Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Unde a plecat bunica?

Unde a plecat bunica?

Decesul unei fiinte apropiate este un soc pentru toti si unii dintre noi mai purtam inca vie in suflet disparitia cuiva drag, ba chiar traim cu sentimentul ca nu am trecut prin ritualul de despartire si parca, din aceasta pricina, acel cineva inca traieste si poate sa moara…

Cu atat mai mult pentru un copil mic, pentru care prezenta acelei fiinte dragi a fost un reper pozitiv de viata, disparitia este un lucru de neacceptat si de neinteles. Degeaba ii spui ca a murit, pentru un copil mic moartea este un lucru abstract. In mod sigur insa se va speria de tristetea si plansul tau, se va speria sa nu fi facut el ceva rau, sa nu fie el cumva vinovat.

Explica-i intr-un fel pe care sa-l inteleaga

Solutia este sa-i vorbesti despre moartea acelei persoane, fie ea bunica, bunic, animal favorit sau celalalt parinte, dar avand in minte ceea ce poate intelege el. „Bunica a murit, asta inseamna ca nu va mai veni la noi!”

Contrar psihologiei noastre de adulti, pe care metafora ne ajuta sa traim mai putin brutal un eveniment dureros, copiilor nu le sunt de folos explicatiile eufemistice. Nu este bine sa-i spui: „Bunica a murit, adica a plecat si s-a dus la ceruri.”

Pentru cel mic cerul este chiar cel de deasupra capului lui, asa ca foarte probabil isi va ridica adesea ochii spre cer cu speranta sa o vada acolo si, nedumerit, va spune: „Unde este, nu o vad, cand ploua nu aluneca inapoi?” sau „Nu o sa cada de sus?” Va intreba luand totul la modul concret si facandu-si noi probleme si spaime datorita starii de nesiguranta afectiva prin care trece. Copiii mici nu-si pot reprezenta moartea, desi exista un sens al despartirii pe care il resimt.

Pare paralizat si nu spune nimic. De fapt, trece prin emotii, dar nu stie si nu poate sa si le exprime. Este bine sa-l ajuti si sa-l protejezi de emotiile care il inunda permitandu-i sa vorbeasca despre cel disparut. La randul tau, vorbindu-i, il ajuti sa simta ca totul este in regula, ca lucrurile pot fi controlate si, chiar daca nu intelege inca, exista un sens.

Indeamna-l sa se exprime. Nu te ingrijora daca trece de la o stare la alta, copiii mici pot resimti stari de tristete profunda si apoi, peste o clipa, pot sa se joace cu jucariile si sa-si exprime trairile prin strigate sau rasete. Explica-i de fiecare data cand te intreaba despre cel disparut. Cei mici au nevoie sa li se spuna de mai multe ori pana sa retina un lucru.

Cum sa faci fata propriilor tale emotii?

Nu-ti ascunde starea de tristete, dar nici nu o lasa sa se desfasoare in voia ei. In ciuda mastii pe care vrei sa ti-o pui, cel mic te simte ca esti trista si nu intelege de ce il minti.

Pe de alta parte, poate fi bulversat ori de lipsa ta de control, de manifestarile extreme ale starilor emotionale prin care treci; nu va intelege cum tu, modelul lui, prin care ar trebui sa invete ca poate sa faca fata oricarei situatii dificile din viata, tu esti infranta de viata!

Nu uita ca timpul vindeca ranile si nu uita sa lasi timpul sa-ti vindece ranile. Nu-l minti si nici nu lasa furtuna de sentimente sa te si sa il inunde. Poate astfel il ajuti si pe cel plecat sa se desparta linistit de cele pamantesti.

Comments

comments

Lasă un răspuns