinde vorbirea, sunt absorbite ca de un burete si folosite mai departe de copil, acesta considerandu-l un lucru normal.

Lipsa de respect

Fie ca tipi la sot sau la vecini, copilul va invata ca acesta este un mod corect de a rezolva situatiile conflictuale si va considera mereu ca i se cuvine totul, ca poate obtine orice prin ridicarea tonului, lipsa de politete si de consideratie pentru parerile si nevoile celorlalti. Un obicei prost pe care parintii il fac frecvent este sa se certe in fata copiilor.

Barfa

Poti sa-i povestesti discret sotului ce-ai mai aflat despre noua familie care s-a mutat in bloc. Copilul nu trebuie sa fie martor la judecatile pe care, de obicei, le emiti in mod nedrept. Fiind mereu prezent la sesiunile de barfa din familie, copilul creste cu constiinta ca nu e nimic rau in a pune etichete oamenilor, a-i judeca si a-i desconsidera. Evita sa cultivi aroganta in el.

Minciuna si lipsa de seriozitate

Intotdeauna, da-i copilului ce-i promiti, mai ales daca sunt lucruri foarte importante pentru el (o anumita jucarie, o plimbare in parc, o vizita la bunici). Sau nu promite ce nu poti oferi! Altfel, creste cu ideea ca e normal sa nu te tii de cuvant, in principal, cu aspectele conexe: sa minti, sa intarzii, sa exagerezi peste putinta si sa ti se ierte toatea acestea.

Viciile

Desi creste intr-o lume in care fumatul e interzis cam peste tot, se sperie de fotografiile groaznice de pe pachetele de tigari, iar adultii se dau peste cap sa-i explice cat de nociv este acest obicei pentru sanatate, simplul fapt ca o vede pe mami pufaind distruge toate argumentele de mai sus, pentru ca nu sunt personaje in care copilul sa aiba mai multa incredere decat in parintii lui. Iar sa-i explici unui copil cat iti dauneaza un viciu pe care tu il ai este ipocrizie curata.

Mancarea nesanatoasa

Daca tu rontai prin casa chipsuri si ciocolata, n-ai nici o sansa sa-ti convingi copilul sa-si manance legumele din farfurie. Totul porneste, de fapt, de la lista de cumparaturi: copilul se va deprinde sa consume ceea ce gaseste in regimul alimentar al familiei. Cu cat lista de cumparaturi este mai sanatoasa, cu atat frigiderul ii va oferi mai putine tentatii nepotrivite.

Lipsa de igiena

Degeaba ai grija de cel mic, il schimbi, il pudrezi, il parfumezi fiindca ti-e asa de drag de el, incat nu stii cum sa-l mai infrumusetezi, daca tie nu-ti oferi acelasi tratament sau daca te neglijezi din lipsa de timp si rabdare. Trebuie sa-l inveti ca igiena personala este un lucru riguros, de zi cu zi si ca nimeni nu face exceptie de la ea.

Nu uita!

Toate acestea se sadesc sau se plivesc in educatia copilului in familie. Ia in considerare faptul ca micutul, odata ce intra in contact cu factorii din mediul extern (copii, educatori, adulti cunoscuti sau nu), are toate sansele sa absoarba multe cunostinte si deprinderi nepotrivite. Asadar, macar ofera-i de acasa o baza informationala si comportamentala solida si sanatoasa, cu care sa combateti impreuna influentele negative din exterior.

Comments

comments

Lasă un răspuns