Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Scortisoara, condimentul care miroase a Craciun

Scortisoara, condimentul care miroase a Craciun

 

Scortisoara este undeva la limita dintre condiment si medicament. Scortisoara este coaja scortisorului, un arbore mic, mereu verde, ca si bradul de Craciun, razuita, in asa fel incat sa nu afecteze arborele. Scoarta copacului este uscata sub forma betisoarelor rulate sau este macinata.

Traditional, in Europa scortisoara este folosita mai mult la deserturi, dar in tarile orientale este un condiment folosit la prepararea mancarurilor de baza. Putini stiu dar se combina foarte bine cu carnea de pui si de curcan, adaugata in sosurile pentru aceste carnuri.

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente, este pomenita in Biblie, si a fost una dintre cele mai folosite arome ale Egitului Antic, ca bautura aromata, in medicina si in procesul complicat de imbalsamare.

10 beneficii aromate ale scortisoarei

  •     O jumatate de lingurita de scortisoară pe zi reduce colesterolul rau.
  •     Aceeasi jumatate de lingurita de scortisoara regleaza nivelul zaharului din sange.
  •     Are efect antimicrobian dovedit. Combate eficient acneea.
  •     Antioxidantii foarte puternici din scortisoara au efecte benefice impotriva proliferarii celulelor canceroase.
  •     Are efect de anti-coagulare a sangelui.
  •     Combinata cu mierea, o jumatate de lingurita de scortisoara, pe zi, reduce semnificativ durerile din artrita.
  •     Este un ideal conservant natural, inhiba dezvoltarea bacteriilor si alterarea produselor alimentare.
  •     Stimulează functia cognitiva si memoria.
  •     Combate infectarea alimentelor cu bacteria E coli.
  •     Este o excelenta sursa de mangan, fibre, fier si calciu

Scortisoara, aroma Craciunului

Una din proprietatile scortisoarei este aceea de a creste temperatura corpului activand circulatia sangelui.

Medicina chinezeasca a inclus scortisoara pe lista medicamentelelor care vindeca raceala si bolile provocate de frig si umezeala.

De aici si pana la folosire acestui condiment, in perioada rece nu a mai fost decat un pas.

Pentru ca se combina foarte bine cu merele, cu nuca, cu aluaturile pufoase si cu zaharul ars, dar si pentru ca imbogateste gustul vinului rosu, scortisoara a devenit aroma Craciunului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus