Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Glazuri si siropuri

Glazuri si siropuri

O idee buna face cat zece ore de munca in bucatarie. Asa se intampla si cu minunatele glazuri si siropuri care pot transforma o prajitura simpla intr-o minune perfecta pentru Sarbatori. Asa se intampla si cu aceste trei glazuri simple si cu siropul de fructe care cu siguranta iti vor fi de mare folos si care vor transforma orice prajitura in una de gala.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/16/glazuri-siropuri.jpgLa ce poti folosi glazurile? Poti imbraca un chec, iar acesta devine o prajitura care poate sta pe orice masa in zi de Sarbatoare. Poti imbraca briose sau poti face un blat simplu, o crema simpla si oricare din aceste glazuri, iar in final toata lumea o sa te laude pentru cat de buna gospodina esti.

A face minuni in bucatarie nu inseamna sa stai ore in sir in fata cuptorului, nu inseamna ca trebuie sa framanti kilograme de aluat si nici sa te epuizezi facand sarmale. A face minuni in bucatarie inseamna sa ai imaginatie, sa indraznesti sa combini ingrediente simple si normale si sa alegi solutiile cele mai simple, de cele mai multe ori si cele mai gustoase.

La ce poti folosi glazurile? Poti imbraca un chec, iar acesta devine o prajitura care poate sta pe orice masa in zi de Sarbatoare. Poti imbraca briose sau poti face un blat simplu, o crema simpla si oricare din aceste glazuri, iar in final toata lumea o sa te laude pentru cat de buna gospodina esti.

Glazura de ciocolata

Ingrediente: 100 grame ciocolata amaruie, trei linguri cu apa, 100 grame zahar pudra.

Pune ciocolata la topit, la micorunde sau in cuptorul cald, intr-un vas. Adauga peste ciocolata o lingura cu apa si amesteca bine cu un tel. Separat, in alt vas, pune zaharul cu doua linguri de apa (nici mai mult nici mai putin). Amesteca foarte bine, pana cand zaharul pare ca se leaga, ca un serbet. Pune peste zahar, ciocolata topita, foarte calda, si amesteca bine. Trebuie sa prepari glazura cand blatul sau prajitura sunt gata.

Glazura calda se toarna peste chec/blat sau prajitura ca sa-l imbrace uniform. Pune glazura in mai multe randuri, dupa ce precedentul strat s-a racit bine, pentru ca stratul de ciocolata sa fie gros.

Fa blatul de albusuri de aici. Scobeste mijlocul blatului. Lasa o margine de doi centimetri latime si doi inaltime. Umple golul cu fructe de padure, nuci sau alune macinate sau cu bucati de portocala, kiwi sau orice alte fructe vrei. Toarna glazura. Pune deasupra bucatele resturile de blat si toarna o noua transa de glazura. Gata! Ai o super prajitura!

Glazura cu lamaie  http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/16/siropuri-glazuri-3.jpg

Ingrediente; un albus, o lingura cu suc de lamaie, 250 grame zahar pudra.

Bate usor, cu o furculita, albusul de ou, cat sa se desfaca putin, dar fara sa se faca spuma, apoi adauga zaharul pudra si amesteca bine, pana se omogenizeaza compozitia si arata ca o pasta. Adauga sucul de lamaie si amesteca. Glazura se toarna imediat peeste prajitura. Poti sa o faci si cu suc de portocala.

Este perfecta pentru checuri de ciocolata sau cu lamaie, dar merge foarte bine peste rulade sau peste orice blat simplu. Toarna un strat de glazura, lasa-o sa se intareasca si prepara o noua portie de glazura. In felul acesta stratul o sa fie gros si bogat. Intre cele doua straturi poti pune fructe, nuci, alune pisate, bucatele de bezea rupte in bucatele, razatura de ciocolata. Si gata tortul!

O idee buna face cat zece ore de munca in bucatarie. Asa se intampla si cu minunatele glazuri si siropuri care pot transforma o prajitura simpla intr-o minune perfecta pentru Sarbatori.

Glazura de cafea

Ingrediente:  200 grame zahar pudra, doua linguri de cafea foarte concentrata, un plic de ness (foarte aromat).

Freaca bine zaharul pudra cu cele doua linguri de cafea. Compozitia trebuie sa arate ca un serbet. Pune vasul intr-un vas cu apa foarte fierbine si continua sa amesteci. Cand se inmoaie putin, da deoparte, adauga o lingurita de ness si amesteca inca putin. Glazura calda se toarna peste prajitura sau chec, ca sa-l imbrace uniform. Pune glazura in mai multe randuri, dupa ce precedentul strat s-a racit bine, pentru ca startul sa fie gros. Este perfecta pentru checul cu stafide!

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/04/16/siropuri-glazuri-4.jpg

Poti taia checul un felii mai groase. Picura pe fiecare felie o lingurita, doua de cafea dulce si slaba. Pune glazura si lasa sa stea pana se intareste. Serveste „prajitura” cu frisca!

Sirop de fructe

Ingrediente: 200 de grame de fructe (de padure, sau orice fel de fructe zemoase), 3 linguri cu miere

Amesteca mierea cu doua linguri de apa calda. Pune siropul in blender, peste fructe si omogenizeaza pana cand rezulta un sirop. Lasa-l la rece si foloseste-l la nevoie. (Otilia Ignat)

 

 

 


Lasă un răspuns

Sus