Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Modificari ale pielii la fiecare varsta

Modificari ale pielii la fiecare varsta

Primele semne vizibile ale îmbătrânirii sunt modificările pielii, iar ridurile arată că anii s-au adunat pe răboj.

Pentru că este într-o permanentă schimbare, pielea ne protejează de mediul înconjurător. Imediat ce este afectată, ea are capacitatea de a se reface. La 28 de zile, pielea îşi înnoiește stratul superior de celule, lăsând la vedere un aspect neted. Stratul superior conţine celulele pielii, pigmentul şi proteine, al doilea e format din vase de sânge, nervi, foliculi de păr şi glandele sebacee, iar cel interior găzduiește glandele sudoripare, foliculi de păr, vase de sânge şi grăsimi. Fiecare strat conţine ţesut conjunctiv, cu fibre de colagen şi elastină. Odată cu vârsta, exteriorul pielii se subţiază, chiar dacă numărul de straturi de celule rămâne neschimbat. Numărul celulelor care conţin pigment scade, tenul devine mai subţire, palid şi se pigmentează uşor. Stratul de grăsime subcutanat se subţiază, izolaţia se reduce şi, drept urmare, iarna resimţim mai puternic frigul. Vârsta nu e singura care aduce modificări la nivelul pielii, ei i se adaugă factorii de mediu, alimentaţia şi expunerea la soare.

Ce se întâmplă la 30 de ani

Ai putea observa că tenul tău devine uscat şi tern. Asta se întâmplă din pricina reducerii ratei de înnoire celulară. Liniile fine din jurul ochilor şi buzelor apar tot în jurul acestei vârste, întrucât nivelul de colagen (care dă fermitate pielii) şi elastină (responsabilă de elasticitate) începe să scadă. Circulaţia limfatică încetineşte şi ea, iar pungile de sub ochi sunt sesizate mai des. E posibil să apară creşteri în greutate, iar celulita să devină evidentă ca urmare a modificărilor hormonale. Pentru că stratul inferior al pielii este mai întins, pe zonele cu predispoziţie la îngrăşare (coapse, fese, talie) apar vergeturile (prin slăbire sau îngrăşare rapidă).

Citește și: Cafeaua, alint pentru piele

Sfaturi

 • Cremele hidratante folosite la 20 de ani nu mai sunt suficiente pentru a susţine nevoile pielii. Este momentul să folosești creme antirid, pentru a preveni apariţia ridurilor şi a aduce tenului mai multă hidratare.
 • Exfolierea este mai importantă ca niciodată pentru a scăpa tenul de celulele moarte şi a o stimula să producă altele noi.
 • Cremele de ochi previn ridurile fine, cearcănele şi pungile. Prin urmare, trebuie să intre în ritualul de îngrijire cel puţin o dată pe zi.
 • După 30 de ani, măştile hrănitoare nu trebuie să lipsească din îngrijirea tenului. Fie că sunt din fructe sau legume, miere ori argilă, fie gata preparate din comerţ, ele se aplică de 1-2 ori pe săptămână.

Ce se întâmplă la 40 de ani

Sistemul limfatic încetinește mai mult, iar organismul scapă greu de toxine. Scade producţia fibrelor de elastină şi colagen, iar ridurile apar rapid şi sunt din ce în ce mai adânci. Producţia de sebum este mică, dar asta nu trebuie să bucure pe nimeni fiindcă, deşi tenurile grase sau mixte devin mai uscate, pielea este vulnerabilă la condiţiile de mediu. În jurul vârstei de 45 de ani, scade nivelul estrogenului (hormon responsabil de aspectul ferm şi plin al pielii), iar pielea începe să se deformeze şi apar riduri în jurul gâtului şi pieptului. Deşi aceste procese naturale nu pot fi inversate, există o mulţime de lucruri pe care le poţi face pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

Sfaturi

 • Foloseşte creme antirid, iar dacă ridurile deja sunt prezente, încearcă gamele antiaging. Cum pielea tinde să se usuce, hidratarea devine cel mai important tratament. Alege cremele care au ca ingrediente acidul hialuronic (menţine apa în piele), colagen (ori vitamina C, care stimulează producerea lui) şi elastină.
 • O dată pe lună sau măcar la trei luni, fă cure de zece zile cu acid hialuronic.
 • Masează bine pielea când aplici crema, fiindcă ajută circulaţia limfatică.
 • Ar fi bine să renunţi la fumat, pentru că nicotina descompune colagenul şi pielea îşi pierde mai repede fermitatea.

Citește și: 8 secrete mici pentru piele perfecta

Ce se întâmplă la 50 de ani

E posibil ca unele celule să producă mai mult pigment şi în absenţa soarelui, iar din această cauză să apară pete pe
mâini, braţe şi faţă. Pigmentarea nu este singura neplăcere legată de această vârstă. Cuperoza și dilatarea porilor sunt prezente din pricina uscăciunii pielii. Nivelul colagenului şi elastinei scade foarte mult, ridurile sunt mai pronunţate şi conturul feţei devine neregulat. O altă modificare o observăm în jurul ochilor – pleoapa superioară se lasă şi se încreţește. Estrogenul tot mai scăzut diminuează producţia de sebum, iar pielea şi părul se subţiază. Pielea corpului este supusă şi ea unui proces intens de uscăciune – aspră şi cu aspect solzos, ea cere o îngrijire crescută.

Sfaturi

 • Exerciţiile fizice ajută pielea să scape mai uşor de toxine, stimulează circulaţia şi procesul nutritiv. Astfel, pielea căpătă tonus.
 • Cremele pe bază de vitamina A (retinol) te ajută să ştergi din riduri şi să dai fermitate tenului. Aplicarea regulată a acestor creme contribuie la accelerarea producerii de noi celule şi stimulează producţia de colagen.
 • Crema de noapte face minuni pentru pielea uscată chiar în timp ce dormi. Poate fi înlocuită cu ulei pentru ten sau cu un amestec de uleiuri esenţiale (câteva picături, pentru a nu irita tenul), într-o bază de ulei de măsline.
 • Serumurile trebuie folosite zilnic, aplicate înaintea cremelor de zi şi de noapte, fiindcă stimulează regenerarea intensă a tenului.

Citește și: Trucuri care iti tin pielea tanara

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns