
A sosit momentul ca piciul tău să meargă la grădiniţă. E un eveniment important în evoluţia lui, aşa că îţi dau târcoale tot felul de gânduri, deloc liniştitoare, de care vrei să scapi.
Să duc copilul la grădiniţă sau nu? Este prima întrebare care te frământă. Nu te grăbi să-l duci prea devreme, dar nici nu amâna prea mult. După părerea psihologilor, vârsta optimă pentru începerea grădiniţei este între 3 şi 4,5 ani. Avantajele, pe lângă varianta de a lăsa copilul în grija bunicii sau a bonei, sunt importante: copilul intră în colectivitate şi învaţă să comunice, este sub îngrijirea şi îndrumarea unui educator calificat, îşi însuşeşte deprinderi şi cunoştinţe noi, participă la diverse jocuri şi activităţi colective – un bagaj preţios, cu care va merge apoi la şcoală. Sigur, pot exista neajunsuri: o grădiniţă bună poate fi costisitoare ori sunt foarte mulţi într-o grupă şi educatoarea nu are cum să-i acorde prea mult timp fiecărui copil în parte. Apoi, oare cum se va acomoda în noua ambianţă, oare va reuşi să se integreze în colectivitate? Iată cum ai putea netezi calea integrării prichindelului tău în această primă mare colectivitate din care va face parte!
1 Alegerea grădiniţei.
Aspecte importante: cum sunt organizate activităţile cu copiii, dacă este curat, dacă sunt suficiente jucării, grupe de copii nu prea numeroase, mâncare suficientă şi de calitate, personalitatea educatoarei.
2 Pregătire.
Cum prichindeilor nu le plac surprizele, explică-i în amănunt copilului în ce vor consta schimbările din viaţa lui, povesteşte-i despre ceea ce fac copiii la grădiniţă. Dacă, fără a-i spune nimic, îl iei pur şi simplu într-o dimineaţă de acasă, îl duci şi îl laşi într-o ambianţă total necunoscută pentru o zi întreagă, este puţin probabil ca un asemenea tratament să nu-l traumatizeze psihic.
3 În vizită la grădiniţă.
Du dinainte copilul în locul unde va trebui să meargă zilnic. După această vizită, îi vei oferi mai multe detalii despre grădiniţă, arătându-i şi ce înseamnă ea. Apoi, trezeşte-l în fiecare zi cu câteva minute mai devreme, astfel ca, în cele din urmă, să se trezească ușor cu o oră înainte de a fi dus de acasă. Şi ora de culcare trebuie devansată.
4 La cumpărături.
Va avea nevoie de o mulţime de lucruri: pijama, maiouri, ciorapi pantalon, şosete, batiste. Sigur, multe din ele le ai în casă, dar acum vei avea nevoie de cel puţin o cantitate dublă. În alegerea hainelor pentru grădiniţă aminteşte-ţi că puştiului trebuie să-i fie comod să se îmbrace cu ele, aşa că ia-i pantaloni pe elastic, nu încheiaţi în nasturi, încălţări cu cu arici, nu cu şireturi, tricouri şi bluziţe cu gât larg. Apoi, încearcă să-i cumperi îmbrăcăminte la care să-i fie uşor să deosebească partea din faţă de cea din spate. Poate n-ar fi de prisos să-i brodezi cu o anumită culoare inițialele pe toate hăinuţele, ca să nu le încurce cu ale vreunui alt copil.
5 La medic.
Te prezinţi la pediatru doar dacă consideri necesar ca el să evalueze starea de sănătate a copilului. La înscrierea în grădiniţă, nu mai sunt necesare analize medicale, ci doar carnetul de vaccinări. Dacă nu vrei să vaccinezi copilul, trebuie să dai o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens.
6 Primele zile la grădiniţă.
Psihologii sunt de părere că în primele zile de grădiniţă n-ar trebui lăsat mai mult de două ore „printre străini“. Dacă îţi permiţi să le urmezi sfatul, copilul se va adapta într-o oarecare măsură noilor condiţii după câteva săptămâni şi va putea fi lăsat să-şi petreacă întreaga zi la grădiniță.
7 Adaptarea.
Pentru orice copil, grădiniţa este un cu totul alt univers decât cel cu care a fost obişnuit. El, dar şi ceilalţi. La fel ca el, dar atât de diferiţi. Şi va învăţa să-i înţeleagă şi să-i aprecieze, să se facă înţeles şi prețuit. Toate acestea, cu timpul însă. Şi, desigur, cu ajutorul tău. Apoi, nu uita, importantă pentru adaptarea copilului tău la grădiniţă şi pentru cât de bine se va simţi acolo este şi relaţia ta cu educatoarea – una de parteneriat, de echipă.
Grădiniţa şi bolile copilăriei
Întrucât locul predilect de apariţie a bolilor infecţioase, printre care şi cele ale copilăriei, este grădiniţa, nu puţini părinţii îşi fac griji dacă trebuie să-şi ducă micuții într-o asemenea colectivitate. Te numeri printre ei? Într-adevăr, se poate spune că principalul neajuns al grădiniţei este tocmai probabilitatea ca prichindelul să se îmbolnăvească des. Puţini sunt însă părinţii care ştiu că este firesc ca un copil să răcească de 5-7 ori pe an. Şi la fel de firesc este să se confrunte cu bolile copilăriei la vârstă preşcolară. De ce-i firesc? Pentru că sistemul imunitar se definitivează până la vârsta de 10-12 ani, iar pentru asta, organismul trebuie să se antreneze în lupta cu infecţiile. Aşadar, nu este un motiv să ţii copilul acasă de frica bolilor pe care le-ar contracta la grădiniţă, mai ales că unele din ele pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor.
Persoane necunoscute, cu care nu te simţi în siguranţă, un loc nou, unde eşti nevoit să asculţi, să respecţi reguli, să te integrezi într-un grup. Primele zile la grădiniţă sunt dificile pentru orice copil. Este de datoria ta de părinte să faci tot posibilul ca adaptarea prichindelului tău în acest univers nou pentru el să-i fie cât mai uşoară.
Citește și:
- Cum descoperi talentul ascuns al copilului tău
- Lista pentru inceputul anului scolar
- Cu teme de vacanță sau fără?
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/29.09.0217
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay