Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cafeaua iti inhiba creativitatea

Cafeaua iti inhiba creativitatea

Amatorii de cafea au acum un nou motiv pentru a se bucura de bautura preferata.

Potrivit unor studii recente, cafeaua are efecte cu adevarat miraculoase: ea ajuta la prevenirea cancerului de piele si a bolii Alzheimer, reduce riscul de insuficienta cardiaca si de diabet, imbunatateste vederea si, posibil, protejeaza ficatul. Dar, pe langa toate acestea, cafeaua este un excelent antidepresiv.

Studiind date despre peste 200.000 de persoane cu varste de la 16 ani, cercetatorii au descoperit ca bautorii de cafea, care consuma zilnic intre doua si patru cesti de cafea, suntferiti de pase depresive si sunt de doua ori mai putin amenintati de a comite suicidul decat cei care consuma mai putin de doua cesti, sau decat cei care opteaza pentru cafea fara cofeina.

Efectul de "imbarbatare" – in toate sensurile cuvantului – al acestei bauturi era cunoscut si inainte. Cercetatori au confirmat prin studii anterioare ca femeile care consuma cafea au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta depresie, comparativ cu cele care nu consuma. Practic, cafeaua functioneaza ca un usor antidepresiv, sporind in organism nivelul asa-zisilor "hormoni ai fericirii": serotonina si dopamina.

Exista insa si un revers al medaliei. Cafeaua ajuta la concentrare si la cresterea atentiei, insa paradoxul consta in aceea ca procesul de creatie si gasirea de solutii non-standard reusesc mai bine intr-o stare de constienta diluata, cand mintea este mai putin focusata. Cofeina, insa, tocmai o astfel de stare tinde sa preintampine.

De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca substanta numita cafeina da dependenta. Oamenii care consuma prea multa cafea au probleme cu trezitul de dimineata si cu inceperea activitatilor zilnice inainte de a bea o ceasca-doua.

Un alt pacat pe care il are cafeaua este acela ca acesta sustine si contribuie la eliminarea din organism a unor substante importante. Astfel calciul, magneziul, caliul, sodiul si alte microelemente sunt pues epe fuga de cofeina.

Comments

comments

Lasă un răspuns