Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Reţete traditionale in variante vegane

Reţete traditionale in variante vegane

 

Înainte să-i compătimiţi pe vegani şi, mai ales, pe adepţii dietei raw-vegane, că se hrănesc doar cu salată verde şi pătrunjel, aflaţi că meniul celor care au renunţat la carne cuprinde reţete foarte diverse, simple, sănătoase şi gustoase, uşor de gătit chiar şi de cele mai neîndemânatice gospodine.

Salata cu quinoa şi rodie

Pentru aceasta salată săţioasă, extrem de gustoasă şi cu foarte puţine calorii aveţi nevoie de:
-o cană de quinoa fiartă şi răcită
-o salată verde (sau doar câteva frunze, după preferinţe)
-bobitele unei jumătăţi de rodie (puteţi folosi un fruct întreg dacă preferaţi că salata să fie dulceagă)
-câteva linguri de porumb fiert
-două fire de ceapă verde
-zeamă de lămâie, după gust
-sare şi piper

Într-un bol pentru salată se amesteca toate ingredientele şi mai apoi se serveşte cu mare poftă!
Notă: quinoa este o cereală bogată în proteine, carbohidraţi, fier, calciu, potasiu, cupru şi o cantitate mare de mangan, un puternic antioxidant cu beneficii excelente pentru sănătate.

Sarmale vegane

Pare o reţetă complicată, însă nu este deloc aşa! În schimb, sarmanele vegane necesită un timp mai mare de preparare, însă rezultatul final merită orice sacrificiu. Pentru reţeta vegană de sarmale aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-una sau două verze murate
-200 de grame de orez
-500 de grame de ciuperci
-3 morcovi
-o rădăcină de ţelina de mărime potrivită
-3 cepe
-o legătură de pătrunjel şi una de cimbru
-100 de grame de făină de arahide (sau de caju, de seminţe de dovleac; puteţi alege orice fel de fruct oleaginos/seminţe va place pe care să-l măcinaţi în râşniţa)

Ceapă, ciupercile, morcovii şi ţelină se toacă mărunt şi se călesc într-o tigaie în care am încins, în prealabil, puţin ulei de măsline. Din când în când se adăugă apă, aşa încât legumele să nu se ardă şi să se înăbuşe. Atunci când s-au înmuiat şi au căpătat o culoare aurie, legumele se potrivesc de sare şi piper şi se amestecă împreună cu pătrunjelul şi cimbrul tocate mărunt. Ulterior, se adăugă şi orezul şi faina din seminţe/nuci. Atenţie: orezul nu trebuie fiert! Mai apoi, alegeţi câte o foaie de varză murată în centrul căreia puneţi amestecul de legume şi împăturiţi sarmalele, rulând cu atenţie foaia de varză, aşa încât compoziţia să nu iasă în timpul fierberii. Aşezaţi sarmalele într-o oală, iar la final adăugaţi o cană cu apă amestecată cu 250 ml de sos de roşii (bulion) şi crenguţe de cimbru. Coaceţi în cuptor pentru maxim două ore sau, mai verificaţi din când în când şi dacă vi se pare orezul din interiorul sarmalelor fiert, puteţi opri cuptorul!

Ciorba de burtă vegană

Ineditul acestei reţete de ciorbă de burtă constă în faptul că nu conţine burta de vită, că în reţeta tradiţională pe care o cunoaştem cu toţii, ci ciuperci Pleurotus, considerate “carnea vegetarienilor”. Aşadar, aveţi nevoie de:
-500 de grame de ciuperci Pleurotus tăiate în fâşii similare celor de burtă
-2 morcovi raşi
-trei linguri de ulei de măsline/ cânepă/ palmier
-5 căţei de usturoi
-zeamă de lămâie
-100 grame de migdale sau caju
-2 litri de apă
-1 lingura de sare

Ciupercile se călesc la foc mic împreună cu usturoiul şi pe măsură ce sunt gata se adăugă apă, puţină câtă puţină. Într-o tigaie separată căliţi morcovul, însă atunci când este gata strecuraţi-l cu ajutorul unui tifon sau cu o strecurătoare deasă, aşa încât să folosiţi doar sucul obţinut şi nu morcovul ras care ar îngroşa supa finală. Morcovul este folosit doar pentru gustul dulceag şi culoarea pe care o da ciorbei.
Într-un blender se prepară laptele de migdale amestecând sâmburii de migdale/ caju cu apă şi sărea. Laptele astfel obţinut se adăugă peste ciupercile călite, se mai fierbe împreună cu acestea pentru câteva minute şi la final se acreşte cu zeamă de lămâie. După preferinţe, puteţi adăuga şi pătrunjel tocat!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus