
Rețetele pe care le prepari într-un sfert de oră sunt întotdeauna o alegere potrivită. Dincolo de faptul că au gust bun, ele revigorează, hidratează, vitaminizează și aduc puține calorii. La loc de cinste pe această listă se află felurile pe bază de iaurt.
Supă rece de castraveți

Ingrediente
• 400 g iaurt
• 250 ml apă (sau supă de legume)
• 2 castraveți
• 3 fire de ceapă verde
• 4 fire de pătrunjel proaspăt (sau mărar)
• 3 linguri de zeamă de lămâie
• 1 cățel de usturoi (opțional)
• 200 g mozzarella
• roșii uscate
• busuioc proaspăt
• sare
Mod de preparare:
Într-un bol adânc, amestecă iaurtul și apa. Curăță castraveții de coajă și semințe. Toacă ceapa și zdrobește usturoiul. Pune în mixer castraveții, ceapa, usturoiul și pătrunjelul proaspăt și amestecă toate ingredientele până ce obții o cremă. Încorporează amestecul de iaurt, zeama de lămâie și potrivește de sare.
Acoperă și ține la frigider 25 de minute. Poți orna cu roșii uscate.
*Citește și: Mituri despre iaurt
Cartofi umpluți

Ingrediente
• 4 cartofi mari
• 2 iaurturi (300 g)
• 3 linguri de smântână
• 2 căței de usturoi
• 1 ceapă roșie
• 1 ceapă albă
• 2 roșii mari
• 2 castraveți
• mentă proaspătă
• pătrunjel proaspăt
• salată verde
• sare, piper
Mod de preparare
Fierbe cartofii în coajă în apă cu sare, timp de 30 de minute, scurge-i și lasă-i să se răcorească. Amestecă iaurtul cu smântâna, verdeața tocată, usturoiul zdrobit și mărunțit. Potrivește de sare și piper. Când s-au răcit cartofii, crestează-i pe mijloc și bagă câte o frunză de salată verde, pe care așază o lingură din crema de iaurt. Servește-i cu salată de legume, bacon și cașcaval ras.
Citește și: Iaurtul, secretul siluetei
Friptură cu dressing light

Ingrediente
• Pulpe și/sau aripioare de pui (pentru 2 porții)
• 6 căței usturoi
• 2 lingurițe de boia (iute sau dulce, după preferință)
• 1 lingură de chimen
• amestec de condimente (cuișoare, coriandru, piper, nucșoară)
• ulei de prăjit
Pentru dressing:
• 150 g iaurt
• 1 cățel de usturoi
• 1 linguriță de boia
• 2 lingurițe de ulei măsline
• sare, piper măcinat
• pătrunjel
Mod de preparare
Îndepărtează pielea de pe carnea de pui, dă-o cu sare, apoi adaugă amestecul de condimente, boia și jumătate din semințele de chimen. Taie usturoiul în rondele. Pentru dressing, amestecă iaurtul cu usturoi pisat, sare, piper și ulei de măsline. Dă-l la rece până ce se face friptura. Prăjește carnea câte două minute pe fiecare parte. Toarnă 3-4 linguri cu apă și înăbuș-o 7-10 minute. Ia capacul și las-o 3-4 minute, ca să se rumenească. Servește friptura cu chimen și dressing asezonat cu pătrunjel și boia.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/21.08.2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Fotolia