
Reteta de mai jos are toate secretele de care ai nevoie pentru a face in casa aluatul de pizza perfect, oricand cand ai chef. Din ingrediente rezulta doua pizza de dimensiuni medii.
Ingrediente:
- 500 de grame de faina alba, plus faina pentru presarat in tava
- doua lingurite rase de sare
- 15 grame de drojdie proaspata sau o lingurita si jumatate de drojdie uscata
- 275 mililitri de apa
- 50 de mililitri de ulei
- o lingura de ulei pentru uns vasul de dospit.
Pentru topping
- doua linguri de sos de rosii
- o lingura de mustar
- o lingurita de zahar,
- sare si piper.
- ciuperci, salam, ardei, masline sau oricare alta combinatie iti place
- cascaval ras
- ierburi aromate: busuioc sau/si cimbru
Pasul 1: Pune intr-un bol faina si sarea. Adauga drojdia uscata. Daca e proaspata trebuie amestecata pana devine lichida cu un varf de lingurita de zahar.
Adauga apa, tot uleiul si amesteca aluatul cu mana pana ce capata consistenta.
Pune apa treptat, pentru ca faina are capacitatea de a absorbi apa diferit. Pune apa daca aluatul pare prea tare, sau mai poti adauga putina faina daca aluatul este inca lipicios.
Framanta aluatul cateva minute. In final trebuie sa fie de consitenta unei plastiline moi, elastice si dense, fara sa se lipeasca de mana.
Pasul 2: Unge un vas cu putin ulei si pune aluatul de pizza. Acopera-l si lasa-l intr-un loc cald pentru aproximativ o ora, o ora si jumatate, pana ce isi dubleaza volumul.
Pasul 3: Cand aluatul a crescut, se aseaza pe planseta infainata si se rupe in doua. Framanta usor fiecare jumatate, apoi aduna-l din nou sub forma unei sfere si lasa-l sa mai stea pe planseta alte 15 minute, acoperit cu un servet usor umezit. Acest pas este cel care face ca aluatul de pizza sa fie perfect.
Pasul 4: Intinde-l cu mana sau cu sucitorul. Unge aluatul cu sosul facut din ingredientele precizate, bine amestecate inainte. Pune deasupra ce vrei: ardei, ciuperci, masline, peste din conserva, bucatele de mozzarella, sunca, salam sau orice altceva iti place. Pune cascaval ras si coace pizza in cuptorul incalzit bine inainte, pentru 15-20 de minute.
Sursa foto: unsplash
Ar trebui sa precizati ca nu orice fel de faina alba este buna pt paine sau pizza, ci doar cea bogata in proteine. Si ar mai fi niste trucuri pt o pizza reusita dar tipul fainii este cel mai important – 0 sau 00, nu cel cu trei nule.