Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > 4 culori de par, 4 probleme

4 culori de par, 4 probleme

culori de par

Orice culoare de vopsea ai alege, pentru a o menține mult timp, spală-ți părul de cel mult 2-3 ori pe săptămână și numai cu produse destinate părului colorat.

Blondele sunt sexy, brunetele-s sofisticate, iar roșcatele – senzuale. Șatenele sunt socotite banale, iar din acest motiv, foarte multe femei aleg una dintre culorile vedetă, însă fiecare dintre aceste culori de par are puncte tari și slabe.

Azi, ne vopsim nu doar pentru a ascunde firele albe, ci și pentru a face o schimbare și a experimenta nuanțe noi pe care le îndrăgim, uneori mult diferite de cea naturală. Supus la schimbări radicale și frecvente, părul vopsit pierde din strălucire și devine mai uscat. Nuanțele de roșu și cele de șaten ori castaniu cu reflexe roșietice sunt cele mai vulnerabile în fața soarelui, însă și celelalte își pierd ușor luciul din pricina soarelui și a clorului din apa de la robinet.

Roșul pălește repede

Or fi roșcatele considerate senzuale, dar se întreține greu o astfel de culoare. Toate roșcatele împătimite se plâng că pigmentul aprins dispare rapid din podoaba capilară. La cel puțin o săptămână, firul roșu începe să devină ușor-ușor portocaliu. Explicația este simplă: pigmentul roșu are o moleculă mai mare, ce nu poate fi menținută mult timp în interiorul firului. Cu puțină grijă și un ritual bine pus la punct, îi păstrezi intensitatea până la următoarea vopsire.

Iată câteva sfaturi la îndemână:

  • Folosește doare șampon și balsam pentru părul vopsit. De fiecare dată când te vei spăla pe cap, culoarea se va pierde, dar aceste formule vor ține cuticulele mai mult închise și astfel culoarea se va pierde mai greu.
  • Nu-ți spăla părul cel puțin 48 de ore după vopsire.
  • Evită folosirea plăcii sau a instrumentelor de coafat calde, iar uscătorul setează-l la temperatură scăzută. Bigudiurile sunt cele mai bune pentru a da formă părului fără să-l determini să-și deschidă cuticulele.
  • Aplică ulei de păr în fiecare zi, într-o cantitate mică –asta va ajuta cuticulele să rămână mai mult timp sigilate.
  • Trucuri: roșul prună (cu nuanțe de albastru) își păstrează cel mai mult intensitatea, iar roșul cupru o pierde cel mai ușor. Înviorezi culoarea în mod natural, între două vopsiri, aplicând pe păr suc de rodie pentru un roșu viu sau de sfeclă pentru o nuanță mai închisă, cu accente vișinii.

Blondul usucă

Chiar dacă folosești produse profesionale ori mergi la coafor, agenții de decolorare usucă și sensibilizează cuticulele. Nici nu-i de mirare că, după o vară cu zile fierbinți, părul devine foarte uscat, pierzând din strălucire și culoare. Iată câteva sfaturi pentru a recăpăta aspectul mătăsos al părului blond.
Blondele trebuie să se înarmeze cu un balsam leave-in pe care să-l aplice în fiecare zi, pentru protecție împotriva soarelui și vântului. Dacă părul este deja uscat, balsamul se aplică de 2-3 ori pe zi.
Pe lângă spălarea părului, un șampon pe bază de proteine (cheratină) are rolul de a reconstrui și de a repara fibra capilară, așa că alege o variantă cu un astfel de ingredient.
Imediat după spălare, aplică balsam obișnuit, apoi o mască hidratantă. Una n-o exclude pe cealaltă, ba chiar masca vine în completarea acțiunii balsamului.
Vrei să reduci nuanțele roșietice sau gălbui? Spală părul o dată pe săptămână cu un șampon care neutralizează aceste culori, cu nuanțe de violet sau cu infuzii concentrate de mușețel ori levănțică. Fac același lucru, dar mult mai ieftin, ba chiar aduc catifelare părului.
Folosește întotdeauna o loțiune protectoare termic înainte să-ți aranjezi părul cu placa sau ondulatorul.

Negrul e tern

Mulți cred că, dacă ai părul negru, firul este mai sănătos, dar nu-i deloc așa. Când este negru natural, părul e mai uscat și fragil, despicându-se în special la vârfuri. Dacă alegi să-l vopsești negru, acest pigment este destul de puternic și în timp mătuiește părul.
Pentru a-i păstra luciul, uleiul este salvator. El hidratează părul, sigilează cuticula și previne despicarea și ruperea firelor. Aplică-l în cantități mici în fiecare zi sau folosește produse de îngrijire, șampon și balsam cu formule pe bază de ulei de argan.
Ca să menții prospețimea culorii și pentru un plus de strălucire, clătește părul cu infuzie de ceai negru.

Şatenul nu are strălucire

Este una dintre culorile naturale cel mai des întâlnite, fiind ternă și banală. Ca variantă de vopsea, poate fi extrem de șarmantă, cu irizații și unduiri sofisticate. Bogată în pigmenți, această culoare își pierde din strălucire și intensitate între vopsiri.
Pentru un plus de culoare și mai multă strălucire, aplică pe câteva șuvițe cremă nuanțatoare fără amoniac, care nu va schimba în mod radical culoarea părului, ci va aduce reflexii calde, luminoase.
Uleiurile naturale, precum cel de măsline, argan sau semințe de struguri, vor păstra hidratarea părului și, implicit, vor menține mai mult timp culoarea.

Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: © kazzakova – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns