Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Arsenic și dinți de rechin. Soluțiile nebunești pe care le foloseau femeile pentru a se epila

Arsenic și dinți de rechin. Soluțiile nebunești pe care le foloseau femeile pentru a se epila

Am fi tentate să credem că epilarea este o modă modernă și că în trecut femeile nu se preocupau de astfel de lucruri, însă instoria ne arată că eliminarea părului nedorit de pe trup datează încă din vremea antichității. Mai mult decât atât, femeile apelau la metode cu adevărat nebunești pentru a scăpa de firele de păr de pe corp.

Dureroase și de multe ori foarte periculoase, aceste soluții sunt, din fericire pentru noi, de mult uitate. Epilatul este acum extrem de ușor, lipsit de durere și, în plus, unele proceduri, precum cele cu Lumină Intens Pulsată sunt definitive. In prezent, orice femeie poate scăpa de părul nedorit fără durere și la un preț accesibil, mai ales dacă ne gândim că rezultatele sunt definitive. Tehnicile moderne precum epilarea IPL  le oferă femeilor o soluție permanentă și fără iritații sau fire crescute pe sub piele.

Pentru că în urmă cu mii de ani nu aveau la dispoziție astfel de proceduri, foloseau pentru epilare niște metode care le puneau chiar viața în pericol.

Dinți de rechin și scoici pe post de lame de ras

Oamenii au simțit nevoia să scape de excesul de păr de pe corp încă din preistorie. Au fost găsite desene rupestre în peșteri care ilustrau oamenii folosind scoici, cuțite confecționate din cremene sau dinți de rechin pe post de lamă de ras.

Arheologii au găsit în morminte egiptene care datează încă din mileniul 4 I.HR.  obiecte care semănau cu lamele moderne de ras, confecționate din aur masiv sau din cupru. În alte culturi, pentru epilare se folosea obsidian ascuțit.

Epilatul pe întreg corpul a fost considerat un ritual de curățare și purificare. Pe vremea Cleopatrei, femeile foloseau piatra ponce sau un fel de ceară făcută din zahăr topit. Această metodă de epilare este încă folosită în prezent, în mod special în cultura arabă.

Și în Imperiul Roman se purta pielea fină, fiind considerată un semn de eleganță și rafinament. Nici chiar moda epilării inghinale nu este una actuală, femeile din Roma obișnuiau și ele să-și îndepărteze părul din zona inghinală. Principala metodă de eliminare a părului era frecarea pielii cu cremene și pensarea lui, fir cu fir.

Rhusma, prima cremă depilatoare

Prima cremă depilatoare a fost inventată de turci. Conținea arsenic, var nestins (oxid de calciu) și amidon și se numea rhusma. Principalul efect al acestei ”creme” era de a arde părul de pe corp, principiu după care funcționează și în prezent cremele depilatoare.

Dacă arsenicul pare un ingredient nebunesc, trebuie să te ții bine când vei afla ce se folosea pe vremea reginei Elisabeta I a Marii Britanii. Pe britanice nu le deranja părul de pe corp, principala lor problemă fiind legată de firele de păr inestetice de pe față.

Erau considerate frumoase femeile cu fruntea lată, astfel încât doamnele din inalta societate obișnuiau să se epileze pe frunte, eliminând inclusiv prima linie de fire de păr de pe creștet. De asemenea, regina stabilise un standard de frumusețe în ceea ce privește sprâncenele, care ar fi trebuit să fie foarte subțiri și arcuite. Cum eliminau firele de păr? Prin comprese îmbibate în urină de pisică și oțet.

În 1844 a fost creată și comercializată o cremă depilatoare numită Poudre Subtile. Câteva zeci de ani mai târziu apărea și primul aparat de ras pentru bărbați. Prima lamă de ras destinată femeilor a fost comercializată în 1915 și purta numele Milady Decolletee.

În același an, a început promovarea pudrei depilatoare pentru femei, o soluție care topea firele de păr nedorite. Textul reclamei le spunea femeilor că această pudră le scapă de ”umilitoarele fire de păr de pe față, gât și brațe”. Câțiva ani mai târziu, un ziar destinat publicului feminin a pus pe prima sa pagina o ilustrație a unei femei cu un braț ridicat și… fără niciun fir de păr în zone axilei, prima imagine de acest fel apărută vreodată într-o publicație.

În 1940 a fost scos pe piață și depilatorul electric și abia în 1960 a devenit populară îndepărtarea părului cu ceară de albine.

Iată, așadar, că toată bătaia noastră de cap pentru a scăpa de păr este o nimica toată pe lângă eforturile pe care le făceau femeile în trecut. Noi nu mai avem de ce să ne plângem când vine vorba despre epilat, mai ales că metodele de acum sunt de mai lungă durată și unele chiar permanente.

Tu ce metodă de epilat folosești?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns