Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ochelari sau lentile de contact? Ce trebuie să știi despre fiecare dintre ele

Ochelari sau lentile de contact? Ce trebuie să știi despre fiecare dintre ele

Dacă tocmai te-a anunțat medicul oftalmolog că ai nevoie de ochelari de vedere sau dacă dioptria ta a fost modificată, te afli în fața unei decizii destul de grele. Ochelarii de vedere sunt un accesoriu pe care îl porți zilnic și trebuie aleși cu mare grijă, iar în cazul în care optezi pentru lentile de contact, trebuie să analizezi specificul fiecărui produs, pentru a lua cea mai bună decizie pentru ochii tăi.

Fiecare dintre cele două soluții pentru corectarea vederii – ochelari și lentile – vine cu avantaje și dezavantaje, iar decizia pe care trebuie să o iei ține de stilul de viață și de ce ți s-ar potrivi mai bine. Indiferent pentru care dintre ele ai opta, trebuie să nu te incomodeze, să fie de bună calitate și, aproape la fel de important, să-ți stea bine cu ele.

Ochelarii de vedere, un accesoriu chic

Dacă optezi pentru ochelari, ai la dispoziție sute de modele de rame și vei găsi cu siguranță unul care să te avantajeze.  Este de mult apusă vremea în care găseai doar ochelari cu rame subtiri, de culori neutre și cu o singură formă pentru lentilă. În prezent, poți alege și rame colorate, groase sau foarte subțiri, rotunde, dreptunghiulare, mai mici sau mari. Cu alte cuvinte, pentru toate gusturile.  Poți să comanzi ochelari chiar și online. Un exemplu în acest sens este Lensa, pe care găsești atât produse, cât și informații utile pentru o persoană care suferă din cauza problemelor de vedere.

Pentru că numărul persoanelor afectate de probleme oftalmologice a crescut atât de mult, și modelele de rame pentru ochelari s-au diversificat. Mai mult decât atât, ochelarii au devenit un accesoriu la modă, pe care femeile nu îl mai privesc cu aceeași reticență ca în trecut.  Ochelarii de vedere sunt chiar și accesorii emblematice pentru anumite personalități. Știm cu toții ce tip de ochelari aveau John Lennon sau Steve Jobs, iar aceste accesorii, purtate de nevoie și nu din proprie inițiativa, au devenit ulterior semnătura look-ului lor.

Când alegi ramele ochelarilor trebuie să știi că lentila de care ai nevoie poate fi montată pe ele, pentru că sunt o serie de afecțiuni care vor necesita o lentilă mai groasă, imposibil de montat pe anumite tipuri de ramă. Opticianul te va atenționa în acest sens și îți va spune dacă alegerea ta este una compatibilă cu lentila de care ai nevoie.

Nu uita nici de faptul că trebuie să alegi o ramă cu care să îți stea bine, care să îți placă, mai ales dacă va trebui să porți ochelarii permanent. Poți să te ghidezi după forma feței tale. Pentru o față rotundă se potrivesc cel mai bine ochelarii dreptunghiulari sau cu forma wayfarer, iar pentru fața pătrată merg cei ovali sau cei ”ochi de pisică”. Ramele supradimensionate se potrivesc foarte bine cu forma triunghiulară, iar dacă ai fața în formă de inimă, poți opta pentru rame ovale. Nu este obligatoriu să urmezi aceste reguli, poți alege în funcție de ce crezi tu că ți se potrivește cel mai bine.  

Există și o serie de motive pentru care ochelarii sunt incomozi. Dacă porți aceeași pereche o perioadă mai lungă de timp, s-ar putea să nu mai stea fix și să devină iritant să-i tot ridici. De asemenea, ei sunt predispuși la pete și vor trebui șterși cu un material și o soluție speciale de câteva ori pe zi dacă vrei să vezi perfect.

Lentilele de contact au devenit foarte populare în ultimii ani

Dacă ai probat zeci de modele de ochelari și tot nu ai găsit unul care să ți se potrivească sau care să te mulțumească întru totul, poți opta pentru lentile de contact. În funcție de nevoile tale, poți alege între lentile potrivite pentru purtarea continua, extinsă sau zilnică. Ai la dispoziție și opțiuni în funcție de perioda de înlocuire – zilnică, o dată la două săptămâni, lunară sau anuală – sau în funcție de materialul din care sunt confecționate – hidrogel sau silicon hidrogel. Un amănunt care îți va surâde, cu siguranță, este faptul că există unele lentile de contact colorate, așa că, dacă ești curioasă să vezi cum îți stă cu ochi albaștri sau verzi, lentilele de contact îți dau această posibilitate.

Odată puse dimineața, lentilele nu-ți vor mai da nicio bătaie de cap, nu se vor murdări precum ochelarii și nici nu se vor deplasa de la locul lor. În plus, spre deosebire de ochelari, ele îți dau mai multă libertate atunci când mergi la sală sau practici un sport.

Deși multe persoane care nu le-au încercat consideră că sunt incomode sau greu de pus la ochi, în realitate, odată ce le vei pune, nici nu le vei mai simți. Prima dată ar putea să fie mai dificil, însă în scurt timp te vei obișnui și în mai puțin de un minut le vei pune perfect.

Un dezavantaj pe care il evidențiează cei care poartă lentile de contact este legat de faptul că ele trebuie scoase neaparat în timpul somnului, așa că, dacă obișnuiești să adormi cu o carte în mână sau privind la televizor, va trebui să le scoți înainte să te bagi în pat.

Afecțiunile ochilor au o incidență tot mai mare în rândul tinerilor și din ce în ce mai multe persoane cu vârsta până în 40 de ani suferă de o boală a ochilor. Cea mai frecventă dintre ele este miopia – imposibilitatea de a distinge clar obiectele aflate la distanță. Mai mult decât atât, o analiză prezentată la un Simpozion de Oftalmologie de la Cambridge arată că numărul persoanelor care suferă de miopie s-a dublat în ultimele cinci decenii.  Alte afecțiuni oftalmologice întâlnite des și pentru care se prescriu ochelari de vedere sunt hipermetropia și astigmatismul. Așadar, nu este deloc surprinzător că observăm tot mai multe persoane care poartă ochelari sau lentile.

Tu porți ochelari sau lentile de contact? Ce te-a determinat să faci alegerea  respectivă și ce ai recomanda pentru persoanele încă nehotărâte?

Sursa foto: Zopila, www.youtube.com

Articol realizat impreuna cu lensa.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns