Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ingrijirea pielii uscate iarna

Ingrijirea pielii uscate iarna

Ingrijirea pielii uscate este o adevărată provocare în sezonul rece. Pielea uscată a mainilor, picioarelor, dar şi pe spate, umeri si coapse este o mare problemă. Specialiştii spun că există ceea ce se numeşte „piele de iarnă”, care suferă în mod special în sezonul rece şi care trebuie corect şi contant îngrijită. Dacă faci parte dintre cele care au astfel de probleme, ştii că îngrijirea pielii  uscate este complicată, iar rezultatele minime. Iată câteva sfaturi care chiar funcţionează.

Înjumătăţeşte cantitatea de rufe din maşina de spălat. ”Pentru cei mai mulţi oameni, simpla reducere a numărului de articole vestimentare la fiecare spălare, pentru ca rufele să poată să beneficieze de o ultimă clătire finală eficientă, este suficientă pentru ca hainele şi lenjeria de pat să aibă o atingere mai fină şi mai plăcută pe piele”, susţine Jonathan Bowling, medic dermatolog la Nuffield Health Manor Hospital din Oxford, citat de dailymail.co.uk. „Reziduurile de detergenţi şi balsam din haine sau chiar din lenjeriile de pat pot să irite pielea în sezonul rece”, a adăugat el. O altă soluţie este să optezi pentru un detergent şi un balsam care sunt concepute special pentru pielea sensibilă.

Spală lenjeriile de pat la 60 de grade Celsius. Paraziţii microscopici din praful din locuinţe trăiesc în celulele tegumentare exfoliate de pe pielea umană şi ei pot fi găsiţi în fiecare casă – în pat, pe covoare şi pe obiectele de mobilier. Din păcate, aceşti paraziţi se înmulţesc şi prosperă atunci când încălzirea centrală este pornită. Oamenii sunt alergici la excrementele eliminate de aceşti paraziţi microscopici. O soluţie bună este acoperirea saltelelor, pilotelor şi a pernelor cu o cuvertură impermeabilă la alergeni.O măsură eficientă pentru îndepartarea acestora este spălarea rufăriei de pat, săptămânal, cu apă caldă la temperatura de 60 de grade Celsius.

Ai buze uscate şi crăpate? Primul instinct este acela de a le umezii cu limba, însă acest lucru va duce la o evaporare şi mai mare şi va usca şi mai mult buzele. Cea mai multă umiditate se pierde prin buze, în comparaţie cu orice altă parte a corpului. Combinaţia de vreme uscată şi rece, vânt, soare şi temperaturi ridicate în interior face ca buzele să se usuce, să se crape şi să se exfolieze. Foloseşte un unguent de buze care să creeze un fel de „sigiliu” deasupra pielii, pentru a menţine umiditatea şi a reduce fricţiunea dintre pielea buzelor. Evită balsamurile parfumate, colorate şi aromate – acestea conţin substanţe şi conservanţi care irită pielea.

Renunţă la articolele vestimentare din lână. Hainele pentru iernile grele, precum paltoanele din lână, pot să irite pielea uscată şi sensibilă. Foloseşte bumbac şi fibre neutre antialergene.

Renunţă la gelurile antibacteriene. Spălatul frecvent al mâinilor ucide bacteriile, dar usucă pielea, în special în timpul iernii, când vântul şi frigul pot să exacerbeze această problemă. Nu folosi geluri antibacteriene întrucât ele conţin concentraţii mari de alcool, iar acesta poate să usuce şi să irite pielea. Foloseşte ulei de mâini cu extract de ceai verde, întrucât această substanţă are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antiinflamatorii deja dovedite şi, în plus, nu elimină umezeala din piele. Pentru mâinile foarte uscate şi crăpate, dar şi pentru pielea foarte uscată ideală este o cremă ce conţine 10% uree.

Renunţă la săpunul obişnuit şi la gelurile de duş care conţin numeroase substanţe chimice, în special sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele şi produc iritaţii. Specialiştii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba şi piersică şi care reţin apa în piele.

Controleaza apa pentru baie şi duş şi evită temperaturile foarte ridicate
. Apa prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare din stratul superior al pielii. Factorul natural de umidificare este o combinaţie de acizi graşi, uleiuri şi aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă şi ajută pielea să îşi menţină o suprafaţă suplă. Factorul natural de umidificare reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii. Apa pentru duş şi baie trebuie să aibă o temperatură care să depăşească cu puţin 37 grade Celsius – temperatura normală a corpului – şi nu trebuie să rămâi în cadă mai mult de cinci minute.

Menţine umezeala aerului din locuinţă. Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Aerul rece conţine mai puţină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari şi mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer. Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din şemineu şi aparatele de aer condiţionat, duce la uscarea pielii.

Umiditatea din aer este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior şi protector al ei absoarbe umezeala din aer şi o ajută să rămână suplă.
Cea mai bună soluţie este plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focurile din sobe contribuie la creşterea umidităţii din locuinţă.

Urmăreşte şi îndepărtează de la primele semne condensul şi mucegaiul pe pereţii locuinţei – aceşti factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii şi iritaţii, care duc la rândul lor la apariţia eczemelor, astmului şi a altor afecţiuni.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns