Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Varstele fardurilor

Varstele fardurilor

Studiile au arătat că fetiţele încep să se arate interesate de machiaj pe la nouă ani, când încearcă balsamurile şi luciurile de buze. Pe la 12-13 ani, treaba se complică: mascara este următorul produs care le captează atenţia, apoi intră în scenă creionul de contur pentru pleoape şi, în cele din urmă, fardurile. Pe la 18 ani, tânăra femeie îşi stabileşte deja o relaţie cu machiajul: ce şi când poartă, cât şi cum îl poartă, astfel încât să-i reflecte atitudinea, starea de spirit, cea financiară şi socială. Numai că acestea se tot modifică de-a lungul anilor, iar cifra din buletin este cam singurul parametru universal de împărţit pe categorii toate aceste schimbări ale miliardelor de femei care se machiază. Prin urmare, fiecare deceniu de vârstă are regulile ei de folosire corectă a fardurilor, astfel încât acestea să-şi îndeplinească misiunea: să te arate mai frumoasă, proaspătă, radioasă, plină de viaţă, fericită, să-ţi dea încredere în tine.

Ca la 20 de ani…

Ce culori îţi sunt permise: toate! De fapt, ochii sunt cei pe care machiajul ar trebui să pună accentul la această vârstă, iar alegerea culorilor se face în funcţie de nuanţa tenului, părului, ochilor. Amy Nadine, make-up artist care lucrează cu vedetele de la Hollywood, te învaţă să te ghidezi după culoarea venelor de la încheietura mâinii: dacă sunt albastre sau bat înspre mov, nuanţa tenului tău este rece şi ai nevoie de culori asemenea: tonuri de violet, albastru, verde, gri; dacă venele bat spre galben sau oliv, nuanţa tenului tău este caldă şi merge să te machiezi cu tonuri de pământ: marouri, oranj, galben, roşu; dacă ai vene în nuanţe din ambele categorii, tenul tău are o culoare neutră şi ai liber la toată paleta de farduri.

Cum le foloseşti: poţi să mizezi pe stilul smokey-eyes sau pe aşa-numitele machiaje statement (îndrăzneţe, care exprimă o atitudine puternică) chiar şi în timpul zilei. Stiliştii recomandă şi genele false ca accesoriu regulat, dar nu pe cele tip bandă, ci fir cu fir, 6-7 fire la fiecare pleoapă. Conturează ochiul puternic, dar delicat.

Truc: la vârsta asta fragedă, poţi folosi cu succes produse de machiaj cu sclipici!

Floarea vârstei, 30

Ce culori îţi sunt permise: te îndrepţi vizibil către tonurile mai naturale ale trusei de machiaj: marouri, oliv, teracotă, griuri, crem, bej. Aplică nuanţe mai deschise pe arcade, ca să „deschizi“ ochiul, dând luminozitate privirii: o nuanţă crem-şampanie pentru tenurile deschise la culoare şi una uşor bronzantă pentru cele mai închise. Nu uita de mascara: defineşte şi ridică linia pleoapei.

Cum le aplici: nu mai ai nevoie de un machiaj puternic al ochilor ca să te simţi matură, dar poţi apela din când în când (mai ales la ocazii) la combinaţii îndrăzneţe; totuşi, atât machiajul smokey, cât şi cel tip „ochi de păun“ (potrivit mai ales vara) sunt mai temperate, mai „moi“, iar genele false (numai fir cu fir, dacă ţii morţiş să foloseşti) ar trebui să iasă uşor-uşor din trusa ta de machiaj spre sfârşitul deceniului. Cele tip bandă sunt interzise cu desăvârşire, pentru că greutatea lor arată pleoapa şi mai căzută decât este din cauza vârstei.

Truc: încearcă un contur subţire al pleoapei de jos cu shimmer, care îţi va lumina privirea.

40 e noul 30

Ce culori îţi sunt permise: destul de puţine, dar nu deloc – nuanţele neutre. Fereşte-te însă de culorile strălucitoare: vor scoate în evidenţă de la cea mai fină linie până la cel mai adânc rid. Alege calea fardurilor mate – pe aceasta
o vei urma de acum încolo.

Cum le aplici: pentru machiajul de zi, limitează-te la baza de machiaj şi conturează pleoapa superioară cu un creion într-o nuanţă subtilă: bleumarin, verde-închis, maro-închis. Dacă simţi nevoia de un pic de culoare pe marginea pleoapei inferioare, alege s-o punctezi uşor şi des cu vârful creionului. După 40 de ani, pungile şi cearcănele te asaltează tot mai des şi nu-i nevoie să întuneci şi tu situaţia cu un fard colorat.

Truc: corectorul lichid este prietenul tău cel mai bun. Nu-l folosi în exces – câteva picături pe zona de sub ochi sunt suficiente.

Fii o doamnă, ai 50!

Ce culori îţi sunt permise: deja nu mai ai nevoie decât de o trusă de farduri foarte mică, cu variaţiuni de crem şi bej. Orice altceva îţi va face pleoapele să arate mai întunecate şi ochii înfundaţi în orbite. Iar tu ai nevoie de o imagine sănătoasă, care să nu-ţi arate vârsta.

Cum le aplici: începând cu această vârstă, încearcă să nu te mai concentrezi pe machiajul ochilor, pentru că nu mai e avantajos, în această zonă a chipului s-au adunat cele mai multe riduri. Acum este momentul să adaugi un strop de culoare obrajilor şi buzelor. Nu uita de creionul contur pentru ochi şi de mascara – de preferat, ambele produse într-o nuanţă ceva mai moale decât negrul.

Truc: pentru a nimeri nuanţele cele mai potrivite, supune-te unei şedinţe de machiaj profesionist şi fură din secretele artistului!

Comments

comments

Lasă un răspuns