Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Chimicalele din cosmetice, un imens pericol pentru sanatate

Chimicalele din cosmetice, un imens pericol pentru sanatate

Șamponul, demachiantul, cremă de față sau alte produse de întreținere pot constitui pericole nebănuite pentru frumusețe și sănătate noastră. Chimicalele din produsele cosmetice sunt un imens pericol dar din cele mai diferite motive evităm să luam în calcul acest risc.

Atât produsele clasice, cât și cele bio, pot conține agenți nocivi. Etichetă nu ne ajută prea mult, întrucât substanțele sunt listate sub denumirile științifice. Iata ce trebuie să eviți și ce trebuie să știi despre chimicalele din cosmetice.

Parfumul – există peste 4.000 de varietăți de parfumuri artificiale fiecare având tot felul de efecte secundare. Hiperpigmentarea, durerile de cap, amețeală sau chiar erupțiile alergice pot fi doar câteva dintre reacțiile la parfum. Evident alege produse cosmetice fără parfum.

Ingredientele comedogenice (lanolină acetilata, stearat de butil, palmitat de octil). Multe dintre produsele cosmetice conțin aceste substanțe care pot afecta negativ pielea, ducând la apariția comedoanelor, a punctelor negre sau chiar a unor erupții acneice mai severe. Așadar, consulta etichetă și eventual un specialist înainte de a-ți achiziționa astfel de produse.

Emoliente pe bază de silicon (dimeticonă, ciclometicona). Aceste substanțe îmbrăca tenul într-o folie dăunătoare ce nu mai permite pielii să respire. Utilizarea repetată a emolientelor pe bază de silicon poate cauza iritație, mâncărime și blocarea absorbției ingredientelor eficiente din produsele pe care le folosești.

Lauril sulfat de sodiu și lauret sulfat de sodiu sunt spumantele din sambon și gelul de duș. Aceste produse conțin lauril sulfat de sodiu și lauret sulfat de sodiu, substanțe care irită foarte tare pielea, îndepărtând acel strat protector.

Parabeni sunt substanțele care  prelungesc „viață” produsului în a cărui compoziție intră, dar nu sunt nici pe de parte atât de siguri pentru noi. Dacă la început parabenii păreau a fi un semn al calității produsului în ochii publicului, studiile recente au arătat că aceste substanțe reduc cantitatea spermei și nivelul de testosteron. Totuși, cercetările nu sunt suficient de extinse deocamdată pentru a pune un verdict clar în acest sens.

Ingrediente pe bază de petrol-propilenglicolul (PG), polietilenglicol (PEG), etilen glicol (EG) pe care le găsești inscripționate cu inițiale pe etichetă acționează asemeni emolientelor pe bază de silicon, afectând procesele naturale ale pielii. Atât petrolul, cât și siliconul blochează permeabilitatea pielii, dezechilibrându-i funcționarea. Dintre toate, propilenglicolul este cel mai periculos, fiind folosit în cosmetice și în lichidul de frână.

Derivatele de amoniu-DEA (Dietanolamină) și TEA (Trietanolamină), care apar cu această titulatură pe etichetă pot fi de un real pericol pentru piele. Luate și folosite separat, derivatele de amoniu nu sunt periculoase, însă în  ele  intotdeuna folosite într-o anume combinație, extrem de dăunătoare pentru piele.

Soluția estă să eviți aceste produse să reduc cât mai mult numărul de cosmetice folosite să alegi produse naturale și bio și să-ți prepari produsele de îngrijire singură sau la farmacie, din ingrediente … normale.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns