Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Pledoarie pentru somn. Somnul inseamna sanatate

Pledoarie pentru somn. Somnul inseamna sanatate

Este dovedit că dacă dormi suficient, somnul este un aliat pentru siluetă. Iată cateva explicații și o pledoarie pentru beneficiile somnului.

În lipsa unui somn sănătos în fiecare zi, metabolismul o ia razna, ceea ce duce la o mulțime de probleme. Iritabilitate, oboseală accentuată și un apetit exagerat pentru dulciuri, alimente sărate și grasimi. Somnul are o multitudine de beneficii pentru sănătate, iar argumentele de mai jos sunt mai mult decât o pledoarie pentru somn.

Un somn bun te ține relaxat și cu metabolismul la un nivel normal. Când ești relaxat și metabolismul este normal, digestia alimentelor ușoară. Lipsa de somn te poate face să mănânci mult și prost.

Hormonul stresului este ținut sub control de somn. Corizolul este un hormon secretat de organism în condiții de stres. Este fundamental necesar pentru că te ajută să faci față, fiziologic vorbind, stresului, dar excesul de cortizol duce la afecțiuni cardio-vasculare, la tensiune arteriala, la tulburări metabolice grave și la îmbătrânire prematură. Cortizolul scade, iar efectele lui sunt anulate de o repriză de somn. Minimum șapte-opt ore de somn duc nivelul cortizolului spre zero.

Ghrelina și leptina. Corpul secretă în anumite condiții doi hormoni numiti Ghrelină și Leptină. Gherlina este hormonul care te face să vrei să mănânci mai mult, dar Leptina este hormonul care semnalează creierului că trebuie să te oprești din mâncat. Lipsa de somn dă peste cap echilibrul dintre acești doi hormoni, iar somnul sănătos, noapte de noapte, îi pune în echilibru pentru următoarele 10-12 ore.

În timpul somnului nivelul de insulină scade cu 30%, iar asta are ca efect un bun metabolism al lipidelor, ceea ce poate duce la menținerea greutății sau chiar la scăderea în greutate.

Somnul este la fel de important ca și respirația, consumul de apă și alimente, iar respectarea orelor de somn poate aduce un plus de vitalitate și sănătate. Nu uita că toate mecanismele imunitare naturale sunt activate și puse în mișcare în timpul somnului, iar imunitatea generală a corpului este mai bună în cazul celor care dorm cel puțin opt ore la fiecare 24 de ore.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns