
Are puține calorii, abundă în vitamine și minerale valoroase și, foarte important pentru confortul tău, poate fi gătită ușor într-o varietate de feluri. Împrietenește-te cu leguma-vedetă a sezonului: conopida!
Antreu de conopidă cu ou
Ingrediente
1 conopidă potrivită
6 ouă fierte tari
sare, piper alb, fulgi de chili
pătrunjel
Pentru dressing
2 gălbenușuri fierte
1 gălbenuș crud
2 linguri muștar dijonez
ulei, sare
Mod de preparare
Spală conopida. Fierbe-o întreagă, la abur, timp de 25 de minute. După ce s-a fiert, trece-o prin jet de apă rece ca să-și păstreze fermitatea. Rupe buchețele. Pregătește dressingul amestecând gălbenușurile fierte cu cel crud, ca la maioneză, turnând treptat ulei. Încorporează muștarul. Potrivește de sare. Leagă conopida fiartă cu dressingul de muștar. Așază pe un platou. Decorează cu jumătăți de ou fiert. Presară fulgi de chili și decorează cu frunze de pătrunjel proaspăt.
Supă cremoasă de conopidă
Ingrediente
1 conopidă mare
1 cartof
1 ceapă albă mare
½ păstârnac
1 țelină mică
1 cățel de usturoi
1 cub de unt
1-2 linguri de smântână
3 linguri de ulei
sare, piper alb
verdeață
Mod de preparare
Spală și curăță legumele. Taie toate legumele cuburi grosiere. Călește-le în unt și ulei, toarnă apă cât să le acopere. Pune sare și piper. Lasă la fiert până ce se înmoaie toate legumele. Pasează cu mixerul vertical. Adaugă smântâna. Amestecă din nou. Dacă ți se pare prea groasă, adaugă lapte cald. Servește preparatul cald, ca felul unu ori la finalul mesei.
Budincă de conopidă și orez
Ingrediente
1 conopidă mică
1 cană orez alb basmati
1 ceapă mică
1 morcov
2 ouă
400 ml supă de pui
ulei
4 linguri de smântână
pătrunjel
1 cățel de usturoi
sare, piper
Mod de preparare
Călește ușor ceapa, morcovul cubulețe, adaugă orezul și amestecă. Toarnă supa de pui și lasă la fiert. Spală conopida și fierbe-o 15 minute în apă cu sare. Scurge-o. După ce s-a fiert, amestecă orezul cu buchețelele de conopidă, bate ouăle, omogenizează și dă la cuptor zece minute. Când o servești familiei, pune deasupra un sos făcut la blender din smântână, usturoi zdrobit, câteva frunze de pătrunjel și sare.
Conopidă pane
Ingrediente
1 conopidă mare
5 linguri de făină
5 linguri de pesmet
2 ouă
sare, piper
ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Spală conopida în mai multe ape. Pune-o la fiert în apă rece cu sare (nu o ține mai mult de 20 de minute ca să nu se înmoaie). Scoate-o pe un șervet absorbant, desfă-o în buchețele. Tăvălește-le prin făină, apoi ou bătut cu sare, iar la final, prin pesmet. Prăjește-le în ulei încins. Servește conopida pane, lângă o garnitură de cartofi ori o salată verde stropită cu zeamă de lămâie.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Sea Wave – Fotolia