Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Cum scapam de punctele albe

Cum scapam de punctele albe

Punctele albe sunt acumulari de sebum care astupa porii. Punctele albe raman deseori mici si se formeaza mai ales pe barbie, lateralele obrajilor si nasului, tample, dar pot sa apara oriunde pe fata, precum si pe umeri, decoteu si spate. Deseori puntele albe raman mici, dar uneori sunt cauza care duce la aparitia unor cosuri urate. Exista si puncte albe mai mari, care se formeaza in profunzime.

Cauza exacta a formarii lor nu este cunoscuta, insa dermatologii le pun pe seama acumularii de sebum in pori. Porii se acopera, sebumul este un mediu perfect pentru bacterii care incep sa se dezvolte si astfel apar punctele albe. Adesea zonele in care acestea apar este si locul unde se formeaza si punctele negre, dar si cosuri.

Cum scapam de punctele albehttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/02/17/scapam-punctele-albe-2.jpg

Exfoliere. Aceasta procedura trebuie sa intre in ritualul tau. Este necesara o exfoliere la doua-trei zile. Nu apar minuni peste noapte, dar perseverenta rezolva buna parte din problema. Este foarte important sa folosesti numai produse de ingrijire potrivite tipului de ten. Cele mai bune sunt produsele care contin acid salicilic sau acizi alfa hidroxizi, pentru ca acesti agenti ajuta la destuparea porilor.

Foloseste produse exfoliante blande, cu particule mici, care sa destupe porii si sa ajute celulele sa se regenereze. Exfoliantul se aplica pe toata fata, cu miscari largi, circulare, insistand in zonele cu probleme: frunte, nas, obraji.

Baie cu aburi. Al doilea inamic al punctelor albe este baia de abur, dar numai daca este facuta in fiecare saptamana, cu atentie si minutiozitate. Aburul ajuta la indepartarea murdariei de pe fata. Baia cu aburi deschide porii, inmoaie pielea si ajuta la curatarea impuritatilor, a urmelor de machiaj, a prafului sau a secretiilor seboreice, dar si a celulelor moarte. De aceea, este recomandata folosirea acestei tehnici o data pe saptamana, timp de cateva minute combinat cu una din procedurile de exfoliere sau cu o masca pentru curatarea tenului in profunzime.

Lotiuni astringente. Sunt esentiale in rutina zilnica mai ales dimineata inainte de a te machia pentru ca ajuta la inchiderea porilor si protejeaza tenul de impuritati.

Solutii antibacteriene. Peroxidul de benzoil are un efect antibacterian bun si de durata si poate reduce proliferarea punctelor albe. Peroxidul de benzoil actioneaza direct asupra foliculului pilos, iar acest lucru poate ajuta la reducerea astuparii care produce punctele albe si negre. Foloseste lotiuni care contin peroxid de benzoil zilnic.

Tretinoin (Retin-A) este substanta de baza in tratamentul punctelor albe. Tretinoin este un derivat de vitamina A si actioneaza prin stimularea regenerarii celulare si blocarea capacitatii celulelor de a adera unele de altele, ceea ce opreste cercul vicios al formarii cosurilor, punctelor albe si negre. Este folosit pentru perioade scurte de timp, pana ce tenul revine la normal. Tretinoin poate fi iritant si este necesar sfatul si indicatiile unui medic dermatolog, care poate aprecia durata tratamentului si cantitatea de substanta activa.

Antibioticele sunt ultima solutie si au nevoie de sfatul expres al medicului. Sunt utile pentru tratarea, vindecarea si ameliorearea problemelor tenului, inclusiv a punctelor albe

O parte importanta din tratamentul impotriva punctelor albe o reprezinta dieta sanatoasa, consumul de fructe si legume, miscarea si respectarea orelor de somn. Toate impreuna contribuie din interior pentru o piele frumoasa si amelioreaza probleme cutanate, inclusiv punctele albe.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns