Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Câte tipuri de sushi există și cum se mănâncă corect?

Câte tipuri de sushi există și cum se mănâncă corect?

sushi

O mâncare relativ nouă chiar și în Japonia, sushi a fost preparat pentru prima dată în secolul al XIX-lea și este adorat în întreaga lume. Pentru a te bucura cu adevărat de această mâncare, trebuie să știi câte tipuri există și cum se consumă corect.

Ce ingrediente se folosesc?

Orez cu bob scurt, fiert și amestecat cu oțet de orez, zahăr și sare, răcit la temperatura camerei.

Nori – alge marine uscate și presate.

Pește oceanic, precum ton, macrou, somon și țipar de mare, neapărat proaspăt și de calitate.

Fructe de mare, ca alternativă pentru pește: caracatiță, sepie, creveți, scoici, carne de crab.

Legume, printre care ridiche japoneză murată, avocado, castravete și sparanghel.

De asemenea, sushi se consumă alături de sos de soia, wasabi, rădăcină de ghimbir murată (Gari) și ceai verde (O-cha).

Ce tipuri de sushi există? Cele 5 tipuri principale

Nigiri

Nigiri. Un topping, de obicei pește, este servit peste orezul de sushi. Nu toate nigiri sunt crude, deși această variantă este cea recomandată pentru cei care vor să aprecieze cu adevărat aroma.

Sashimi
Sashimi

Sashimi. Pește sau crustacee servite simplu, fără orez.

maki
Maki

Maki. Orez și umplutură (pește, fructe de mare, legume), învelite în alte marine. La acest preparat se gândesc cei mai mulți oameni atunci când aud cuvântul „sushi”.

Uramaki

Uramaki. Este asemănător cu roll-urile de mai sus, însă orezul este în exterior, iar algele se înfoșoară în jurul umpluturii. Pot fi fierte sau crude și au deseuri sosuri.

Temaki

Temaki. Sushi care a fost rulat manual într-o formă conică.

Cum se mănâncă corect sushi?

Primul pas este să te asiguri că ai mâinile curate, pentru că sushi se consumă doar cu bețișoare cu direct cu mâna, niciodată cu furculița. Unele resrautante îți pun la dispoziție un mic prosop umed în acest sens.

Apoi, umezește sushi-ul în sosul de soia, dar încearcă să atingi sosul cu partea de pește, nu cu orezul (acesta absoarbe prea multă soia, care copleșește aroma). Nu înmuia sushi-ul prea mult în sos, acest lucru fiind considerat lipsit de respect – dai de înțeles că aromele originale nu sunt suficient de bune.

Mănâncă un sushi întreg odată. Dacă bucata este mai mare, e acceptabil să o consumi din două înghițituri, dar nu o înmuia și pe a doua în sosul de soia. Bucățile ar trebui plasate în gură cu susul în jos, astfel încât peștele să fie pe limbă, pentru a-i simți bine gustul.

Pentru a-ți schimba gustul din gură, ia o bucată mică de ghimbir murat. Acesta se consumă separat, între bucăți diferite de sushi și nu se pune peste ele.

Dacă îți place gustul wasabi-ului, acesta se pune pe sushi cu ajutorul bețișorului, într-o cantitate mică. Nu îl amesteca niciodată cu sosul de soia.

Dacă vrei să îți prepari singură sushi acasă, încearcă aceste rețete:

Sushi cu ton picant

Sushi cu somon și avocado

Ruladă sushi

 

Poftă bună!

 

 

Surse foto: Pixabay, Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns