Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Mituri despre viata sanatoasa

Mituri despre viata sanatoasa

 

Demontăm câteva mituri despre viaţă sănătoasă. În paralel susţinem că a trăi după regulile unei vieţi sanatose este o artă şi o dovadă de perseverenţă şi ambiţie. Trebuie să ai grijă ce mănânci, câtă apa bei, câtă mişcare faci, să calculezi calorii şi doză de antioxidanţi, vitamine şi minerale. Culmea este că toate acestea ajung inevitabil o sursă de stres, ceea ce încalcă regulile vieţii sănătoase. Pentru asta credem că este util să demontăm câteva din aceste mituri despre viaţă sănătoasă.

O oră de mişcare – sau măcar cinci ore pe săptămâna ar fi necesare pentru a te menţine în formă. În realitate, o persoană are nevoie doar de 30 de minute de mişcare pe zi. Nu sunt necesare exerciţii intense, mai mult de patru ori pe săptămâna.

Opt pahare cu apa pe zi – nu există niciun dubiu în ceea ce priveşte necesitatea de a bea apa, că mijloc pentru intensificarea metabolismului, dar este o mare distanţă de la aceast fapt la obligaţia de a bea fix opt pahare cu apa pe zi. În contul celor opt pahare intră şi supă, ceaiul, cafeaua, apa din fructe şi legume.

Cinci legume şi fructe pe zi – consumul de fructe şi legume este o condiţie a vieţii sănătoase. Trebuie să discutăm mai ales despre cantitatea de fructe şi legume consumată zilnic, nu neaprat de tipul acestora. Cert este că regulă celor cinci porţii de legume şi fructe este o exagerare. Oricum la lista cu cele cinci fructe şi legume – care este în bună măsură un mit, trebuie luate în calcul şi legumele din supe şi mâncăruri, nu doar cele crude.

Opt ore de somn – în fapt nu există un număr de ore de somn, universa valabil. Unii oameni sunt perfect odihniţi dacă dorm şase-şapte ore, atii dorm mai mult sau mai puţin, în funcţie de activităţile din ziua precedentă. Dormi suficient, dacă eşti activ ziua, dacă dormi bine noaptea, dacă te trezeşti odihnit. Un bun indicator este acela de a reuşi să te trezeşti cu câteva minute înainte să sune ceasul. Acesta este semnul că dormi cât trebuie.

Kilogramele în plus – un risc pentru sănătate. Acest lucru este o certitudine. Kilogramele în plus duc la apariţia bolilor cadriovasculare, a diabetului şi infertilităţii. Dar se pune întrebarea de la câte kilograme în plus se poate vorbi cu adevărat de risc. Studiile au dovedit că intervalul de tolerantă este de cinci kilograme peste limită din tabele.  Kilogramele suplimentare sunt periculoase dacă sunt depozitate în jurul taliei. Aceste „bagaje” sunt cele care fac cel mai mult rău stării tale de sănătate.

Acest articol care a încercat de explice câteva din aceste mituri despre viaţă sănătosă nu este o scuză pentru o viaţă nesănătoasă, ci o pledoarie pentru calea de mijloc, pentru echilibru şi pentru eliminarea exceselor indiferent de tipul lor.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns