Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Sarlota de casa. Reteta bunicii

Sarlota de casa. Reteta bunicii

Când eram mică în magazine există un praf din care mama făcea uneori șarlotă. Era echivalentul la budinca din plic de azi, dar fără chimicale. Bunica, super-vedetă în bucatrie făcea șarlotă din ingredientele pe care le avea în casă, și castronașele umplute cu o cremă fină de ciocolată erau micul meu răsfăț. Bunica le completa cu limbi de pisică, frișcă făcută în casă, nuci rumenite, boabe de cireșe din dulceață.

Am rețetea de șarlotă de casă așa că o împart cu voi ca să aveți o alternativă normală la plicul cu chimicale.

Șarlota de casă are puțin zahăr, mult lapte, oua fierte și pudră de cacao și este perfectă pentru o gustare, dar și pentru  cină sau desert la masă de prânz.

Ingrediente

Un litru de lapte
Trei-patru linguri de zahăr
Patru ouă întregi
Două linguri de făină (sau o lingură cu vârf de amidon de cartof)
Trei linguri cu vârf de cacao sau pudra de roșcove
Vanilie, coajă de lămâie
50 de grame de unt.

Preparare

→ Amestecă într-un vas care poate stă pe foc, ouăle întregi cu zahărul. Amestecă bine până se dizolvă zahărul.
→ Adaugă făină sau pudra de amidon și pudra de cacao sau pudra de roșcove. Este bine să le cerni. Amestecă bine cu un tel până ce totul devine uniform și fin.
→ Adaugă mirodeniile și jumătate din laptele călduț.
→ Pune amestecul pe foc mic. Amestecă încontinuu. Când începe să se îngroașe adaugă și restul de lapte.
→ Lasă șarlotă să se lege, până la densitatea care îți place, dar ține cont că rece o să fie de două ori mai tare.
→ Amesteca, cât timp este pe foc permanent și ține crema la foc foarte mic.
→ Cand este gata dă deoparte șarlotă și adaugă untul. Amestecă și pune în căni, castroane sau pahare, după cum îți place.
→ Adaugă pișcoturi, nuci, boabe de dulceată, ornează cu nucă de cocos sau frișcă. Este foarte bună cu iart gras în care adaugi sirop din dulceață.
→ Șarlota se poate servi călduță sau rece.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/


Lasă un răspuns

Sus