Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Adevarat si fals despre acnee!

Adevarat si fals despre acnee!

acnee

Pentru mulţi, acneea a devenit o problemă cu care se confruntă zilnic, iar fiecare caută soluţii pentru a scăpa rapid de inesteticele coşuri.

Deşi am trecut de mult de adolescenţă, coşurile încă ne dau bătăi de cap. Uneori luăm decizii corecte, alteori ne lovim de miturile legate de această neplăcere şi devenim mai catolice decât Papa, însă nu rezolvăm problema. Hai să vedem împreună ce-i bine sau rău legat de coşuri, făcând lumină printre mituri!

Coşurile apar din cauza mâinilor murdare puse pe faţă

Fals. Coşurile apar şi când pielea este curată. Celulele moarte, sebumul şi bacteriile de pe piele astupă porii, îi blochează şi aşa apar coşurile. Punctele negre sunt formate din sebum care a oxidat.
Sfat. Păstrează igiena tenului şi îndepărtează excesul de grăsime de pe piele.

Coşurile ies din pricina stresului

Adevărat. Acneea este provocată de stres în doze mari. Doar atunci sunt stimulaţi hormonii care duc la secreţia abundentă de sebum. Stresul de zi cu zi, cel la care suntem cu toţii supuşi, nu poate să ducă la apariția acneei.
Sfat. Când treci prin perioade dificile, încearcă să-ţi îngrijeşti mai bine tenul şi diminuează stresul – pictează, fă sport sau ascultă muzică.

Dacă te speli des pe faţă, eviţi apariția coşurilor

Adevărat. Spălarea feţei în mod regulat este un lucru bun pentru a îndepărta celulele moarte, excesul de sebum şi praful sau murdăria. Însă curăţarea prea agresivă sau abrazivă stimulează glandele sebacee şi, implicit, apariţia coşurilor.
Sfat. Spală-te pe faţă de mai mult de două ori pe zi doar când faci efort ori te-ai murdărit.

Stoarcerea coşurilor elimină mai repede infecţia

Fals. Scoaterea infecţiei provoacă răni, roşeaţă şi este periculoasă, pentru că se întinde în zonele apropiate.
Sfat. Acoperă coşul cu fond de ten sau corector ori stoarce-l cu degetele înfăşurate în tifon şi prin presiunea uşoară la baza lui, apoi dezinfectează zona.

Acneea apare doar la adolescenţi

Fals. Toată lumea poate avea acnee sau coşuri. La adolescenţi acestea apar deseori din pricina modificărilor hormonale.
Sfat. E bine să ai mereu la îndemână un produs care să cosmetizeze şi să usuce un coş.

Acneea rozacee sau cronică înseamnă acelaşi lucru

Fals. Acneea rozacee nu are nici o legătură cu cea cronică, fiind o altfel de afecţiune cutanată, care arată uneori precum acneea, însă cu coşuri mici.
Sfat. Dacă ai un astfel de dubiu, e bine să consulţi un medic sau măcar o cosmeticiană. Ei vor face lesne diferenţa.

Pasta de dinţi vindecă acneea

Fals. Nu vindecă, doar usucă şi reduce inflamaţia datorită substanţelor antibacteriene, iar sub piele infecţia poate recidiva oricând. Antibioticele te ajută dacă ai coşuri inflamate. Acidul salicilic (aspirina) este un alt remediu pe care-l poţi folosi.
Sfat. Uleiul esenţial de mentă şi cel de ceai verde distrug bacteriile şi reduc inflamaţia, aşa că e bine să le ai în casă.

Ciocolata şi cartofii prăjiţi provoacă acnee

Fals. Nu există nicio dovadă în acest sens. Bacteriile au un impact crescut asupra erupţiei, chiar mult mai mare decât grăsimile din alimentaţie. Consumul moderat de ciocolată și cartofi prăjiți nu influenţează erupţia cutanată în niciun fel. În schimb, consumul de lapte a fost asociat cu un risc crescut de apariţie a coşurilor. Alte studii au arătat că o dietă cu indice glicemic scăzut și bogată în fibre, fructe şi legume este benefică pentru tratarea coşurilor.
Sfat. Ciocolata neagră chiar este bună pentru reducerea colesterolului şi trigliceridelor. Așadar, distruge grăsimile, nu le favorizează.

Soarele vindecă acneea

Fals. Lumina solară duce la deteriorarea pielii, provoacă iritaţii şi astfel acneea se înrăutăţește. Chiar dacă pe moment coşurile par să se usuce, după câteva săptămâni pot să erupă mai virulent.
Sfat. Atunci când stai la soare, ar fi bine să-ţi protejezi zonele afectate de acnee.

Acneea poate fi luată de la altcineva

Fals. Acneea nu este contagioasă. Chiar dacă afecțiunea e provocată de bacterii, acestea se află în interiorul foliculului de păr şi nu pot fi transmise altor persoane.

Îți apar coşuri pentru că nu ai o viaţă sexuală regulată

Fals. Sexul reglează nivelul hormonal, dar excitarea sexuală duce la creşterea de testosteron la femei, iar asta provoacă leziuni cutanate. Acneea este legată mai mult de menstruaţie, de consumul mare de zahăr sau alimente procesate.

Remedii naturale antiacnee

Castravetele hidratează pielea şi reduce inflamaţia. Aplică pe faţă felii proaspete sau opăreşte un castravete cu o cană de apă, lasă-l la macerat patru ore, strecoară lichidul şi foloseşte-l ca o loţiune purificatoare.
Pune-ţi o mască din argilă. Este un remediu natural rapid şi eficient. Argila absoarbe excesul de sebum, are proprietăţi detoxifiante şi oferă minerale valoroase tenului. Aplică această mască în fiecare zi, timp de o săptămână sau la 2-3 zile.
Lăptişorul de matcă şi mierea conţin substanţe nutritive, dar şi antibacteriene şi antiinflamatoare. Măștile cu astfel de ingrediente sunt eficiente în caz de acnee.
Bea ceai de urzică – planta echilibrează hormonii, curăţă rinichii şi elimină toxinele din intestin. Bea cel puţin două căni pe zi, timp de o lună.
Uleiul de levănţică are efecte antibacteriene şi antiinflamatoare puternice.

Text publicat in nr.34/2014 al revistei Femeia de azi.

Autor: Lidia Năstase

Foto:© vladimirfloyd/Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns