Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Pieptănarea plăcută se face cu atenție multă!

Pieptănarea plăcută se face cu atenție multă!

Teoretic, beneficiile pieptănatului asupra podoabei capilare sunt cunoscute de multă lume. Practic, această operațiune este făcută deseori pe modul automat și cu instrumente nepotrivite, aducând părului multe deservicii.

Cea mai cunoscută indicație referitoare la un pieptănat cu folos se referă la numărul de mișcări necesare pentru un păr frumos și sănătos, și anume ar fi nevoie de 100 de „lovituri“ de perie la fiecare sesiune de îngrijire. În vremurile actuale însă, când instrumentele pe care le folosim nu mai sunt fabricate din materiale 100% naturale (lemn şi păr de animale), când cosiţele noastre sunt în rare cazuri 100% nevopsite şi netratate, iar părul este afectat de poluare şi substanţele chimice din produsele de îngrijire şi coafare, această recomandare nu mai este valabilă. Să-ţi piepteni părul de 100 de ori la rând este deja o agresiune în plus faţă de cele menţionate mai sus.

Desigur, făcut cu măsură şi simţ de răspundere, pieptănatul îşi păstrează multiplele beneficii atât pentru scalp, cât şi pentru păr:

Curăţă depunerile de pe firul de păr;

Curăţă impurităţile de pe pielea capului, lăsând-o să se oxigeneze;

„Unge“ firul de păr cu sebumul secretat de scalp, păstrându-i astfel hidratarea şi dându-i un aspect sănătos, elastic, făcându-l uşor de manevrat şi de coafat;

Previne ruperea şi electrizarea firului de păr tot datorită acoperirii acestuia cu uleiurile naturale ale scalpului;

Face un masaj al scalpului, intensificând circulaţia sângelui prin capilarele ce irigă foliculii, iar asta se traduce printr-un impuls dat creşterii şi regenerării firelor de păr.

Toate aceste beneficii se petrec când pieptănatul se face cu tehnica bună, folosind instrumentele potrivite şi având grijă ca ele să fie întreţinute cum se cuvine.

Tehnica adecvată pentru pieptănare fără deteriorare

Majoritatea oamenilor, indiferent de sex, bagă peria sau pieptănul în păr şi-i dau drumul la treabă. Ei bine, lucrurile nu stau chiar atât de simplu; de fapt, procedând aşa, totul poate deveni mai complicat, pentru că această tehnică se lasă cu ruperea multor fire de păr. Modul corect de executare a acestui ritual presupune două etape:

Descâlcire: folosind un piepteăn – neapărat! –, şuviţele trebuie „atacate“ de la vârfuri spre rădăcină, puţin câte puţin, pentru a fi descurcate. Zonele mai deteriorate ale firului de păr (în general, spre capete) vor opune rezistenţă mai mare, astfel încât trebuie tratate cu mai multă atenţie şi răbdare. Ca să te asiguri că această operaţiune este cu totul lipsită de pericole pentru firele de păr, obişnuieşte-te să ţii şuviţa cu o mână în timp ce o descurci cu pieptănul din cealaltă mână. Astfel, eviţi să exerciţi tensiune asupra rădăcinilor, iar firele nu se mai rup.

Periere: după ce vei descâlci tot părul, schimbă pieptănul cu o perie şi continuă ritualul de îngrijire. Aceasta este etapa în care beneficiile pieptănatului se vor face simţite. Ai grijă perii fiecare centimetru de scalp cu firele de păr aferente şi să aluneci cu peria până la vârfuri, ca sebumul să îngrijească întregul fir de păr. Perierea este mai eficientă dacă o faci în mai multe sensuri pe fiecare secţiune a capului, nu doar în sensul creşterii firelor. De exemplu, te poţi apleca pentru a pieptăna invers părul de pe ceafă, adică spre vârful capului; iar pe cel din creştet îl poţi peria spre faţă. Astfel, se produce o distribuţie mai bună a sebumului pe firele de păr şi se aeriseşte scalpul.

Instrumente minunate pentru cosiţe aranjate

Chiar dacă respecţi în amănunt paşii de îngrijire recomandaţi anterior, tot există riscul să-ţi deteriorezi părul la pieptănare dacă nu foloseşti instrumentele potrivite:

Pentru descâlcire: mult timp s-a crezut că pieptănul cu dinţi rari este minunat în această etapă. În realitate, însă, acesta rupe firele încâlcite, alegerea corectă fiind un pieptăn des.

Pentru periere: logic, periile din materiale naturale sunt mai eficiente în procesele de igienizare şi îngrijire a părului şi mai benefice pentru firul de păr. Pasul următor este să alegi dintre acestea conform tipului tău de păr:

Pentru un păr fin, predispus la încâlcire, dar şi la îngrăşare, o perie tip paletă, cu peri mai rari, este alegerea perfectă. Cele mai fericite variante sunt cele cu „ţepi“ din bambus.

Pentru majoritatea tipurilor de păr, cea mai fericită variantă de perie este cu peri deşi de mistreţ, pentru că aceştia sunt foarte asemănători părului de om. Aceste perii fac scalpului acel masaj benefic menţionat la început, nu agresează firul de păr şi-l îngrijesc temeinic pe toată lungimea.

Pentru părul cu fir gros, predispus la încâlcire, există varianta de perie mixtă, cu peri naturali intercalaţi cu peri metalici sau de nailon.

Instrument îngrijit – păr fericit!

Așs cum schimbăm periuţa de dinţi o dată la aproximativ trei luni, la fel ar trebui să luăm în considerare şi înnoirea periodică a instrumentelor pentru îngrijirea părului. Şi, la un calcul rapid, ne pieptănăm mai des decât ne spălăm pe dinţi în cursul unei zile: ne pieptănăm dimineaţa, la trezire; ne pieptănăm când ne aranjăm înainte să ieşim din casă; ne retuşăm, poate, peste zi, la birou; şi sigur ne curăţăm părul cu un periat zdravăn înainte de culcare.

Astfel, şi peria de păr se deteriorează, cele din materiale naturale mai repede decât cele din plastic. Iar un instrument uzat nu îşi mai face treaba eficient; ba, mai mult, poate afecta integritatea scalpului şi a firului de păr. De exemplu, perii „ciobiţi“ pe ici-colo agaţă firele de păr şi le rup, în loc să le îngrijească.

Apoi, este absolut necesar ca orice instrument de îngrijire a părului să fie curăţat periodic în perioada sa de utilizare. Cu cât folosim mai multe produse de coafare, cu atât peria şi pieptănul se încarcă mai mult şi mai repede cu reziduuri care, prin procesul de periere, tot vor reveni pe firul de păr, afectându-i aspectul şi starea de sănătate. Nu lăsa să treacă atât de mult timp între două curăţări astfel încât stratul de reziduuri să se vadă cu ochiul liber! Cam o dată la 10-14 zile instrumentele pentru îngrijirea părului trebuie curăţate. Iată câteva recomandări în acest sens:

Cum cureţi un pieptăn: scoate-i dintre dinţi resturile de fire de păr şi scame şi apoi freacă-l cu apă şi săpun, folosind o periuţă de dinţi veche, pe care ai scos-o din uz şi o păstrezi pentru astfel de situații.

Cum cureţi o perie cu dinţi rari: procedează la fel ca la pieptăn, însă, la final, ai grijă „storci“ bine apa din acel burduf de cauciuc în care sunt înrădăcinaţi perii. Dacă rămâne umezeală în acea podea de cauciuc, integritatea perilor va fi afectată în timp. Aşază peria cu faţa în jos pe un şervet, în apropierea unei surse de căldură, ca să se zvânte. N-o pune direct pe caloriferul cald, pentru că se poate usca prea tare, iar perii să devină duri pentru păr.

Cum cureți o perie cu peri naturali şi deşi (precum cea cu peri de mistreţ, menţionată mai sus): scoate firele de păr şi scamele rămase între perii acesteia folosind un pieptăn cu coadă lungă şi subţire (întâlnit, de obicei, în saloanele de coafură; însă e foarte bun şi la casa omului pentru astfel de operaţiuni, plus pentru ales bretonul sau făcut cărare, de exemplu). Umezeşte apoi peria şi freac-o folosind câteva picături de şampon delicat, la fel cum ţi-ai spăla părul. Clăteşte-o bine, străduindu-te să laşi cât mai puţină apă pătrundă în burduful de cauciuc, şi procedează pentru uscare în acelaşi fel precum la peria cu dinţi rari.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns