
La Digi24, în fiecare seară de sâmbătă, de la ora 21.00, personalități de succes din toate mediile se întâlnesc la cină cu Ionela Năstase și chef Adi Hădean! De curând am stat de vorbă cu cel din urmă, pentru interviul de mai jos.
Cât timp ți-a luat să devii un cunoscut blogger culinar?
10 ani. Apoi m-am lăsat. De câțiva ani am colaboratori care scriu pentru adihadean.ro.
Lumea chiar gătește sau e doar o chestie de trend?
Dacă mă întrebați dacă „lumea chiar gândește sau e doar o chestiune de trend”, aș fi avut un răspuns mai apropiat de realitate. Despre gătit, nu știu, cred că-i fiecare cu ale lui.
Ce se cere păstrat și ce s-ar cere „reformat” în bucătăria românească?
Nu se cere nici una, nici alta. Bucătăria sau gastronomia, așa mai pretențios, face parte din cultura unui popor. Până la urmă, cultura e un ceva viu, care evoluează indiferent de trenduri sau pretenții prețioase. Oamenii au dansat mereu cu vremurile și au făcut ce au putut mai bine pentru a-și face viața plăcută.
Cum ai defini bucătăria românească tradițională? Dar noua bucătărie românească?
Definițiile omoară subiectul, iar mie-mi plac subiectele deschise. Și ambele subiecte au viață lungă înainte, și separat, și împletite. Nu cred că mai poți vorbi de una fără cealaltă. Eu le privesc pe ambele cu drag și curiozitate.
Cum alegi ce gătești pentru invitații din emisiune? Te inspiră ei?
E o negociere între biografia invitatului și ce găsesc în piață în ziua filmărilor.
Cine prepară micul dejun?
Micul dejun se împarte ca responsabilități între soție, copii și subsemnatul, dar nu avem un calendar, ne mișcăm după cum avem dispoziție și poftă.
Ți-ai obișnui fiul în bucătărie?
Vladimir crește în mediul ăsta, cred că se lipește de el inevitabil.
Cum ai realizat campania pentru spitale din perioada COVID-ului? Ce ți s-a părut mai valoros din tot ce ai învățat în această perioadă?
Valoarea vine din colaborare. Toate echipele noastre reunite, împreună cu DGASPC sector 6 și cu peste 100 de voluntari au făcut posibil proiectul acesta. La fel și sponsorii noștri, donatorii de bani, alimente, materiale de protecție, toți sunt minunați și continuăm împreună. Am ajuns deja la 60.000 de porții de mâncare caldă livrată și e foarte bine așa. A fost un hei-rup organizat, care se transformă într-o instituție. E ceva frumos, despre care vom mai vorbi în curând.
S-a schimbat ceva în modul tău de a gândi și de a acționa după această perioadă?
S-au schimbat multe, cred, dar nu le percep încă pe toate. Cu siguranță sunt mai liniștit.
Ce destinații de vacanță ai?
Încă nu știu. Istanbul, cel mai devreme, apoi mai vedem.
Citește și: Interviu cu Adina Miron Candrea, autoarea La Gourmandise MousseAdina
Citește și: Ce facem cu copilul din noi? – interviu cu György Gáspár
Material preluat din revista Practic în bucătărie, nr. 8/2020, care poate fi citit integral, în format electronic, via Magzter.
Sursă foto: arhivă personală Adi Hădean