Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Castraveti pentru iarna

Castraveti pentru iarna

Retetele bunicii pentru castraveti pentru iarna sunt cele mai bune solutii pentru a face aceste conserve. Retetele sunt usoare iar rezultatelke depasesc asteptarile. In plus, preparati in acest fel borcanele de castraveti pentru iarna tin fata probleme pana in aprilie, mai anul urmator.

In caietul cu retete al bunicii sunt mai multe soluti pentru a conserva castraveti pentru iarna. Ii poti face in saramura (cel mai bine), sau in otet.

Castravetii in saramura cu hrean sunt perfecti

Este exclus sa ai probleme cu ei tocmai datorita hreanului care este un conservant natural foarte puternic. O sarja de castraveti pentru iarna inseamna: cinci kilograme de castraveti, o legatura de marar uscat, cinci-sase radacini de hrean potrivite, apa, sare (neaparat fara iod, fara antiaglomerant), in proportie de o lingura cu varf de sare, pentru fiecare litru de apa, piper boabe si cate o lingura de otet foarte bun pentru fiecare litru de apa. Incepe prin a spala bine castraveti. Lasa-i sa se scurga. Curata hreanul de coaja. Pune castravetii in borcane curate (mici sau intr-un borcan mare, dupa cum iti place), pe un pat facut din marar uscat.

Daca folosesti borcane mici (800 de grame) imparte mararul uscat egal in borcane. Indeasa printre castraveti trei-patru betisoare de hrean, de dimensiunea unui deget in fiecare borcan mic, si betisoare facute din trei-patru radacini pentru un borcan mare. Ai nevoie de mai mult hrean daca pui castravetii in borcane mici.

Adauga boabe de piper. O lingurita de boabe in borcanele mici si doua-trei linguri de boabe de piper in borcanul mare (de 5-6 litri). Pune la fiert apa masurata si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Pune din prima mai multa apa decat crezi ca este necesar. Dupa ce apa clocoteste, lasa-o sa fiarba trei-patru minute la foc mare.

Da deoparte saramura si adauga otetul. Amesteca cu un polonic steril si pune apa fierbinte, incet, peste castraveti. Pune borcanele pe o bucata de lemn sau pe un strat de ziare si nu tine borcanele lipite unele de altele atunci cand pui apa clocotita in ele. aceste masuri de siguranta sunt suficiente pentru a preveni spargerea borcanelor. Ai grija sa asezi din prima borcanele intr-un loc ferit, pentru ca este foarte greu sa le misti dupa ce le umpli cu apa clocotita.

Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti (cu capacul pus pe o parte sau acoperit cu o farfuriemica). Exact dupa 24 de ore scurge apa, intr-o oala curata. Nu este nici o problema daca o sa cada si piper sau seminte de marar, si pune saramura sa clocoteasca din nou circa 5 minute dupa ce ajunge la fierbere. Toarna din nou saramura clocotita, ca si prima data, in borcane, peste castraveti. De data aceasta infileteaza capacele cat se poate de strans, indata ce le-ai umplut cu saramura. Foloseste manusi termoizolante.

Dupa ce ai fixat capacele intoarce borcanele cu fundul in sus si lasa-le sa se raceasca in ritmul lor. Nu-i nevoie sa le acoperi cu paturi.

Cand s-au racit partial si poti pune mana pe borcane, strage din nou capacele. Daca curge saramura infileteaza mai bine capacele sau schimba capacele. Daca trebuie sa schimbi capacul sau borcanul, saramura trebuie din nou fiarta.

Preparati in felul acesta castravetii sunt gata in trei saptamani, si se pot pastra pana la 8-10 luni, in loc racoros si la intuneric. Trebuie verificati in primele doua luni. Dupa acest interval este cerc ca se vor pastra fara probleme.

In borcane mai poti pune cimbru uscat, tarhon, frunze de dafin sau ramurele de visin. Daca ai curaj incearca sa adaugi un ardei iute. Fiecare in parte o sa dea alt gust si alta aroma castravetilor.

Castraveti bulgaresti

Cel mai bine castravetii bulgaresti se conserva in borcane de 800 de grame sau putin mai mari, pentu ca trebuie fierte in bain-marie.

Pentru un borcan ai nevoie de: castraveti, ceapa taiata pestisori cat sa apuci cu trei degete, cateva felii subtiri de morcov, un catel de usturoi, cateva boabe de piper, o bucatica de hrean cat degetul mic, o foaie de dafin, o lingurita de zahar, doua linguri de otet, o jumatate de lingurita de sare, o ramurica de marar, apa cat cuprinde.

Pune castravetii, bine indesati in borcan, ceapa, morcovul, hreanul si catelul de usturoi, apoi toate mirodeniile, zaharul, otetul si sare. Completeaza cu apa rece. Pune capacul si infileteaza-l. Agita-l bine ca sa se dizolve ingredientele si fierbe-l in bain-marie 30 de minute din momentul in care apa in care stau borcanele incepe sa fiarba.

Castravetii sunt buni de mancat imediat, si se pot pastra pana la un an, in loc racoros si la intuneric.

 

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus