Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Adio, matreata!

Adio, matreata!

Scapă de „fulgii de nea“ care îți dau un aspect inestetic aplicând acasă tratamentul potrivit.

Folosirea frecventă a șampoanelor neadecvate tipului tău de păr, dar și imunitatea șubredă sau perioadele de stres duc la dereglarea glandelor sebacee și astfel e afectat echilibrul uleiurilor de pe scalp. Drept rezultat, dezvoltarea ciupercii responsabile cu mătreața  – pe care toți o avem, dar prosperă pe părul gras, nu uscat, fiindcă se hrănește cu uleiuri! –, care se manifestă prin iritarea scalpului, îngrășarea exagerată a părului, mâncărime şi coji. Problema nu e gravă, nici contagioasă, ci mai degrabă jenantă și deseori greu de tratat. Mătreața nu trece de la sine, ci doar dacă iei măsuri.

Cum speli părul corect

Cojile, semnul mătreții, sunt de fapt celule moarte care cad de pe pielea capului. Dacă le observi, mai ales pe hainele negre, nu înseamnă că ai părul murdar, ci că produsele de îngrijire (șampoane, balsamuri, măști) și înfrumusețare (vopsea, coloranți etc.) folosite nu sunt în acord cu nevoile tale. Dar spălatul des face bine părului cu mătreață: când e curat, cojile nu se grăbesc să se înmulțească. Începe prin a peria energic prin mișcări ferme, pentru a întinde uleiul de pe scalp (locul unde apare mătreața) pe toată lungimea firului. Ține minte că mătreața nu e direct responsabilă de căderea părului, dar scărpinatul în exces poate provoca pierderi temporare.

Când șamponezi, respectă indicațiile de pe ambalaj. Freacă bine cu buricele degetelor și lasă șamponul să acționeze cinci minute sau cât scrie pe etichetă, apoi clătește. Dacă nu te poți despărți de șamponul și de balsamul pe care le folosești de obicei, fiindcă te-ai îndrăgostit de aroma lor, aplică-le la final. Clătirea e un pas important, fiindcă orice urmă de șampon irită pielea.

Formula corectă

Șampoanele create în scopul combaterii mătreții conțin ingrediente care calmează scalpul și lasă părul curat. Acestea își fac efectul dacă sunt utilizate zilnic sau de mai multe ori pe săptămână. Iată ingredientele cel mai des folosite pe care le conțin:

ketoconazol – luptă cu ciuperca ce provoacă mătreața;

acid salicilic – te scapă de coji, dar poate să și usuce;

sulfat de seleniu – repară pielea și combate ciuperca;

piritionă de zinc – folosită pentru funcția antimătreață;

gudron (coaltar) – utilizat pentru efectul antimicotic.

Remedii naturale

Produsele ce conțin principii vegetale sunt și ele eficiente, asigurând o funcţionare normală a proceselor fiziologice de secreţie a sebumului:

aloe calmează pielea și te scapă de mâncărime;

ulei de arbore de ceai – liniștește iritația, tonifică firul;

ulei de lemongrass – tratează părul gras și îl revigorează;

complexul B – curăţă și înlătură senzația de mâncărime;

extract de urzică – previne apariţia mătreţii, dă strălucire.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/23.10.2014

Autor:  Lidia Năstase

Sursa foto:  Thinkstock

Comments

comments

One thought on “Adio, matreata!

  1. Si eu am probleme cu scalpul. Am matreata si mancarimi si daca incerc sa ma scarpin, se inflameaza si ma ustura. De 2 saptamani am inceput sa fac un tratament cu un ulei de la Pure Potions, este special pentru scalpul afectat de diverse probleme si sunt foarte multumita. Astept sa vad daca mi-a rezolvat problema in totalitate sau daca va fi nevoie sa mai repet tratamentul.

Lasă un răspuns