Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Drenajul limfatic

Drenajul limfatic

Drenajul limfatic se practica din vremuri stravechi, fiind mentionat ca o metoda de tratament, inca de pe vremea lui Hipocrate, in anul 400 dH, insa adevaratele preocupari pentru aceasta metoda au aparut abia peste cateva secole.

In corpul nostru exista intre 400-700 de ganglioni, care filtreaza si purifica limfa, acestia fiind localizati preponderent in abdomen si la nivelul gatului. De exemplu, atunci cand ni se inflameaza amigdalele, ganglionii de la nivelul gatului se maresc in volumul pentru a lupta impotriva bacteriilor.

Factori care afecteaza circulatia limfei

Stresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, interventiile chirurgicale, tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sunt numai cateva dintre afectiunile care tulbura buna circulatiei a limfei in corpul nostru.

In momentul in care circulatia limfatica este ingreunata, efectele sunt resimtite direct la nivelul pielii. Tesuturile retin apa in exces ceea ce duce la formarea localizata a celulitei, iar pielea isi pierde din fermitate.

Aceasta situatie poate fi remediata cu ajutorul drenajului limfatic, prin masaj. Este vorba de un complex de tehnici manuale, utilizate pentru facilitarea eliminarii lichidelor in exces, pe care limfa le aduna si purifica, inainte de a intra in circuitul sanguin.
In zilele noastre, drenajul limfatic este o metoda impusa nu numai in campul estetic, dar si in tratamentul unor afectiuni importante: reumatism, afectiuni circulatorii, traumatisme, ulcer varicos, escare, rani dupa interventiile chirurgicale, arsuri, sinuzite, amigdalite sau faringite.

Efectele drenajului limfatic

1. Anti-edematos (edemele sunt provocate de stagnarea sangelui in vene sau de prezenta unei cantitati mari de clorura de sodiu si apa in sange; de obicei, edemele sunt localizate la nivelul picioarelor si al mainilor).
2. Cicatrizant – Drenajul limfatic mareste numarului de celule constructoare si elimina substantele iritante; cu cat este mai crescuta cantitatea de limfa din jurul unei rani, cu atat vasele limfatice afectate sunt stimulate sa se vindece.
3. Imunizant – Drenajul limfatic stimuleaza fabricarea de anticorpi; este, de asemenea, regenerant (util in cazul unei pieli uscate, descuamate).
4. Relaxant (la nivelul musculaturii si nu numai); stimulant la nivelul microcirculatiei.
5. Detoxifiant – Drenajul limfatic reduce retentia de apa si elimina celulita edematoasa.

Contraindicatiile drenajului limfatic

Drenajul limfatic are si contraindicatii, motiv pentru care este important sa se consulte un medic inainte de a se apela la aceasta procedura.

Cine practica drenajul limfatic trebuie sa cunoasca anatomia si fiziologia sistemului limfatic, sa respecte cu rigurozitate zonele in care se poate interveni; sa fie relaxat si rabdator si sa se adapteze la problemele de personalitate ale pacientului pentru a putea transmite energia pozitiva.

In drenaj, miscarile sunt lente, delicate si armonioase. Specialistul trebuie sa respecte ritmul cardiac, masajul incepand totdeauna cu gatul, unde este punctul de intalnire al sistemului sangvin si al limfei. Se recomanda serii de minimum 10 sedinte (de doua ori pe saptamana).

Citeste si afla totul despre masajul erotic

Comments

comments

Lasă un răspuns