Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 20 de mituri de vară

20 de mituri de vară

Ca să bifezi însă obiectivele de beauty, e obligatoriu să-ţi lămureşti câteva „adevăruri“ ce te călăuzesc de ani buni şi care-ţi pun piedică în calea spre succes. Iată 20 dintre cel mai bine intenţionate mituri! La unele este înţelept să renunţi, pentru că îţi fac mai mult rău decât bine.

 1. Am pielea închisă şi nu-mi fac griji că mă ard. Nu e chiar aşa. Pielea închisă nu e o platoşă pentru soare. Te poţi face ca racul chiar dacă pigmentul tău este ciocolatiu. Ideal ar fi să aplici o cremă de plajă cu mai multe ecrane.
 2. E suficientă o cremă cu FPS ca să fiu protejată. Fals! Aplică o cremă hidratantă drept bază, ca porii să nu fie blocaţi, şi abia apoi loţiunea pentru soare.
 3. Îmi plac şlapii – nu-mi deformează picioarele. Fals! Sunt comozi, într-adevăr, însă talpa lor nerezistentă la şocuri face ca greutatea să nu se distribuie uniform. Te poţi alege cu dureri de călcâie şi ţi se deformează degetele. Şi nu-i deloc şic să mergi strâmb!
 4. Pentru piele, baia în piscină e totuna cu duşul. Deloc! Un plonjeu în piscină îţi trezeşte toate simţurile, însă nu e la fel de tonic pentru piele. Chimicalele din produsele de îngrijire împreună cu clorul din apă irită pielea.
 5. Crema cu FPS mare protejează cel mai bine. Un FPS ridicat înseamnă protecţie crescută împotriva UVB, însă nici un factor nu-ţi oferă protecţie 100%. E important ca loţiunea să aibă FPU (factor de protecţie UV), care te protejează şi de acţiunea UVA.
 6. Părul creşte mai des dacă-l tai cu lama. E un mit: crescând toate odată, firele par mai multe. Dar lama e o soluţie rapidă, în special vara, când e musai să te prezinţi cu picioare catifelate.
 7. Dacă aplic un strat dublu de cremă, nu mă ard. Două straturi de FPS 15 nu echivalează cu 30. Ca să eviţi arsurile, dă-te din abundenţă cu crema potrivită pielii tale la fiecare două ore şi reaplică după fiecare bălăceală!
 8. După ce m-a ars soarele, evit duşurile fierbinţi. Procedezi corect. Căldura sporeşte inflamaţia, făcând pielea să sufere. Apa rece e însă mult mai liniştitoare. La fel, cuburile de gheaţă!
 9. Dacă mă dau cu cremă, nu-mi mai trebuie ochelari. Ochelarii nu sunt doar un accesoriu de vedetă! Şi ochii se pot arde: simptomele includ durere sau ochi înroşiţi şi chiar pierderea temporară a văzului. 
 10. Nu doar aloe vera e bună pentru arsuri. Aşa este! Mierea şi alte ingrediente de prin bucătărie, precum laptele sau ovăzul, sunt eficiente pentru pielea inflamată. La fel, crema hidratantă, dacă ai păstrat-o o vreme în frigider.
 11. Nu mă ard dacă e înnorat. Fals. Peste trei sferturi din razele dăunătoare te ating şi în zilelele înnorate. Până şi într-o pădurice radiaţiile sunt atât de puternice, încât găsesc ele calea să ajungă la tine. 
 12. Soarele „şterge“ coşurile. Da şi nu. Studiile arată că o anumită lungime de undă a luminii stimulează producţia de porfirină, care distruge bacteria ce provoacă acneea. Dar prea mult stat la soare usucă şi irită pielea.
 13. Sunt deja bronzată la solar, deci nu mai am nevoie de protecţie UV. Fals. Dacă ai pielea bronzată înseamnă că radiaţiile ultraviolete şi-au făcut treaba şi au sensibilizat-o. Aşadar, ar avea nevoie de extraprotecţie.
 14. Părul creşte mai repede vara decât iarna. Nu-i o regulă. S-au făcut studii pe bărbaţii cu barbă care au demonstrat că aşa este. La femei însă, părul creşte mai repede doar în sarcină, din pricina hormonilor.
 15. Dacă mă hidratez, nu mai am pielea uscată. Sigur că, dacă bei apă, nu te deshidratezi, iar pielea beneficiază şi ea de acest obicei sănătos. Dar nu apa, ci grăsimea împiedică uscarea. Chiar şi la dietă un strop de ulei e obligatoriu!
 16. Înot în zori şi porii se fac mici. Îţi simţi pielea mai fermă pentru că apa rece strânge vasele. Porii mari creează un aspect inestetic, dar mărimea lor este dată de gene. Ideea e să nu foloseşti loţiuni uleioase, care fac porii să pară mari şi dau un aspect neplăcut.
 17. Soarele îmi decoloreză sănătos părul. Nu poţi asocia soarele cu ideea de sănătate! Scalpul tău e una dintre cele mai sensibile zone şi nici nu-ţi dai seama când se poate arde. Expunerea îţi usucă foliculii şi face firul fragil. Poartă pălărie cu boruri largi!
 18. Piscina îmi înverzeşte părul. Nu e o impresie. Clorul chiar îţi poate schimba culoarea părului în verde dacă ai plete blonde (naturale sau vopsite). Eviţi transformarea dacă aplici regulat un tratament care să acţioneze ca o peliculă protectoare pentru podoaba capilară.
 19. Dacă mă clătesc cu apă rece, îmi străluceşte părul. Perfect adevărat! Când te clăteşti cu apă fierbinte, porii se deschid. În schimb, apa rece îi închide şi zăvorăşte proteinele din şampon şi pe cele conţinute de măştile nutritive.
 20. În concediu, dorm după-amiaza cel puţin două ore. Greşit! Specialiştii spun că sunt suficiente 20 de minute după masa de prânz ca să-ţi încarci bateriile. Nu trebuie să depăşeşti durata menţionată pentru a avea tenul fără cusur şi a te simţi în formă maximă.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns