Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Adieri florale

Adieri florale

Parfumul, asa cum il vedem azi, ambalat magnific si recomandat de nume celebre de la Hollywood, este o inventie a secolului XX. In trecut, barbatii si femeile foloseau ape de toaleta, simple decocturi, de obicei dintr-o singura aroma – rozmarin, lavanda, violete de Parma sau trandafiri.

O istorie parfumata

Romanii foloseau florile pentru bai parfumate, insa ele erau nelipsite si de pe mesele petrecerilor, iar invitatii erau parfumati inca de la intrare cu apa de flori! Preferau trandafirul, narcisele, smirna, liliacul, violetele si irisul, dar si aroma migdalelor, a mierii si a uleiului de palmier.

Arabii, maestrii mirodeniilor, erau sedusi de aroma delicata a trandafirului, care simboliza voluptate si frumusete, dar si de portocal, iasomie, ambra, mosc, santal, sofran. Femeile purtau coliere din perle impregnate cu santal, sofran, mosc sau ambra. Arabii au fost si cei care au adus in Spania si Franta iasomia! Tot ei au adus si tehnica distilarii, care se va dezvolta in Franta in cadrul scolii de Medicina din Montpellier.

Primul parfum care avea in compozitie alcool si care se „dezvolta” lent a fost cel al reginei Elisabeta a Ungariei si avea ca ingrediente rozmarin si alcool, distilate la aburi. Legendele vremii (1370) spun ca regina a folosit parfumul pentru a-l seduce pe viitorul sot, desi ea avea deja 70 de ani. In secolul al XVII-lea parfumurile se foloseau ca medicamente. Mai mult, apa a fost suspectata ca fiind principala cale de transmitere a epidemiilor si, in loc sa se spele, oamenii se parfumau pentru a acoperi mirosurile corporale.

Revolutia aromelor

In 1905, François Coty, unul dintre parintii parfumeriei moderne, a creat L’Origan, un amestec de sase arome: portocala, violete, iasomie, trandafir, garoafa si iarba dulce. Si de aici a inceput totul…

Mirajul parfumurilor

Parfumurile dau nastere visurilor, permit patrunderea intr-o noua realitate, una in care suntem mai bogati, mai atragatori, mai populari decat suntem in realitate! Chiar daca nu ne permitem un costum Chanel, aerul delicat al celebrului parfum Chanel no 5 inlatura orice frustrare.

Datoram asta lui François Coty si colegilor sai de la inceputul secolului XX, care au reusit performanta de a da stabilitate aromei unice a marcii sale. Acum stii ca poti alege parfumul pre ferat, bucurandu-te de magia lui tot restul vietii, creandu-ti un stil personal.

Ingredientele naturale vs cele de sinteza

Industria chimica isi permite azi luxul de a imita foarte usor aroma oricarui parfum, facandu-l mult mai accesibil si financiar, si cantitativ. Diferenta de pret o face folosirea ingredientelor naturale. Marile case de parfum nu fac rabat de la calitate, folosind ingrediente naturale, mult mai scumpe.

Chiar daca, la inceput, imitatiile chimice ale parfumurilor celebre au aceeasi aroma, in cateva ore ea se schimba. In plus, dispare mult mai repede decat cea a retetei clasice! Substantele odorante se gasesc din abundenta in natura, mai ales in regnul vegetal: flori, seminte, coaja fructelor, radacini, lemn, scoarta, muguri si boboci.

  • Articol preluat din revista FEMEIA. Text: Luminita Tabaran.


Lasă un răspuns

Sus