Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Dr. Calin Dobos vorbeste despre implanturile cu silicon (INTERVIU)

Dr. Calin Dobos vorbeste despre implanturile cu silicon (INTERVIU)

Îți dorești sâni mai mari și ești interesată să afli mai multe despre implanturile mamare cu silicon? Dr. Călin Doboș, unul dintre cei mai cunoscuți doctori esteticieni din România, îți oferă toate informațiile necesare.

Multe femei își doresc sâni mai mari, dar să recurgi la implanturi mamare nu e tocmai o activitate obișnuită precum mersul la dentist. Știi deja că este o operație în toată regula și că există anumite riscuri, deci, înainte să iei o decizie, trebuie să te informezi cât mai mult. Din acest motiv, am pregătit pentru tine un interviu cu doctorul Călin Doboș, care răspunde la câteva dintre cele mai importante întrebări legate de acest subiect.

Există mituri conform cărora implanturile cu silicon ar putea exclude posibilitatea de a face cancer de sân. În e măsură este adevărat sau este fals acest mit?

Nu este vorba de risc. Primele implanturi de silicon s-au pus pentru reconstrucție după cancer, deci în scop terapeutic. Mitul cred că a apărut din cauza faptului că unele femei (și vedete, ca Angelina Jolie) și-au îndepărtat sânii și i-au înlocuit cu implant mamar, pentru a evita riscul de cancer. Siliconul este inert, nu declanșează cancer, dar nici nu reduce riscul.

De ce trebuie să ţină cont o femeie, vorbind din punct de vedere medical, atunci când se decide să recurgă la implanturi mamar? Poate opta pentru orice mărime a cupei? Ce o opreşte de la acestă libertate?

Trebuie să fie sănătoasă în general și să își dorească suficient de mult încât să fie pregătită să înfrunte riscurile legate de această intervenție. Se știe că sânul oricum suferă în continuare modificări, independent de implanturile siliconice, și poate necesita alte intervenții.

Femeia poate cere orice mărime de cupă, însă rămâne de stabilit dacă toracele ei permite acea mărime. Limitarea principală este lățimea toracelui, iar apoi mai intervine și bunul-gust și preferința persoanei în cauză. În principiu, trebuie să se știe că un implant siliconic mare aduce complicații mai mari și mai rapide decât cele de mărime mai mică.

Care este perioada de valabilitatea a siliconului mamar? După cât timp este necesară o nouă operaţie?

Există companii, în speță cele americane, care dau așa-numita garanție pe viață pentru implanturile siliconice, iar alte companii care dau garanție între 7-10 ani. Țesuturile sânului, mai ales pielea, nu au garanție. Rezistența și elasticitatea pielii sânului este variabilă, iar în majoritatea cazurilor slăbește odată cu trecerea timpului.

Intervalul recomandat pentru o noua intervenție variază în funcție de rezistența pielii, care poate fi afectata de sarcină, variații de greutate, variații hormonale și este afectată în mod cert de procesul de îmbătrânire.

Cât durează perioada de recuperare după operaţie?

Perioada de recuperare la operația de mărire a sânilor prin implanturi siliconice, prin metoda pe care o utilizez eu (cu pensă cu radioplasma ELLMAN), de obicei este foarte scurtă. Pacienta se poate îmbraca în câteva ore, poate ridica brațele, poate merge acasă. În cel mult două zile poata să meargă chiar și la shopping, iar în 4-7 zile poate conduce mașina. Evident, aceste activități trebuie realizate cu precauție și cu grijă la mișcări și la efortul depus.

Ce trebuie să facă o femeie pentru a depăşi această perioadă fără complicaţii?

Pentru un rezultat bun, după operație de mărire a sânilor recomand purtarea corsetului, evitarea ridicării de greutăți, reținere de la sport timp de o lună și, în general, protejarea zonei. Astfel, vindecarea va fi rapidă și fără probleme.

Există riscuri la care se supune o femeie atunci când are implanturi mamare? De exemplu, poate avea interdicţii de la anumite activităţi sportive?

Singura interdicție reală e aceea de a nu face eforturi care să solicite mușchiul pectoral, dacă poziția implanturilor siliconice e sub mușchi. Dacă implanturile sunt poziționate deasupra mușchiului, poate participa și la competiții sportive de orice fel. În cazul în care implantul de silicon e poziționat sub mușchi, la o persoană care nu face sport de performanță, durata maximă de restricție este de 6 luni. După această perioadă, poate face orice sport practicat anterior.

În realitate, există creme si suplimente alimentare care pot să mărească sânii?

Nu există. Cremele și suplimentele dau o mărire temporară, fie prin edemul (umflarea) post-masaj (ca în cazul unui traumatism), fie prin fito-hormonii din ele. Când se încetează utilizarea lor dispare și efectul.

Ce alte metode de mărire a sânilor mai exista? Ce avantaje si dezavantaje au?

Mărirea sânilor se mai poate face prin injectarea cu grăsime proprie. Efectul este însa mai redus ca volum. Injectarea acidului hialuronic în sâni, aprobat în 2008, a fost interzis în anul 2012 din cauza numeroaselor complicații ce puteau apărea (nodule, contracture capsulară). Injectarea de gel sau ulei siliconic în sâni și în orice altă parte a corpului este total interzisă, riscurile sunt foarte frecvent comunicate – noduli, inflamații, embolii etc.

O femeie cu implanturi mamare mai poate face prevenţie împotriva cancerului cu ajutorul mamografiei? Ce alte metode de investigaţie medicală mai există?

Orice femeie care are implanturi mamare poate face ecografie, mamografie și RMN. Toate sunt eficiente în evaluarea stării sânilor, dar și a implanturilor siliconice.

Şi acum două întrebări care vizează viitoarele mame. În ce măsură pot influenţa implanturile mamare alăptarea?

Implanturile cu silicon permit alăptarea indiferent de poziționarea lor – sub mușchi sau deasupra acestuia.

După sarcină, există posibilitatea ca sânii să-şi modifice forma astfel încât să fie nevoie de o nouă operaţie?

Din experiență vă spun ca femeile care își pun implanturi siliconice înainte de sarcină arată mai bine după naștere decât proaspetele mame cu sâni naturali. Majoritatea, după naștere, are sânii lăsați și, ca urmare, necesită și lifting mamar pe lângă implantul siliconic.

Comments

comments

Lasă un răspuns