Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Prajitura de Craciun cu fructe uscate

Prajitura de Craciun cu fructe uscate

 

Prajitura de Craciun cu fructe uscate este una din marile prajituri de Craciun. Este usor de facut, dar are multe ingrediente si este la fel de cunoscuta si potrivita cu Sarbatoarea de Craciun cum este si cozonacul. Cu putina atentie, reusita este garantata.

Prajitura de Craciun cu fructe uscate are o aroma intensa de scortisoara si este indesata cu bucatele savuroase de fructe confiate, nuci si migdale. Ingredientele sunt pentru sase- opt felii groase. Prajitura are nevoie, pentru copt, de o tava cu pereti detasabili, cu diametrul de 20 de centimetri. Marele secret este amestecul de fructe, nuci si migdale. Daca respecti cantitatile, poti folosi orice combinatii vrei.

Iata cum se face prajitura de Craciun cu fructe uscate.

Ingredinete pentru prajitura de Craciun

175 de grame de unt
200 de grame de zahar brun (neaparat)
Coaja rasa si sucul de la o portocala
Coaja rasa de la o lamaie
Trei oua mari
200 de grame de faina
O jumatate de lingurita de praf de copt
O lingurita cu varf de pudra de scortisoara
Esenta de vanilie
Doua-trei linguri de coniac
500-750 de grame de amestec de fructe uscate (stafide, caise, coaja de portocala din dulceata)
100 de grame de miez de nuca
100 de grame de migdale sau fistic ori alune
Pentru final inca 100 de grame de coniac.

Preparare pentru prajitura de Craciun

→ Pune intr-un vas untul, fructele confiate (stafidele, caisele, coaja de portocala, eventual cirese confiate). Toate fructele trebuie taiate la dimensiunea stafidelor. Adauga coaja de la portocala si lamaie, sucul de portocala, esenta de vanilie si doua-trei linguri de coniac.
→ Pune amestecul pe foc, si fierba la flacara foarte mica fructele in sosul de unt pentru 10 minute. Amesteca in permanenta. Da deoparte si lasa sa se raceasca.
→ Amesteca faina cu scortisoara si praful de copt si cerne totul. Intr-o tigate, pune nucile si migdalele si rumeneste-le uniform. Cu o sticla cu fundul gros sau cu sucitorul piseaza usor nucile si migdalele pana ce se desfac in bucatele de dimensiunea stafidelor.
→ Bate ouale impreuna cu zaharul pana rezulta o crema spumoasa, iar zaharul se topeste complet.
→ Amesteca crema de oua cu zahar in compozitia cu fructe uscate si unt (complet rece), adauga nucile si migdalele pisate si omogenizeaza bine totul cu miscari usoare.
→ La final adauga amestecul de faina si scortisoara. Amesteca incet pana ce se omogenizeaza.
→ Pune compozitia in tava (unsa si tapetata cu faina) si coace prajitura de Craciun, pentru 45 de minute  la foc potrivit, apoi alte 40 de minute la foc foarte mic.

→ Prajitura trebuie incercata inainte de a fi scoasa din cuptor, cu un pai. Inainte sa o scoti din tava lasa prajitura sa se raceasca bine.

→ Cand o servesti o poti insitopa cu coniac sau cu sirop de fructe (diluat in apa – daca manaca si copiii). O poti imbraca in frisca sau in martipan, sau o poti decora simplu cu boabe de dulceata.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns