
3 rețete de Crăciun pe gustul tuturor
Pateuri-acadele cu varză
- 1 kg de foietaj
- 1 varză potrivit de mare
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 morcov
- 1 ceapă roșie
- 1 ardei gras verde
- sare și piper
- ulei
- 1/2 legătură de mărar
- bețe din lemn (de la înghețate)
Mod de preparare
Pentru început, lasă aluatul foietaj la dezghețat, la temperatura camerei. Între timp, pregătește varza.
Pune într-o cratiță puțin ulei, ceapa verde și morcovul tăiate rondele, ardeiul și ceapa roșie tăiate fideluță, apoi lasă-le la călit.
Adaugă după aceea varza tăiată fideluță, pune un capac și lasă să se cplească la foc mic, amestecând până ce varza este bine pătrunsă.
Când varza s-a înmuita, adaugă sare și piper după gust, mărarul tocat mărunt, amestecă și ia de pe foc.
Pudrează cu făină blatul de lucru, desfă ușor aluatul, netezește cu sucitorul, iar apoi, cu ajutorul unui pahar, taie rondele mai mari. Pune-l pe cel mic să facă asta, căci o să-i placă să te ajute!
Unge marginile fiecărei rondele cu o pensulă înmuiată în apă și, din loc în loc, înțeapă aluatul cu o furculiță.
Pune în mijlocul unei rondele de aluat câte o lingură cu umplutură de varză și acoperă cu altă rondea, presând ușor cu mâna marginile ca să le lipești. Pentru un aspect frumos, folosește dinții unei furculițe.
Nu uita să pui și bețișorul din lemn între rondele și să lipești bine marginile aluatului.
Dă cu puțină apă, apoi așază pateurile-acadele într-o tavă cu hârtie cerată și dă la cuptor, la foc potrivit, până ce devin rumenite și aurii, semn că s-au copt.
Dacă ești în căutare de rețete de Crăciun care îmbină tradiționalul cu noutatea, îți sugerăm checul limoncello și cozonacul cu nucă și glazură de caramel!
Chec limoncello
Într-o prezentare sărbătorească, înconjurat de câteva decoraţiuni de Crăciun, cu glazura albă, din zeamă de lămâie şi zahăr pudră, care aminteşte de omătul de afară, checul limoncello va fi vedeta mesei de Crăciun. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 4 ouă, 4 linguri de apă, 8 linguri de zahăr praf, 8 linguri de făină, coaja rasă de la o lămâie, zeama de la o lămâie, 1 pliculeţ de praf de copt, puţin praf de sare, 100 g coajă de lămâie confiată, 50 g mac măcinat, iar pentru glazură folosești zeama de la o lămâie și zahăr pudră. Amestecă-le urmând indicațiile de la rețeta de chec limoncello, iar rezultatul va fi absolut delicios!
Cozonac cu nucă și caramel
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Sărbători, iar varianta pe care ți-o sugerăm acum, cu umplutură din nucă măcinată și decorat cu caramel, va surprinde oaspeții care vă vor trece pragul în aceste zile. Garantăm că glazura de caramel, care nu se regăsește în rețeta cozonacului tradițional, face minuni! Ai nevoie de următoarele ingrediente: 750 grame făină, 1 cană lapte, 5 linguri zahăr, 40 grame drojdie, 3 ouă, 1 margarină, 1 gălbenuş ou pentru uns cozonacii, puţin unt pentru uns tava; umplutură: 500 grame nucă măcinată, zahăr după gust; caramel: 400 grame zahăr, 150 grame unt, 300 ml smântână pentru frişcă (30 % grăsime). Pentru a-l prepara, urmărește indicațiile de la rețeta de cozonac cu nuca si caramel!
Ce alte delicioase rețete de Crăciun poți recomanda mămicilor dornice să pregătească aperitive, deserturi și feluri principale deosebite de Sărbători?
Foto: Guliver/ Thinkstock, Sursă: rețete publicate în revista MAMI, decemrie 2013, Adaptare: Adina Gruia