Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cum să păstrezi fructele și legumele pentru iarnă fără să le pierzi nutrienții

Cum să păstrezi fructele și legumele pentru iarnă fără să le pierzi nutrienții

Ne aflăm în perioada în care în fiecare casă se pregătesc dulcețuri, zarzavaturi și alte astfel de produse pentru iarnă. Tocmai de aceea, avem pentru tine câteva informații esențiale despre cum poți să păstrezi cât mai bine aceste produse, dar și cum poți să le conservi pentru iarnă așa încât să nu le pierzi nutrienții atât de valoroși. Iată ce ai de făcut:

Ce legume și fructe pot fi congelate cu succes

Prin congelare se păstrează vitaminele și antioxidanții din fructe și legume, fiind una dintre cele mai bune metode de păstrare a acestor alimente pentru iarnă. Este de preferat să le cumperi când este sezonul lor și să le congelezi, decât să le cumperi proaspete, de la supermarket, aduse la mii de kilometri depărtare și pline de substanțe chimice menite să le crească rezistența. Dacă ai un astfel de congelator, este floare la ureche și ai mereu la dispoziție alimente sănătoase, păstrate în stare intactă, mai ales că are și protecție antibacteriană.

Poți să cumperi din piață legume și fructe pe care să le congelezi. Printre cele care rezistă cu brio congelării și își păstrează valorile nutriționale se numără: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele. În schimb, nu ar trebui să congelezi cartofi, mere, pere sau gutui.

Porțiile, foarte importante pentru păstrarea legumelor și fructelor

Când vine vorba despre congelare, unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare este reprezentat de porționare. Cel mai bine ar fi să tai legumele sub forma în care vrei să le folosești când le vei scoate din congelator – cuburi pentru morcovi, felii de piersici, cirese și vișine fără sâmburi. Îți va fi mai ușor când vei găti cu ele și se vor păstra mai bine.

De asemenea, este important să te asiguri că ai pus la congelator porții pentru o singură folosire. Nu pune pungi mari, pe care să trebuiască să le dezgheți pentru a folosi doar o parte din ele. Folosește pungi mici, a căror cantitate să o folosești în totalitate atunci când le dezgheți.

Cum să păstrezi cât mai bine borcanele cu produse pentru iarnă

Congelarea nu este singura metodă prin care poți să păstrezi alimente pentru iarnă. Zarzavaturile puse în borcan sunt o modalitate foarte bună de a da gust ciorbelor de iarnă și își păstrează toți nutrienții, dacă nu sunt fierte prea mult în prealabil. Le poți pune în borcan chiar și proaspete sau date doar o singură dată în clocot. Poți pune în borcane orice verdețuri și legume îți plac în ciorbă. Folosește borcane de 400 de grame, pe care să le folosești în totalitatea lor când desfaci unul și utilizează sarea pentru a le conserva.

Sterilizează borcanele la cuptor și folosește mereu capacele potrivite, așa încât să nu pătrundă deloc aer. Un alt factor important este păstrarea borcanelor. Ține-le într-o încăpere cu o temperatură constantă (preferabil o încăpere răcoroasă) și într-un loc întunecos.

Ce să adaugi și la ce să renunți

Orice produse prepari pentru iarnă, fie că sunt gemuri, murături sau zarzavaturi, trebuie să știi că dacă aplici metodele corecte (sterilizare, închidere ermetică, păstrare în condiții optime) nu ai nevoie de niciun alt produs chimic pentru conservare. În cazul în care îți dorești niște produse cu adevărat sănătoase, rezumă-te doar la utilizarea sării.

Renunță și la chimicale pentru conservare, la folosirea condimentelor pentru murături, gelifiante sau alte astfel de produse. Metodele clasice de pregătire a alimentelor pentru iarnă sunt cele mai sănătoase și sunt foarte eficiente.

Tu cum îți pregătești proviziile pentru iarnă? Ce metode de conservare alegi?

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns