Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 3 efecte ale lipsei de somn

3 efecte ale lipsei de somn

Privarea de somn inhiba anumite functii din creier si iti stimuleaza la maximum apetitul, altereaza capacitatea de concentrare, creste iritabilitatea si te poate afecta pe termen lung prin modificari metabolice grave.

Iata care sunt principalele efecte ale lipsei de somn si ale acumularii de ore restante la capitolul odihna. Ceea ce trebuie spus in primul rand, pe langa problemele de concentrare, este ca efectele lipsei de somn si insomnia cronica determina cresterea stratul adipos si probleme metabolice care, uneori, pot sa fie ireversibile.

Probleme hepatice: Pancreasul, care se ocupa cu secretarea unei cantitati optime de insulina pentru transformarea alimentelor in combustibil, se afla, in conditii de oboseala, in incapacitate de a functiona corect. Pe scurt, cand este perturbata activitatea acestui organ, glucoza nu este metabolizata integral, iar excesul de zahar din sange se depoziteaza sub forma de grasimi in ficat. Rezulta probleme hepatice, frecvent printre insomniaci fiind sindromul ficatului gras.

Diabet zaharat: Unul din cele mai frecvente efecte ale lipsei de somn are stransa legata cu greutata corporala. Studiile arata ca odihna insuficienta – mai putin de cinci ore pe noapte – creste riscul de diabet. Boala apare cand organismul nu mai e capabil sa produca insulina sau cand nu o mai foloseste eficient – acestea poarta numele de rezistenta la insulina. Rezultatul este cresterea nivelului de zahar din sange, primul pas catre obezitate. Statistic, cei care nu dorm suficient sunt supraponderali.

Afectiuni cardiace: Privarea indelungata de somn este asociata cu cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, precum si a inflamatiilor de tot felul (care joaca un rol important in infarct). Daca dormi mai putin de sase ore pe noapte, riscul de atac de cord creste cu 30%, sustin cercetatorii. Legatura este intre obezitate si afectiunile cardiovasculare este directa: somnul deficitar determina ingrasarea, iar grasimea formata pe artere pune presiune pe inima ta.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns