Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Secretele protecției solare

Secretele protecției solare

O cremă de protecție solară îți apără pielea și o ajută să capete un bronz frumos și îndelungat. Asta știe toată lumea. Însă cremele de protecție solară ascund și alte secrete.

Bronzul și arsura pielii nu se capătă doar stând în soare fără protecție. Sunt multe aspecte legate de soare de care e bine să ținem cont atunci când ne expunem la soare dacă vrei să-ți menții pielea sănătoasă, frumoasă și hidratată, iar soarele să devină prietenul tău.

La umbră nu ești în siguranță

Sub umbrelă pielea nu este total protejată. Umbrela blochează doar 20% din razele UV. Unde mai pui că razele care cad pe nispul din proximitate sun reflectate și astfel te poți bronza sau arde chiar sub umbrelă! Prin urmare și dacă alegi locul umbros trebuie să-ți protejezi pielea cu creme.

Nici hainele nu protejează perfect

Avem nevoie de protecție solară inclusiv sub haine dacă sunt deschise la culoare sau au o țesătură mai rară. Sună ciudat, dar șansele de a te bronza prin tricolul sau rochia albă sunt destul demari. Îmbrăcămintea de culoare deschisă asigură o protecție de 4-9 SPF. Culorile mai închise și strălucitoare oferă o protecție mai mare. Dacă vezi prin haină atunci când o ții în lumină, aplică înainte să o îmbraci o cremă de protecție solară.

Baieră trainică

Există cazuri în care deși aplici o cremă de protecție solară cu regularitate tot te arzi. În aceste situații fie nu aplici o cantitate suficientă de cremă, fie trebuie să faci ceva mai mult pentru a-ți proteja mai bine pielea. Unii dermatologi recomandă acestor persoane să aplice cremă de protecție în fiecare noapte, timp de o lună înainte de expunerea la soare. Ei susțin că această protecție are un efect cumulat care sporește protecția cremelor atunci când are loc expunerea la soare.

Atenție la UVA!

Știai că și atunci când nu ne bronzăm, pielea expusă la soare se poate rida și păta? Razele UVB determină arsura și prin urmare stimulează melanina să apare pielea. Însă cele UVA nu te bronzează, dar ajung mai adânc în piele și provoacă îmbătrânirea preamatură a mâinii. Ceea ce nu știu mulți este că radițiile UVA sunt aceleași pe tot parcursul anului, chiar și sub cerul plumburiu de ianuarie. Din acest motiv crema de zi trebuie să aibă un factor de protecție cât mai ridicat, indiferent de anotimp.

Vitamina D cu protecție

Mulți spun că protecția solară împiedică sinteza de vitamina D și din acest motiv renunță la aceste creme. Însă această vitamină se poate obține în doar 15 minute de expunere la soare cu mâinile și fața, dar după această perioadă pielea trebuie protejată.

Crema de soare este bună ca anti-îmbătrânire

Cel mai bun mod de a preveni ridurile, petele maronii și prorii dilatați este să folosești o cremă cu protecție solară. Din acest motiv, crema de protecție solară este cea mai bună cremă antirid. Însă ea este o cremă de prevenție, nu de tratament. Odată ce au apărut toate aceste probleme, ai nevoie de o cremă care să repare aceste daune.

Tratament antiacnee

Există mitul că soarele uscucă acneea. Dar de fapt, el irita pielea și poate chiar exacerba leziunea acneică. Crema de soare acționează pe două paliere. În primul rând protejează pielea de agresiunea solară, iar în al doilea rând, cremele cu filtru fizic coțin ingrediente minerale, cum ar fi zincul, care ajută la tratarea coșurilor.

Cremele solare au o durată lungă de conservare. Dacă cele mai multe cosmetice expiră într-un an sau doi, cele de protecție solară pot avea și trei ani de garanție. Poți păstra crema de la un an la altul cu condiția să nu-și schimbe culoarea sau mirosul.

Oxidul de zinc este mai bun decât cel de titan

Acest lucru este mai puțin cunoscut. Oxidul de zinc blochează o porțiune seminificativ mai mare de raze UVA, prevenind deteriorarea pielii din cauza UV. Atunci când ai de ales între o cremă sau alta, acesta poate fi un criteriu.

Nu uita de ferestre!

În timp ce sticla protejează față de radiațiile scurte UVB, 62,8% din razele UVA trec prin ea și pătrând în piele. Dacă biroul tău este lângă geam, să nu te mire dacă obrazul care este expus la fereastră în câțiva ani va fi mai ridat decât celălalt. Geamurile cu folie pot fi de ajutor și în acest sens.

Vitamina A, bună sau rea?

Multe creme de protecție solară conțin vitamina A, un antioxidant care ajută la hidratarea pielii, însă sunt unele studii care spun că vitamina A nu intereacționează bine cu lumina soarelui și poate duce la dezvoltarea leziunilor cutanate sau la iritații. Până la o concluzie clară, fii precaută cu folosirea acestor creme ce conțin vitamina A.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.31/10.08.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns