Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Greșeli majore în îngrijirea părului

Greșeli majore în îngrijirea părului

Deseori părul se confruntă cu probleme. Te întrebi care este cauza, mai ales că-l îngrijești cu cele mai bune produse. Majoritatea problemelor vin din prea mult zel.

De la spălat la coafat, toate tratamentele afectează sănătatea părului când nu sunt făcute cu măsură. Întotdeauna ce-i prea mult este dăunător, iar mai puțin înseamnă mai bine. Folosite în exces, produsele încarcă părul, îl sufocă și îi prejudiciază sănătatea, iar la fel aparatele de coafat utilizate des. Să vedem însă care sunt cele mai frecvente greșeli când îngrijim părul.

Folosești apă fierbinte

În timp ce dușul fierbinte este reconfortant pentru mușchi, pielea se usucă, la fel părul, mai ales cel creț. Apa caldă este la fel de eficientă pentru curățarea pielii și, de asemenea, a scalpului. În prezența căldurii, cuticulele se deschid, părul poate fi spălat, iar după ce aplici balsamul și îl clătești, finalizează această îngrijire cu un jet de apă rece pentru a sigila cuticulele și a păstra hidratarea în interiorul firului.

Freci părul cu prosopul

Specialiștii ne spun că este una dintre cele mai mari și frecvente greșeli. Părul ud este vulnerabil, iar prin frecare, îndepărtezi apa și totodată îl traumatizezi, multe fire rupându-se astfel. Gestul corect și sigur pentru păr este înfășurarea capului într-un prosop sau în șervete de bucătărie pentru 10-15 minute. Deși e greu de crezut, apa se absoarbe mult mai eficient în acest mod.

Nici pieptănatul pe părul ud nu este indicat (doar un pieptăn cu dinți rari poate fi utilizat înainte de uscare).

Freci scalpul cu unghiile

Din dorința de a curăța scalpul de grăsime și murdărie, îl freci cu unghiile. O altă mare greșeală! Părul și scalpul se spală cu buricele degetelor pentru a nu le provoca daune. Frecând scalpul prea puternic, stimulezi secreția de sebum și sensibilizezi pielea. După un tratament așa de dur, să nu te întrebi de ce ai cojițe pe pielea capului și scuame care aduc cu mătreața. Mulți cred chiar că au mătreață și aleg pentru spălările ulterioare șampoane destinate acestei probleme. Din greșeală în greșeală: aceste șampoane usucă și mai tare scalpul. Renunță la acest obicei și spală părul mai delicat, iar dacă apar cojițe, folosește un șampon pentru scalp sensibil achiziționat din farmacie.

Îți strângi părul cu elastic

La elasticul din plastic mă refer, nu la cele speciale, care este un adevărat supliciu pentru păr. E adevărat că te scoate din impas când te afli la sala de sport, când e foarte cald sau când nu stă nicicum și altceva n-ai la îndemână, dar el agresează firele care, rupte cel mai des de la jumătate, se despică apoi cu ușurință.

Aplici balsam pe rădăcini

Pentru a preveni uscarea vârfurilor, dar și pentru un aspect mătăsos al părului, balsamul devine imperativ. Trebuie evitat însă excesul de grăsime, fiindcă nu-i bun nici prea mult. Se folosește într-o cantitate moderată (ceva mai mult pot folosi persoanele care au păr creț sau foarte uscat) pentru a nu îngreuna părul și NU pe scalp, pentru a preveni îngrășarea rapidă a acestuia. Balsamul se aplică numai de la jumătatea firului până la vârfuri, evitând scalpul, și se clătește pe îndelete. Când părul nu este limpezit ca la carte, particulele de praf sunt atrase ca un magnet de balsamul rămas pe el și se murdărește repede, iar uneori aceste resturi se transformă în fulgi albi care seamănă cu mătreața.

Perii prea mult părul

Să-ți perii părul de o sută de ori este doar un mit. Așa procedau femeile pe vremuri, când nu existau balsamuri și uleiuri care să le hidrateze părul. La pieptănat, stimulăm glandele sebacee să producă sebum, iar acest masaj repetat al scalpului favorizează o producție mare de grăsime. Așa că nu exagera cu pieptănatul, dar nici nu renunța la el sperând să nu se mai îngrașe. 3-4 perieri sunt suficiente ca părul să arate bine și să îndepărtezi impuritățile depuse peste zi.

Folosești des aparate de coafat

Cine nu știe că aparatele de coafat afectează părul? Chiar dacă ești înamorată de volum sau părul drept, peria, placa ori ondulatorul îți sunt de ajutor, însă părului nu. Căldura în exces îi grăbește deshidratarea, iar de aici la rupere e doar un pas. Totuși, specialiștii susțin că le putem folosi o dată pe săptămână fără probleme. Uleiul menține părul întins, iar o tunsoare în scări îți poate oferi volumul pe care-l dorești.

Aplici vopseaua pe toată lungimea părului

Orice culoare alegi, nu este indicat să aplici straturi peste straturi de vopsea. Dacă tot îți menții culoarea, vopsește doar rădăcinile. Părul vopsit devine mai poros, mai uscat și, odată cu o nouă vopsire, degradarea se accentuează. În plus, lungimea poate deveni mai închisă întrucât un păr uscat absoarbe o cantitate mai mare de pigment. Iată două motive pentru care să renunți la acest obicei! Nu-ți fie teamă, culoarea va ieși uniformă dacă la final vei întinde vopseau pe restul părului pentru zece minute!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr4/02.02.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns