Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Alimente care se strică mai repede decât crezi

Alimente care se strică mai repede decât crezi

Cele mai multe din alimente au un termen de valabilitate pe care, în principiu, îl cunoaștem, dar în cazul altor alimente acestea se strică mai repede decât crezi. Am făcut o listă cu cele mai comune șapte alimente care își pierd proprietățile mult mai repede decât se crede.

1. Făina. Are o perioadă de folosire de aproximativ jumătate de an, însă poate deveni râncedă sau în ea pot apărea insecte după o anumită perioadă de timp dacă este menținută la o temperatură ridicată. Trebuie păstrată în locuri uscate și reci, fără umiditate. Frigiderul este un loc indicat pentru păstrarea făinei în recipiente de sticlă.

2. Condimentele. Condimentele rezistă o perioadă maximă de la șase la douăsprezece luni, timp în care pot fi folosite optim la gătit fără să își piardă din proprietăți. Deși nu se alterează ca alte alimente de bază, ele își pierd din savoare și din proprietăți și când sunt vechi nu mai au același efect asupra mâncării.

3. Orezul brun. Rezistă între șase și opt luni, timp în care poate fi folosit optim la pregătirea diferitelor preparate culinare. Orezul alb însă are o durată de folosire extinsă de până la patru sau cinci ani, dacă este păstrat corespunzător. Orezul brun poate deveni rânced dacă nu este păstrat departe de umiditate sau căldură.

4. Alunele. În funcție de tipul de alune, acestea pot avea o perioadă optimă de folosire ce variază între câteva luni și până la un an de zile. Migdalele rezistă cel mai mult între nouă și 12 luni, acaju și arahidele rezistă între șase și nouă luni. Nucile pecan, specifice Americii de Nord, au o durată de folosire de până la șase luni. Fisticul, cu o largă varietate în utilizare la salate, fripturi sau înghețată, are o perioadă optimă de folosire de până la trei luni. Semințele de pin, cu gustul lor ușor dulce și o aromă apropiată de cea a untului, sunt folosite la paste, orez, salate, preparatele pe bază de orez sau quinoa, având o perioadă de folosire de până la una sau două luni. Frigiderul oferă mediul optim pentru conservarea acestora în recipiente din sticlă.

5. Cerealele. De la deschiderea pachetului de cereale acestea pot fi consumate într-o perioadă de până la patru sau șase luni, iar dacă pachetul nu a fost desfăcut pot fi păstrate până la șase sau opt luni. În oricare din aceste situații cerealele trebuie păstrate într-un mediu ferit de umiditate.

6. Ketchup. Datorită compoziției sale bogate în conservanți, ketchupul are o durată mare de folosire. După desigilarea recipientului, ingredientul poate fi folosit până la un an de zile dacă este păstrat în frigider, iar dacă este sigilat poate fi păstrat până la 2 ani de zile. După desfacerea sticlei, dacă se observă separarea lichidului de masa densă concentrată a ketchupului, atunci acesta nu mai are proprietățile optime de folosire și gustul nu mai este același.

7. Uleiurile de gătit. Uleiurile de gătit au consistența necesară pentru împerecherea optimă a diferitelor ingrediente culinare. Sunt des folosite la salate, în prepararea mâncărurilor calde sau la prăjituri. Tehnologiile moderne diferite folosite pentru realizarea uleiurilor valorifică foarte bine ingredientul de bază din care sunt produse. Însă nu toate uleiurile au o perioadă mare de utilizare. Uleiul de măsline poate fi folosit până la doi sau trei ani, însă uleiul din struguri nu rezistă mai mult de trei luni, indiferent dacă sticla a fost sau nu deschisă. Uleiul de trufe, care aduce un plus de savoare fantastic unui risotto cu ciuperci, are o durată optimă de folosire de la desigilare de până la patru sau șase luni.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns