Esti aici
Femeia.ro > Familie > Studiu: Școala cultivă teama de eșec

Studiu: Școala cultivă teama de eșec

45% dintre cei care au absolvit o școală în România și au participat la un studiu realizat de platforma Pagina de psihologie consideră că profesorii le-au cultivat teama de eșec de-a lungul anilor petrecuți ca elevi.

64% dintre cei care au răspuns la chestionarul ”Școala și teama de eșec” de pe platforma Pagina de psihologie au avut, în egală măsură, experiențe pozitive și negative legate de școală, iar 1 din 4 participanți la studiu s-a simțit ușurat în momentul în care a părăsit școala. Nu doar profesorii au fost, însă, responsabili pentru emoțiile negative trăite în relația cu școala. 46% dintre respondenți consideră că părinții le-au transmis, conștient sau inconștient, mesajul că greșelile nu sunt permise, iar 23% au simțit că prietenii și colegii îi acceptau cu greu pe cei care greșeau.

Criticarea, rușinarea elevilor sau a copiilor sunt printre cele mai frecvente greşeli comise de către profesori sau părinţi, care conduc la formarea unei atitudini negative a elevilor faţă de eşec – consideră 54% dintre cei care au completat
chestionarul. Studiul a relevat faptul că, pe termen lung, atitudinile negative față de eșec ale profesorilor și părinților îi împiedică pe copii să își dezvolte imaginația și stima de sine (38%) și îi predispun la o viață marcată de depresie, anxietate și tulburări alimentare (34%).

Vezi aici raportul complet asupra cercetării Școala și teama de eșec.

Comments

comments

Lasă un răspuns