Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Cuperoza, bujorii frigului

Cuperoza, bujorii frigului

Capilarele, vasele de sânge extrem de subțiri de la suprafața feței, se pot sparge din cauza frigului și să se transforme într-un păienjeniș roșu, neplăcut și care îngreunează funcțiile pielii.

Odată cu vârsta, vasele de sânge, în special capilarele, își pierd elasticitatea, iar contractarea ce apare în zilele geroase determină spargerea lor. După 30 de ani, riscul apariției cuperozei crește semnificativ, în special pentru cei cu pielea deschisă la culoare și ten sensibil. Nu este o boală ce poate fi vindecată printr-un tratament, ci o inflamație a pielii care lasă urme, dar care poate fi prevenită. Când aceste capilare se sparg, pielea se inflamează, devine aspră, iar în cazuri severe, semănă cu o acnee rebelă. Obrajii, nasul și bărbia sunt cel mai des afectate. Netratată, cuperoza evoluează spre rozacee. Pe lângă roșeață, vor apărea pustule și papule. În aceste situații, numai medicul te ajută să tratezi/îngrijești tenul.

Se agravează în timp

Iarna, pielea se irită cu ușurință. Se usucă și devine sensibilă – terenul perfect pe care poate apărea cuperoza. Uneori, afli că ai cuperoză de la cosmeticiană. Sunt doar câteva vase sparte, pe care nici nu le sesizezi fără o privire atentă, dar acesta este semnalul că trebuie să ai mai multă grijă de ten pe viitor întrucât an de an, în timpul iernii, păienjenișul se poate acutiza, iar odată ce pielea devine roșie și inflamată, tratamentul este costisistor, de lungă durată, iar vindecarea nu va fi totală. Iată soluțiile pe care le ai la îndemână pentru a preveni apariția sau agravarea cuperozei.

20% din populația globului are cuperoză și una din zece femei, în diverse stadii.

Rutină blândă

Nu doar în zilele geroase, ci pe toată perioada iernii e bine de ales pentru îngrijirea tenului produse cu acțiune blândă, care să calmeze pielea după agresiunile vremii de peste zi. Demachiantul trebuie să fie cremos sau să fie o apă micelară prietenoasă cu tenul sensibil, ca pielea să fie curățată delicat.

Adio scruburilor!

E bine ca toată lumea să renunțe la scruburile cu particule dure pentru față și la loțiunile deshidratante care conțin alcool, dar mai cu seamă cei cu tenul sensibil sau la care cuperoza e deja prezentă, chiar și într-un stadiu incipient. Nici săpunul nu este indicat. Apa de la robinet poate fi dură și predispune la deshidratare. Dermatologii ne recomandă geluri de curățare blânde, folosite de 2-3 ori pe săptămână, apă minerală și apă termală. Apa termală are multiple beneficii pentru piele în această perioadă: calmează, hidratează și împrospătează.

Umezeala este cheia

Să nu crezi că în zilele când stai în casă tenul este protejat. Aerul este mai uscat pe frig și în casă, iar deshidratarea își pune amprenta pe piele dacă nu este atent îngrijită. Respectă-ți ritualul de îngrijire, aplicând fiecare tip de cremă chiar dacă nu ieși din casă, și investește într-un umidificator. El va proteja pielea de uscăciune și va ajuta la calmarea eventualelor iritații.

Bazează-te pe creme grase

O zi geroasă și cu vânt usucă excesiv pielea, iar cuperoza se va instala rapid. Aplicând o cremă grasă sau un fond de ten cremos, apa va fi împiedicată să iasă din țesuturi, iar vântul va produce pagube mai mici.

Cremele de noapte mențin elasticitatea

Aceste creme sunt importante pentru refacerea celulelor pe timpul nopții, dar și pentru elementele nutritive pe care le aduc, menținând elasticitatea pielii și capilarelor, ajutând astfel la protecția împotriva cuperozei.

Cum tratezi cuperoza

Doar laserul poate trata cuperoza extinsă. Dacă este incipientă, există creme care camuflează, reduc inflamaţia şi o calmează. Pentru a-i stopa evoluţia, este important nu doar să te ferești de frig, uscăciune și deshidratare, ci și renunţi la alcool, să eviţi condimentele puternice care duc la dilatarea capilarelor, aspirina și alte asemenea medicamente sau produse cosmetice vasodilatatoare. E bine să stai de vorbă cât mai repede cu un medic dermatolog.

Creme de ajutor

Cremele speciale pentru cuperoză nu tratează, ci doar atenuează. Formulele speciale cu nuanțe verzui reușesc să neutralizeze culoarea roșie a pielii și, pe lângă calmare, să reducă și să camufleze inflamația. Alimentele bogate în vitamina C aduc mai multă forță vaselor de sânge și pot completa îngrijirea pielii afectate de cuperoză.

Trei cataplasme salvatoare

Salata verde face minuni. Are efect calmant şi antiinflamator. Poţi folosi frunze zdrobite, suc din frunze sau o infuzie preparată dintr-o salată şi o cană cu apă.

Ceaiul de mușețel este și el calmant, de mare ajutor pielii iritate. Se folosește sub formă de comprese, dar și pentru curățarea tenului, în loc de apă.

Sunătoarea are acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă și calmantă. Dintr-un amestec în părți egale de sunătoare, salvie și mușețel, se poate prepara o infuzie pentru tratarea tenurilor uscate, iritate și congestionate.

Răsfăț la final de săptămână

O dată pe săptămână, nu uita să-ţi asiguri un mic răsfăţ. Măştile pe bază de ou sunt o adevărată minune pentru toate tipurile de ten, iar la fel de utile pentru tenul supus uscăciunii sunt cele pe bază de miere, castravete sau avocado.

Renunţă în această perioadă la băile fierbinți, dar și la cele de aburi, iar înaintea tratamentelor cosmetice, aplică pe faţă comprese cu apă caldă, care să ajute la deschiderea porilor.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr5/09.02.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns