Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Soarele, periculos pentru buze

Soarele, periculos pentru buze

Buzele, in starea lor naturala, nu sunt ferite de efectele soarelui din cauza ca stratul lor exterior este foarte fin. Ele nu contin melanina, acel pigment natural care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor solare. Drept urmare, buzele se bronzeaza greu, dar se ard foarte usor. Chiar si saliva actioneaza ca o lupa care poate intensifica efectul nociv al soarelui asupra buzelor. Din cauza razelor UV, colagenul – proteina care confera elasticitate si rezistenta buzelor si le apara de formarea ridurilor – poate fi puternic alterat, ceea ce duce la aparitia ridurilor si a liniilor fine in jurul gurii.

Sensibilitate crescuta la copii si adolescenti

Ridarea si imbatranirea prematura nu sunt singurele efecte negative produse de soare. Studiile arata ca expunerea peste masura la soare in primii 18 ani de viata poate cauza probleme care sa duca pe parcursul vietii la aparitia cancerului de piele. Unul dintre efectele neprotejarii buzelor este si aparitia unor vezicule minuscule pline cu lichid (herpes). O protectie adecvata a buzelor poate duce la prevenirea aparitiei acestor leziuni.

Protejeaza-te tot anul

Buzele trebuie ferite de soare pe tot parcursul anului, indiferent daca este luna ianuarie sau luna iulie. Desi nivelul de ardere a razelor de tip UVB (cele care ataca pielea la suprafata) scade substantial in lunile reci, razele de tip UVA (cele care patrund in piele si afecteaza colagenul) sunt prezente la nivel constant pe tot parcursul anului. Astfel, buzele pot suferi din cauza soarelui chiar si in zilele innorate, mai ales ca norii nu filtreaza razele UV.

Soarele este reflectat de nisip si apa, care intensifica efectele de ardere, dar acest lucru este valabil si pentru zapada. Mai mult, zapada reflecta aproape 80% din razele soarelui, in timp ce nisipul numai 20%. „Este important sa nu pleci de acasa fara sa aplici balsam de buze si in plus sa reaplici frecvent aceste produse pe toata perioada expunerii la soare”, recomanda Florin Dumitru, medic specialist dermatolog si consilier al Clubului Dermoconsumatorilor City Pharma.

Pentru a fi sigura ca iti protejezi adecvat buzele, cere farmacistului gel sau balsam de buze cu SPF 15 sau chiar 20. Daca mergi la mare sau la piscina, asigura-te ca produsul folosit este rezistent la apa si ca iti poate astfel oferi protectie in apa, 80 de minute sau mai mult.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns