Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Cand si cum exfoliezi tenul

Cand si cum exfoliezi tenul

Curățarea tenului este un gest pe care îl repeți des, fiindcă îți lasă pielea fină ca mătasea. Însă trebuie să știi când și cum s-o faci pentru a te feri de efectele neplăcute.

După fiecare scrub, îmi propuneam să-mi curăț tenul mai des, ca să am pielea mereu curată și netedă. Am făcut asta, dar din cauza nuanței închise, m-am ales cu o hiperpigmentare. Am aflat că, din pricina exfolierilor repetate, pielea a trecut printr-o traumă. Așadar, când se impune un tratament de curățare și care sunt cele mai bune variante?

Când e nevoie

Un scrub facial e necesar în primul rând pentru că înlătură impuritățile, deschide porii și elimină punctele albe și negre. Textura pielii devine delicată și capătă aspect suplu. În al doilea rând, activează circulația, conferind un look proaspăt. Prin urmare, dacă în timpul rutinei de dimineață, după ce aplici crema de față, observi că pielea e foarte uscată și pare căzută, deși ai tendința să hidratezi încă o dată, soluția este exfolierea. Specialiștii spun că momentul cel mai bun pentru procedură este la trezire (pe timpul nopții, pielea trece printr-un proces de regenerare).

Cum și cu ce

Dacă îl faci tu, cel mai simplu este să-l prepari din miere și zahăr. Mai poți combina ulei de măsline sau lapte cu migdale măcinate, ovăz, tărâțe ori bicarbonat. Îndepărtezi bine celulele moarte cu ajutorul unei lufe, doar că aceasta trebuie schimbată periodic, fiindcă adună bacterii din cauza umezelii. Iată pașii de urmat pentru o exfoliere eficientă:

Cercetează: dacă observi că tenul e foarte uscat, verifică-l în lumina zilei cu o oglindă ce mărește. Vei vedea mai bine zonele cu probleme.

Pregătește tenul: spală-te cu apă călduță, iar pentru a reduce roșeața, aplică un ulei protector.

Derulează operațiunea:  aplică și masează circular, cu blândețe (dacă ești agresivă, lași straturile de profunzime expuse la murdărie și adesea se vindecă mai greu, iar punctele negre și acneea reapar), nu mai mult de 30 de secunde.

Finisează și hrănește: după ce speli cu apă călduță (cea fierbinte deteriorează celulele sănătoase), tamponează cu un șervețel și hidratează cu cremă sau ser antiîmbătrânire.

Tipul de ten dă tonul

În funcție de tipul de ten, exfoliezi cu o anume periodicitate, pentru rezultate optime.

Ten normal – de două ori pe săptămână ar fi suficient.

Ten gras – de cel puțin trei ori pe săptămână, din cauză că sebumul în exces reține celulele moarte, închizând astfel porii.

Tenul uscat – trebuie să fii precaută când aplici un scrub, fiindcă ai putea priva tenul de umezeală. Încearcă nu mai mult de o dată pe săptămână și nu uita să hidratezi intensiv!

Tenul mixt – în cazul tău, zona T este mai grasă decât restul feței, iar rețetele trebuie să fie adecvate pentru această parte. Dacă în mod normal exfoliezi de 1-2 ori pe săptămână, zona cu pricina trebuie curățată de cel puțin trei ori.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/31.07.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns