Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Analizeaza-ti talpile

Analizeaza-ti talpile

Felul cum ne mişcăm ne dă o notă de particularitate, precum culoarea ochilor sau amprentele degetelor. Durerea, fie şi numai disconfortul sau jena simţite la mers fac însă ca farmecul personal să dispară. Iar odată cu el, mersul sprinten, tineresc.

bătătură, arsuri în tălpi, o rosătură, simple şi frecvente neplăceri suportabile fac ca, în timp, afectate să fie, chiar dacă se află la o distanţă apreciabilă, inima și creierul, de unde și tulburări de ritm respirator, hipertensiune arterială, insomnie. Îndepărtându-le pe primele, contribui într-o oarecare măsură la prevenirea celor din urmă. Şi, fireşte, la menţinerea unui mers graţios.

Arsuri în tălpi

Sigur, nimic grav, doar că durerile şi senzaţia de arsură sunt foarte supărătoare. Cu o asemenea neplăcere se confruntă mai ales doamnele care poartă mai mereu încălţăminte cu toc înalt, astfel că se ajunge la îngroşări ale pielii, de unde senzaţia că ar călca pe ceva dur, ca o piatră. Afectate sunt atât musculatura, cât şi circulaţia.

Înainte de a căuta o cauză de natură medicală a unei asemenea neplăceri, vezi dacă nu cumva vinovată este doar încălţămintea. Și, nu în cele din urmă, neglijenţa. Într-o asemenea situaţie, tratamentul e foarte simplu: puţină atenţie!

Citește și: Secretele picioarelor fericite

Ce-i de făcut

Băi fierbinţi. Scopul acestora este înmuierea pielii întărite. După ce ai ţinut o jumătate de oră picioarele în apa caldă în care ai adăugat doi pumni de sare grunjoasă ori sare de mare, unge tălpile cu o cremă emolientă şi hidratantă, apoi treci la eliminarea prin mişcări blânde, circulare cu piatra ponce a epidermei moarte, bătătorite, inestetice.

Încălţăminte comodă. Asta înseamnă fără toc înalt, din piele moale, naturală.

Picior plat

Platfusul sau piciorul plat este caracterizat prin aplatizarea sau prăbuşirea bolţii plantare, o suferinţă cu influenţă asupra mecanismelor de susţinere şi de mişcare ale întregului organism. Forma plată a piciorului este o moştenire genetică, alt-fel spus o particularitate, nicidecum o boală care s-ar supune vreunui tratament. Aşa cum nu avem cum schimba culoarea ochilor, nu putem modifica nici forma piciorului. Există însă cazuri de platfus provocate de un dezechilibru între solicitări şi rezistenţa piciorului sau de modificării posttraumatice ale arhitecturii osoase. Aproape 15% din populaţia globului are platfus.

Citește și: Ghidul picioarelor frumoase

Ce-i de făcut

Poartă încălţăminte confortabilă, cu un suport bun pentru bolta piciorului, cum este mai ales cea cu talpă ortopedică. Recomandate sunt, de asemenea, talonetele – fragmente de cauciuc, piele, metal sau plastic modelate după forma piciorului – şi branţurile speciale pentru călcâi (sub formă de cupă), ce pot fi introduse în interiorul încălţămintei – acestea facilitează menţinerea piciorului într-o poziţie neutră şi îl protejează de o presiune excesivă.

Bătături

Se formează la degetele de la picioare când osul unui deget exercită o presiune asupra osului degetului alăturat. Nu sunt doar inestetice, ci şi foarte dureroase. De vină sunt nu doar încălţămintea, ci şi şosetele cu mult elastic, mersul pe suprafeţe dure, piciorul plat, dar şi diabetul ori afecţiunile circulatorii.

Ce-i de făcut

Plasturi contra bătătu-rilor. Îi poţi folosi mai ales în zonele în care nu poţi utiliza piatra ponce pentru înlăturarea ţesutului mort.

Bicarbonat de sodiu. Poate fi un excelent remediu în tratarea bătăturilor. Adaugă în apa în care faci baie la picioare bicarbonat de sodiu sau aplică pe bătătură o pastă de bicarbonat în amestec cu puţină apă. Asemenea proceduri vor duce la înmuierea ţesutului mort, facilitând îndepărtarea lui.

Picioare veşnic reci

Îţi simţi mai tot timpul mâinile şi picioarele reci ca gheaţa? Vinovată e „proasta circulaţie“, s-ar grăbi cei mai mulţi să dea verdictul, aşa că necazul n-are leac. Nu e chiar aşa, ai la îndemână o multitudine de mijloace de atenuare sau chiar înlăturare a neplăcerii.

Ce-i de făcut

Mişcare şi căldură. Circulaţia periferică deficitară poate fi reglată prin exerciţii fizice efectuate cu regularitate şi purtând încălţăminte şi şosete cât mai călduroase.

Băi fierbinţi de picioare. Sunt indicate mai ales seara, înainte de culcare, cu apă în care s-a adăugat sare grunjoasă (1 kg de sare la 5-10 l de apă), urmate de masarea labelor picioarelor cu ulei esenţial de ghimbir, scorţişoară sau fenicul, iar apoi de încălțarea unor şosete de lână sau bumbac.

Fără pantaloni strâmţi, fără tocuri înalte! Asta întrucât pot constitui o piedică serioasă în calea unei bune circulaţii venoase.

Usturoi, piper, ghimbir. Adepţii medicinei tradiţionale chineze consideră că unele produse alimentare şi condimente pot aprinde „focul“, cu alte cuvinte să activizeze energia din interiorul organismului. Dacă ai mai tot timpul senzaţia de mâini şi picioare reci, iar uneori şi vârful nasului parcă ți-e de gheaţă, obişnuieşte-te să consumi cât mai des usturoi, să condimentezi mâncărurile cu piper şi ghimbir. Un asemenea
obicei va favoriza creşterea rezistenţei organismului împotriva frigului.

Citește și: Solutii pentru maini si picioare reci

Negi plantari

Sunt excrescenţe inofensive ale pielii, fiind confundate uneori cu bătăturile, dureroase la palpare și apar din cauza unui virus, putându-te infecta în zona unei mici zgârieturi din talpă chiar şi doar după frecventarea unui bazin de înot.

Ce-i de făcut

Renunţă la bazinul de înot pe care îl frecventezi.

Îndepărtează negii. La fel ca la înlăturarea aluniţelor, de îndepărtarea negilor plantari ar trebui să se ocupe doar specialistul. Dacă încerci să faci asta de una singură, urmarea ar putea fi o rană care să nu se cicatrizeze mult timp.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns