Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Îngrijirea părului după sfaturile specialiștilor

Îngrijirea părului după sfaturile specialiștilor

par frumos, ingrijirea parului

Când părul este spălat prea des, coafat prea mult sau umplut de produse, poate să sufere.

Ne întrebăm deseori dacă e bine sau nu să facem un anumit tratament sau când și cum trebuie aplicat cât mai corect un produs. Până și spălatul pe cap devine un subiect cu foarte multe păreri în spațiul public. Linia dintre prea mult și prea puțin poate fi destul de subțire. Din acest motiv, am strâns cele mai comune întrebări din partea cititoarelor și  l-am rugat pe Bogdan Mirică, hairstylist Londa Professional, să ne răspundă, dar și să ne dea câteva sfaturi pentru ca părul să rămână în primul rând sănătos!

E greșit să ne spălăm pe cap în fiecare zi?

E foarte bună întrebarea, pentru că există multe păreri și nu întotdeauna se iau și cele mai înțelepte decizii. Ca să elucidăm acest mister, o să explic când e nevoie să ne spălăm pe cap. Foarte simplu: când părul este murdar sau când excesul de sebum se vede pe scalp și rădăcina părului și părul se aleg în șuvițe, e nevoie de apă și șampon. Nu trebuie să ne luăm după sfaturile venite din vremea bunicilor de a ne spăla o dată pe săptămână pentru a „învăța“ părul să reziste și să se îngrașă mai greu, ceea ce e un mit, și nici să ne spălăm pe cap în fiecare zi dacă nu este nevoie.

Care sunt cele mai dese cauze ale căderii părului și ce să facem pentru a combate această problemă?

Părul cade în mod natural și normal. Însă limita normalității se încadrează între 50 și 100 de fire pe zi. Tot ce este peste acest nivel trebuie să te îngrijoreze. Cele mai dese probleme ale căderii părului sunt șocurile emoționale din diverse cauze, după sarcina, prin dezechilibrele hormonale, sau lipsa anumitor elemente esențiale părului, dar și spălatul părului rar. Poate fi vorba și de o moștenire genetică și, nu în ultimul rând, de dietelor drastice și nesănătoase. Pentru a preveni căderea părului, vă sfătuiesc să duceți o viață echilibrată, cu cât mai puțin stres, cu o alimentație cât mai diversă și sănătoasă. Sportul te ajută și el să ai un păr puternic, pentru că mărește circulația la nivelul scalpului și rădăcina va fi  mai bine hrănită.

Pot face mătreață de la șampon?

Nu poți face mătreață de la șampon, mătreața este o problemă a scalpului cauzată de o ciupercă. Dacă însă un șampon este prea degresant, scapul se poate usca sau irita și pot apărea scuame, acei „fulgi“ pe care unele persoane îi confundă cu mătreața.

Ce înseamnă decapaj. Este același lucru cu decolorarea?

Decapajul este o formă mai ușoară a decoloratului și este folosit când ai de-a face cu un păr fin și când vrei „speli“ culoarea. În urma acestui proces, părul rămâne aproape 100% cum era inițial.

Am un păr destul de moale. Ce ar trebui să fac pentru ca să-mi țină mai mult timp buclele?

În primul rând, trebuie spălat cu un șampon pentru volum, iar apoi, în funcție de tipul de păr, stilizat cu o spumă de păr mai ușoară, pentru a-i da o ținută și forță. Atenție, nu folosiți șampoane de hidratare sau reparare, nici chiar balsam, pentru că aceste produse vor hidrata prea mult părul și acesta va fi moale, iar buclele nu vor rezista!

Care este culoarea de păr la modă în 2018?

Întotdeauna sunt mai multe tehnici și culori în trend. Un impact mare asupra colorării părului pe care îl observ sunt tehnicile din make-up aplicate în păr și mă refer la contouring și strobing. Referindu-mă strict la culoare, balayage-ul nu are cum să iasă din modă, iar la fel turcoazul, precum și nuanțele de blond foarte deschise, gri, bej, roze.

Cât de des trebuie să-mi tund părul pentru a-i menține sănătatea și forma tunsorii?

Ca un reper, aș recomanda trei luni. În niciun caz șase luni sau un an, pentru că riști ca părul să-și piardă cu totul forma și vârfurile să se despice.

Pe vremuri, obișnuiam să-mi fac permanent, dar în două luni părul devenea foarte uscat. Soluțiile de azi afectează la fel de mult părul? Îmi recomandați să mai încerc?

Într-adevăr, permanentul nu mai e atât de popular în zilele noastre pentru că soluțiile de permanent care nu deteriorează părul îți oferă și un permanent mai ușor, așa că depinde ce preferi: un păr permanent ca pe timpuri și ars ori un păr cu niște bucle mai ușoare, dar sănătos? Vă recomand să alegeți un salon cu stiliști care se pricep și care lucrează cu produse de calitate.

Când e cel mai bine să aplic uleiul pe păr: când e ud sau deja uscat?

Eu recomand aplicarea uleiului pe părul umed, după ce a fost tamponat cu prosopul, pentru a evita încărcarea și efectul de păr uleios.

Există tratament pentru vârfurile despicate sau doar foarfeca le salvează?

De cele mai multe ori, foarfeca este cea care le salvează. În alte situații, când părul este deteriorat, degradat chimic, recomand tratamentele pentru repare, care ajută foarte mult.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/07.12.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns