
Româncele apelează din ce în ce mai des la intervenţiile estetice, urmând exemplul vedetelor şi sperând să găsească tinereţea fără bătrâneţe. Rezultatele nu sunt întotdeauna pe măsura aşteptărilor.
Estetica a devenit o adevărată industrie, de la creme şi aparate până la substanţe injectabile şi operaţii în adevăratul sens al cuvântului. Intervenţiile noninvazive sunt mai accesibile ca preţ, fără efecte secundare sau durere, însă rezultatele, oricât de spectaculoase ar fi, sunt pentru un timp scurt. Intervenţiile invazive nu au concurenţă dacă ne gândim la rezultate, însă durerea și prețul ridicat te fac să te gândești bine dacă vrei să apelezi la ele. Pentru unii sunt un moft, însă există situaţii în care astfel de intervenţii salvează imaginea unor femei mai puţin înzestrate de natură, repară mutilările lăsate de accidente, redându-le încrederea în sine şi integrarea în societate. Sunt și cazuri când vrei doar să ştergi urmele lăsate de vârstă şi nu-i rău dacă faci o alegere inspirată, documentată şi eviţi exagerările.
Scurtă lecţie de estetică
Presa de scandal acordă spaţii generoase ultimelor corecţii estetice suferite de vedete. De la botox la silicon, totul este nou, promiţător, dar şi foarte confuz. Pentru foarte mulţi, orice formă voluptuoasă adusă corpului este pusă pe seama botoxului. Această substanţă a devenit iconică pentru rotunjimile artificiale ale trupului, în accepţiunea populară. Auzim deseori spunându-se despre o vedetă cu buze voluminoase şi sâni mari că e „botoxată“. Total eronat! Botoxul nu umflă, gonflează sau măreşte, ci relaxează. Multe tehnici pot fi eficiente, dar nu şi sănătoase când abuzăm de ele. Care este limita pe care o putem atinge în condiţii de siguranţă şi cât e de subţire pragul de la succes la eşec? Sunt întrebări la care avem nevoie de răspunsuri avizate. Îţi propunem să lămurim noţiunile de bază, clarificate de specialişti, apoi să trecem de pragul cunoaşterii teoretice şi să aflăm experienţele trăite de cele care s-au încumetat să păşească pe tărâmul făgăduinţei.
Injectările cu acid hialuronic
Acidul hialuronic este o substanță ce se găsește în mod natural în organismul nostru, o componentă a țesutului conjunctiv, epitelial și nervos. Joacă multe roluri și toate importante, lubrifiază și menține hidratarea, păstrând sănătatea pielii, ochilor și articulațiilor, dar este direct implicat și în activarea formării de colagen și de noi celule ale pielii. Are capacitatea de a stoca apa în cantități mari: fiecare gram atrage alte zece grame de apă. În fiecare an, pierdem câte 1 milimetru din volumul cutanat, iar acidul hialuronic devine extrem de prețios fie că este aplicat pe piele
(sub formă de ser sau cremă), fie că este introdus în straturile profunde, unde devine mult mai eficient.
Aceste injectări se numesc și filler și sunt folosite pentru umplerea ridurilor de expresie sau a celor fine produse de îmbătrânirea cutanată, pentru remodelarea și mărirea buzelor, dar și ca tratament anticearcăn. Înainte de injectare, se aplică o cremă anestezică. Efectul se menține în jur de 6-18 luni.
Ce acid hialuronic alegem
Există mai multe tipuri de acid hialuronic, în diferite concentrații, iar cel mai pur este Teosyal. „Pentru ochi obosiți, se pot face injectări cu Redensity II, un alt acid hialuronic. Se injectează printr-o tehnică aparte și nu exercită presiune asupra ochiului, iar aminoacizii pe care-i conține refac elasticitatea pielii și îi conferă strălucire. Acest gel este recomandat pentru estomparea cearcănelor sau pungilor inestetice de sub ochi“, ne spune dr. Andreea Iftimie, manager medical FAZZADA – Clinica Laser de Reîntinerire.
Tratament de întinerire fără durere
Oxigenul hiperbaric este tratamentul de ultimă generație la care apelează Madonna. Acest oxigen, produs de aparatul Intraceuticals, introduce în straturile profunde ale pielii ingrediente active: acid hialuronic, vitamine (A, C, E), antioxidanți (aloe vera și ceai verde). „Aceste substanțe acționează din interior către exterior și tratează eficient ridurile profunde, pielea îmbătrânită, acneea, petele pigmentare, cearcănele“, explică medicul dermatolog Filis Demirgean, specialist Elos Skin&Beauty Laser.
Mezoterapie
Este un tratament nechirurgical, care constă în microinjectări realizate din centimetru în centimetru pe suprafața tenului, gâtului sau decolteului. Stimulează activitatea celulară și funcțiile elastinei și fibroblastelor pentru formarea unor noi legături de colagen, precum și pentru refacerea nivelului de hidratare al pielii, impiedicând îmbătrânirea cutanată. Este o terapie extrem de eficientă împotriva apariției ridurilor și lipsei de tonus al pielii. Se recomandă cinci ședințe la 2-3 săptămâni. Redensity I este o inovație elvețiană, un tratament între fillere și mezoterapie, și a câștigat Trofeul pentru cel mai bun produs injectabil pentru revitalizarea pielii, cu rezultate vizibile de la prima ședință.
Înfrumusețare cu sânge propriu
Plasmolifting™ este o procedură revitalizantă injectabilă pusă la punct de ruși prin care se prelucrează sângele pacientului cu ajutorul unui set special de eprubete biotehnologice vidate şi al unui procedeu special de centrifugare. „Se separă plasma bogată în trombocite, care ulterior este injectată în piele, un «elixir natural al tinereţii», conţinând factori de creştere într-o concentraţie mare, precum şi enzime, proteine şi vitamine în combinaţie naturală“, ne spune dr. Artemisia Nicolau, Boutique Medical SPA.
Botox
Cum spuneam, el nu măreşte, ci netezeşte prin relaxare musculară. Este vorba de o toxină botulinică care, temporar, inhibă contracţia muşchilor faciali. Botoxul este folosit pentru atenuarea ridurilor de pe frunte, a celor verticale dintre sprâncene şi a celor din coada ochilor. Dr. Călin Doboş subliniază că este extrem de important ca substanţele injectate să fie omologate şi originale.
Deşi este vorba de o toxină şi de un efect de mică paralizie, dr. Cristian Niţescu ne asigură că botoxul nu este periculos şi nici nu are efecte adverse. Desigur, trebuie să se respecte termenul recomandat de reinjectare: șase luni. Injectările mai rapide pot avea repercusiuni, dar nu şi beneficii. „Pentru a deveni toxic pentru organism, ar trebui să injectăm o cantitate foarte mare, ceea ce nu este posibil, nu trăim atât de mult încât să ajungem la o cantitate periculoasă“, ne spune dr. Cristian Niţescu, medic estetician, Gral Medical.
Remodelare corporală
Cine nu-şi doreşte să aibă talie de viespe, abdomen plat, sâni mari şi picioare de gazelă? Puţine femei se încadrează într-un astfel de standard, dar toate visează la el. Chirurgia plastică ne poate ajuta să ne transformăm visul în realitate fără înfometare, ore trudite la sală, însă cu ceva cheltuială şi puţină suferinţă. Dar ce mai contează câteva zile de durere dacă în scurt timp putem rivaliza cu vedetele hollywoodiene?! Există intervenţii care ne scapă de colacii de grăsime şi ne oferă volume apetisante, în părţile esenţiale. Să le luăm pe rând!
Implanturile cu silicon
Mărirea sânilor are deja în spate o istorie de o sută de ani, femeile încercând prin diverse metode să aibă sâni mai mari. Peste 70% din femei sunt nemulţumite de mărimea sânilor. Operaţiile de mărire a sânilor sunt cele mai solicitate intervenţii estetice. Sânii, mai precis mărimea lor, sunt un vector al feminităţii şi senzualităţii. Multe femei recurg la această intervenţie nu pentru a fi pe placul cuiva, ci pentru a căpăta încredere în propria feminitate. Implantul cu silicon este metoda clasică, însă o noutate în materie o reprezintă propria grăsime. O soluţie cu două beneficii: scapi de colăcei şi câştigi volum pentru bust.
Valabilitate şi eventuale complicaţii
Durata unei proteze mamare depinde de calitatea ei şi de eventualele complicaţii care pot să apară. Există implanturi care pot sta în corp chiar şi o viaţă fără nicio problemă. În cazul în care intervin complicaţii, protezele trebuie înlocuite. Complicaţiile pot fi: contracţie capsulară (un înveliş pe care îl creează corpul nostru în jurul implantului), rupturi de înveliş, lăsarea sânilor sau infecţii. Alte riscuri: rotirea, „aspectul vălurit“, vizibilitatea implantului şi conturul dublu, ce apar mai ales atunci când implanturile sunt prea mari. Un real pericol este implantarea unei proteze prea mari, care poate presa pe ganglionii din axilă şi să ducă la cedarea cusăturilor, pentru că şi pielea are o capacitate limitată de extindere. Mărimea nu trebuie aleasă de pacientă, ci stabilită în funcţie de măsurătorile făcute.
„Este important ca implanturile alese să fie de bună calitate şi omologate. Cele neomologate, așa- zise «chinezeşti», pot duce la complicaţii dezastruoase. Controalele regulate şi ecografiile mamare sunt importante pentru a observa dacă s-au produs schimbări ori rupturi, ca astfel să se poată interveni rapid. Contează mult şi mărimea implantului. Cu cât acesta este mai mare, iar pielea pacientei – mai sensibilă şi mai puţin elastică, cu atât cresc şansele ca sânul să se deformeze în timp“, spune chirurgul estetician Călin Doboş.
Mărirea sânilor cu implanturi siliconice se face sub anestezie generală, prin inserția acestora fie submuscular, fie subglandular. „Recuperarea este de două săptămâni, timp în care trebuie purtată o bustieră postoperatorie și trebuie evitat efortul fizic. Până la o lună după intervenție,
pacienta trebuie să evite sporturile ce presupun mișcări ale brațelor“, spune dr. Cristian Niţescu, medic estetician.
Sâni mari fără cicatrici, cu ajutorul propriei grăsimi!
Se recoltează grăsimea aflată în exces (în condiţii speciale, pentru a nu fi traumatizată), apoi este preparată prin anumite tehnici şi injectată. Toată intervenţia se face sub anestezie generală, iar la nevoie, se poate repeta după câteva luni. „Fesele, sânii, faţa sau orice altă zonă capătă o formă nouă, îmbunătăţită, care se poate menţine pe viaţă. Nu există cicatrici, singurele urme aflate la nivelul bustului fiind câteva mici înţepături, care vor dispărea foarte repede“, a declarat chirurgul estetician Călin Doboş.
Liposucţie
Presupune îndepărtarea grăsimii din zonele cu depozite adipoase ce nu dispar după diete sau efectuarea de exerciţii fizice. După intervenţie, sunt necesare purtarea unor veşminte compresiv-elastice: burtiere, pantalonaşi elastici, mânecuţe elastice. „Nu este o metodă de slăbire, ci o modalitate de remodelare corporală, după ce pacienţii au ajuns la o greutate stabilă, dar prezintă depo-zite adipoase «încăpăţânate». Nu este importantă cantitatea de grăsime scoasă, intervenţia trebuie privită mai mult ca o sculptură, trebuie să ştii cât să scoţi şi de unde pentru ca forma corpului să rămână armonioasă. Trebuie ştiut că din zona coapselor grăsimea nu se extrage circular, ci pe zonă.“ (Dr. Cristian Niţescu, medic estetician)
Abdominoplastie
Este metoda chirurgicală prin care scăpăm de burtă! Efectele sunt dispariţia excesului de piele şi grăsime din zona abdomenului, precum şi crearea unei talii mai subţiri şi repoziţionarea ombilicului. În perioada imediat postoperatorie, sunt recomandate repausul la pat, evitarea deplasărilor inutile, precum şi purtarea unei burtiere speciale, urmând ca firele să fie îndepărtate la aproximativ 14 zile.
Criolipoliză
Te scapă de grăsime (nu acţionează asupra celei interioare, care îmbracă organele) prin îngheţare. Este cea mai bună alternativă la liposucţie. Două aplicatoare acţionează pe bază de vacuum şi atrag în interiorul lor ţesutul adipos, apoi temperatura scade până la -8 grade Celsius. Intervenţia este nedureroasă, se simte doar un mic disconfort. Rezultatele apar în timp – după o lună şi jumătate de la intervenţie, poţi vedea ce ai obţinut cu adevărat. Punctul slab este că într-o ședință se tratează doar o zonă destul de redusă, cât pot să cuprindă cele două palete. Nu se recomandă persoanelor cu probleme de coagulare a sângelui şi alergie la frig!
Frumusețe din cuțit
Blefaroplastie
Creează întinerirea zonei oculare (rezolvă pleoapele căzute, pungile de sub ochi), oferind luminozitate și un aspect întinerit. Este o operație minim invazivă cu efecte imediate, realizându-se doar sub anestezie locală. După intervenție, este recomandat un repaus de 2-3 zile, pentru că este posibil să apară vânătăi și umflături.
Rinoplastie
Se remodelează nasul în armonie cu celelalte trăsături ale feței. Această procedură se realizează sub anestezie generală, iar recuperarea este relativ rapidă, cu o durată de 7-10 zile.
Ridicarea sânilor (lifting mamar)
Este recomandată persoanelor cu sânii lăsați – fie din cauze congenitale, fie din pricina pierderii în greutate ori după sarcină și alăptat. Aceasta nu mărește sau micșorează sânii, ci le redă forma și aspectul estetic și reface suplețea decolteului. Chiar dacă durerea nu apare, este necesară o perioadă de 14 zile de recuperare, după care se îndepărtează firele și se reiau treptat activitățile zilnice.
Reducție mamară
Femeile cu sâni foarte mari suferă de dureri de spate ori de umeri, motiv pentru care optează pentru această intervenție. Recuperarea durează aproximativ trei săptămâni–o lună, timp în care pacienta poartă o bustieră postoperatorie și nu trebuie să facă efort fizic.
Articol preluat din ediția de mai 2015 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Thinkstock