Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Dietă pentru un ten curat. Câteva sfaturi simple care funționează mereu

Dietă pentru un ten curat. Câteva sfaturi simple care funționează mereu

femeie ten curat

Cu siguranţă, te frământă întrebarea cum să scapi de acnee, puncte negre sau de grăsime. Ai încercat tot felul de tratamente pentru un ten curat. Inutile într-un final. Un ten curat nu este doar rezultatul cremelor, fie ele şi foarte scumpe, ci şi al preferinţelor culinare.

Chiar dacă nici coşurile, nici punctele de grăsime nu sunt periculoase, sunt cât se poate de supărătoare, ba chiar, în unele situaţii, în urma lor rămân cicatrici permanente. Acneea, o afecţiune cutanată apărută în urma unei hipersecreţii a glandelor sebacee, poate apărea în adolescenţă, și atunci vina e mai mult ca sigur a jocului hormonal ce caracterizează perioada. Acneea la maturitate are însă și alte cauze. Una dintre ele, asupra căreia ne atrag atenţia nutriţioniştii, este hrana.

Unele ba, altele da. Alege cu atenție ce consumi pentru o față curată

Sistemul digestiv e uimitor. S-ar părea că poate tolera munţi de chipsuri, biscuiţi şi alimente fast-food, litri nenumăraţi de băuturi răcoritoare şi altele asemenea. În aparenţă doar. La un moment dat, sătul de atâtea șocuri, se răzvrăteşte manifestându-şi furia şi pe faţă, sub formă de erupţii cutanate, acnee, puncte de grăsime, roşeaţă.

Sigur, alimentaţia nu este singura de blamat – ar mai fi activitatea hormonală, mai ales în perioada premenstruală şi în cazul celor cu ovare polichistice, şi constipaţia, tenul gras şi administrarea de contraceptive şi corticosteroizi, predispoziţia genetică. E bine de știut că unele alimente favorizează apariţia acneei, iar altele duc la înlăturarea ei. Alcătuirea unei diete în scopul combaterii acneei şi a punctelor de grăsime urmează a fi strict individualizată, întrucât unul şi acelaşi aliment poate avea efect diferit asupra diferitelor persoane. Așadar, în linii generale:

Cât mai rar, dacă vrei un ten perfect

  • Cafea, mai ales îndulcită şi băută pe nemâncate;
  • Dulciuri şi produse de patiserie. Alimentele care ridică nivelul insulinei din sânge duc şi la creşterea producţiei de sebum. Aşadar, evită zahărul, ciocolata, drajeurile, prăjiturile, îngheţata, băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr;
  • Produsele lactate cu conţinut ridicat de grăsimi, întrucât cresc activitatea glandelor sebacee, implicit producţia de sebum;
  • Grăsimi. S-ar părea că nu există organ care să nu sufere din cauza alimentelor bogate în grăsimi şi a prăjelilor. Renunţă la ele şi înlocuieşte grăsimile animale cu uleiuri presate la rece, vitaminele A şi E pe care le conţin fiind deosebit de importante pentru piele. Apoi, în vitamina E sunt bogate nucile şi migdalele, iar în vitamina A, fructele de culorile verde-închis şi portocaliu, cum sunt spanacul şi morcovii. Dacă vei consuma cu regularitate astfel de legume, rezultatele nu vor întârzia să apară;
  • Nuci, fistic, arahide. Prăjite sau nu, cu adaos de sare sau nu, pot provoca acnee. Şi asta, chiar dacă ai consumat doar câteva. Mai bine nu!

Cât mai des

Printre alimentele cu influenţă pozitivă asupra pielii se numără chefirul şi iaurtul, salata, păpădia, merele, soia, citricele, cerealele integrale şi uleiul de măsline. Apoi, cu cât consumi mai multe fructe şi legume în stare crudă, cu atât mai bine va arăta tenul. Şi nu uita să bei apă! S-a constatat că apa cu lămâie temperează secreţia de sebum la nivelul pielii.

Citeste si: 3 alimente care vindeca acneea

Aloe, un ajutor preţios pentru ten curat

Pe lângă spălarea feţei cu ceai concentrat de gălbenele sau urzică, lapte de capră amestecat cu nucşoară, prin aplicarea de cataplasme cu argilă, zeamă de lămâie sau castravete, de un real folos ţi-ar fi şi infuzia sau sucul de aloe vera.

Infuzie de aloe: Se iau câteva frunze de aloe dintr-o plantă de cel puţin trei ani, se spală şi se ţin la frigider zece zile, după care se mărunţesc până la obţinerea unei paste. Se toarnă peste aceasta apă fiartă şi răcită (proporţie 1:5), apoi se lasă la macerat o oră. Se ţine vasul pe foc, amestecând încontinuu, până ce compoziţia atinge punctul de fierbere. Se strecoară printr-un tifon şi se toarnă într-un vas de sticlă ce urmează a fi ţinut închis ermetic, doar în frigider. Se şterge faţa cu soluţia obţinută de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Ajută nu doar la înlăturarea acneei, ci şi a iritaţiilor.

Suc de aloe. Eficient este şi sucul de aloe. Se ţin frunzele de aloe zece zile în frigider, apoi se poate folosi câte un pic de sucul acestora, storcându-se doar cât este necesar pentru ştergerea feţei, de cel puţin trei ori pe zi. De obicei, între a opta și a zecea zi de tratament, acneea dispare.

Te priveşti în oglindă şi ce vezi? Ba un coş ici și colo, ba un punct de grăsime ce se încăpăţânează să-ţi strice aspectul tenului. Un creion de ochi, o cremă-minune, un pic de pudră sau fond de ten, dar rezultatul e departe de cel aşteptat. Încearcă prin dieta pentru ten curat și rezultatele vor fi surprinzătoare. Şi de durată.

Citeste si: Ți-ai curățat fața mereu greșit! Opt greșeli majore și câteva sfaturi

 

Articol aparut in revista Femeia de Azi, 2018
Text: Olga Sveduneac
Sursa foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns