Esti aici
Femeia.ro > Familie > Tot ce trebuie să știi despre ghiozdanul copilului tău. Cum să îl alegi pe cel mai bun

Tot ce trebuie să știi despre ghiozdanul copilului tău. Cum să îl alegi pe cel mai bun

Ghiozdanul îl însoțește pe micul tău școlar în fiecare zi, motiv pentru care alegerea modelului perfect nu este o sarcină ușoară. Mai mult, potrivit datelor colectate de Institutul Național de Statistică, 5% dintre elevii de liceu suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale, iar principalul motiv pentru incidența crescută a acestora este un ghiozdan prea greu sau cu o formă necorespunzătoare.

Primul ghiozdan… o amintire aparte

Orice persoană își amintește primul ghiozdan, cel pe care l-a purtat cu mândrie în prima zi de școală, când mâinile îi tremurau de emoție și nerăbdare. Multe dintre rechizitele școlare s-au schimbat de-a lungul anilor, locul abacului a fost luat de aplicații pe tabletă, însă ghiozdanul a rămas la fel de important indiferent de ce formă a luat. Ghiozdanele clasice, pătrate, au fost înlocuite de rucsacurile de blugi, apoi de cele pe un singur umăr, iar acum mulți elevi aleg ghiozdanele troller sau gențile de școală.

Aruncă un ochi printre aceste ghiozdane și vei vedea o mulțime de modele de ghiozdane moderne și ergonomice, iar printre ele vei găsi cu siguranță și tovarășul școlarului tău. În plus, modelele de ghiozdane cu prințese din minunata lume Disney, modele Hello Kitty sau cele cu personaje din îndrăgita animație Cars vor face orice elev să aștepte cu nerăbdare începerea școlii. Totodată, cumpărând rechizitele online vei economisi timp și energie, și, un factor deloc de neglijat, vei găsi produse mai ieftine decât în marile magazine.

Iți venim în ajutor cu o mulțime de informații utile despre ghiozdane și genți pentru școală și cum poți să le alegi pe cele mai bune pentru copilul tău. Mai jos vei găsi răspunsurile la toate întrebările pe care le-ai putea avea despre achiziționarea unui ghiozdan:

Cât de mare trebuie să fie ghiozdanul copilului?

Un prim factor de care ar trebui să ții cont este mărimea. Este foarte important să te ghidezi după înălțimea copilului tău. Mulți părinți aleg să facă achiziții anticipative – că cumpere un ghiozdan mai mare, care să-l țină pe școlar mai multă vreme. Nu este însă recomandat să procedezi așa, deoarece pot apărea probleme ale coloanei vertebrale. Așadar, dacă micuțul tău este încă în clasa I, nu achiziționa un ghiozdan menit pentru elevi de gimnaziu, ci unul croit pe mărimea lui.

Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui copil?

Greutatea unui ghiozdan nu ar trebui să depășească 10% din greutatea copilului – atunci când are cărțile și caietele în el. Ținând cont de această regulă, copiii de clasele I-III, care cântăresc în general între 20 și 35 de kilograme, ar trebui să poarte un ghiozdan care cântărește între 2 și 3,5 kilograme. Pentru copiii de clasele V-VII, greutatea ghiozdanului ar trebui să se situeze undeva la 5 kilograme.

Ce se întâmplă dacă ghiozdanul este prea greu?

În cazul în care ghiozdanul nu se încadrează în cifrele de care îți vorbeam mai sus, pot apărea o mulțime de neplăceri. Scoliozele și cifozele – deformări ale coloanei vertebrale – sunt printre cele mai grave afecțiuni provocate de purtarea unui ghiozdan prea greu. Dacă nu sunt depistate la timp, acestea provoacă dureri de spate, devin vizibile (copilul are o poziție cocoșată) și din ce în ce mai greu de tratat.

La o greutate crescută a ghiozdanului se adaugă și numărul mare de ore pe care copilul le petrece stând în bancă, iar dacă părinții nu au grijă ca micuțul lor să facă mișcare, pot apărea consecințe pe termen lung.ghiozdane

Ce sunt ghiozdanele anatomice?

Ghiozdanele anatomice sunt cele gândite special pentru a se plia pe linia corpului unui copil. Principalul lor atribut este cel legat de distribuirea egală a greutății. Atunci când copilul poartă un astfel de ghiozdan, nu este solicitat mai mult un singur umăr, care poartă mare parte din greutate.

Ce sunt ghiozdanele troller?

Foarte populare în ultimii ani, ghiozdanele troller sunt cele pe care școlarii le pot transporta cu ajutorul roților cu care sunt prevăzute. Chiar dacă nu poartă ghiozdanul în spate, și acesta ar trebui să respecte regulile de greutate și mărime. Pot apărea probleme de sănătate și în cazul în care micuțul trasnportă pe roți un ghiozdan prea greu, așa încât recomandările legate de greutate trebuie avute în vedere și în cazul în care alegi un astfel de model.

Ghiozdanele troller sunt recomandate în mod special în cazul în care copilul se confruntă cu afecțiuni osoase sau cu dureri de spate.  

Ghiozdan, geantă de umăr sau troller?

Răspunsul la această întrebare vine de la copilul tău. El alege ce vrea să poarte, însă este de datoria ta să alegi în cazul fiecarei variante modelul cel mai sănătos pentru el. Ține cont de materiale, de felul în care sunt confecționate bretelele și, bineînțeles, de mărime și greutate.

Care este cel mai bun ghiozdan pentru copilul meu?

Pentru a achiziționa cel mai bun ghiozdan pentru copilul tău, ghidează-te după acești factori:

  • Să fie mai îngust decât umerii copilului
  • In clasa I, copilul tău are nevoie de un ghiozdan cât mai ușor, sub 1 kilogram, așa încât atunci când este încărcat, el să nu treacă de 2 kg.
  • Bretelele trebuie să fie late (4-5 cm), moi și ajustabile
  • Materialul de pe spate ar trebui să fie unul care să permită aerului să circule, așa încât copilul să nu transpire. În rest, materialele ar trebui să fie cât mai ușoare și impermeabile.
  • Partea ghiozdanului care ajunge să stea pe spatele copilului ar trebui să fie anatomică, să respecte curburile coloanei vertebrale și să fie sufiecient de rigidă încât să nu permită deformarea ghiozdanului indiferent de încărcătura lui.
  • Este ideal ca ghiozdanul să aibă detalii reflectorizante, pentru o siguranță sporită.

În ceea ce privește designul ghiozdanului, odată ce se bifează aspectele legate de greutate, formă, marime și material, vine rândul copilului să aleagă ce îi place cel mai mult. Fetițele vor alege, cel mai probabil, ghiozdane Hello Kitty, cu Barbie, Violetta, cu simpatica Minnie sau cu prințese din lumea Disney. Băieții cu siguranță vor opta pentru unele cu personaje din desenul animat Cars, cu Superman sau cu Spiderman.  Este foarte important să-l atenționezi cu privire la poziția corectă a ghiozdanului – el nu se poartă pe un singur umăr, iar dacă simte că trebuie să-și ducă umerii în spate când îl poartă, s-ar putea să fie prea greu pentru  el.
Cat costă un ghiozdan?

Ai la dispoziție nenumărate modele de ghiozdane și genți pentru școală și poți alege în funcție de buget. Poți găsi ghiozdane începând cu 20 de lei, dar și cu 300 de lei.

Alegerea celui mai bun ghiozdan pentru micuțul tău este foarte importantă dacă vrei să-i protejezi sănătatea. Mai mult decât atât, generațiile de elevi de acum poartă zilnic cu ei, pe lângă manuale și caiete, și o mulțime de alte culegeri sau caiete de aplicații care cresc greutatea lui, așa că trebuie să fii foarte atentă la aceste aspecte.

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns