
Tarta cu branza si afine este o provocare. Nu sa o faci, ci sa nu o mananci pe toata, dintr-o inghititura. Prajitura este foarte usoara, se face simplu, repede, este deosebit de aratoasa, face impresie se manaca repede. Prea repede. Se face fara coacere, ceea ce este un avantaj in plus. Ideal este sa o faci cu afine. Cele congelate sunt perfecte. Pentru prajitura nu trebuie decongelate, dar fructele pentru decor pot sta la temperatura camerei intr-o strecuratoare circa 20 de minute inainte de a fi puse pe tarta.
In loc de afine merg orice fel de alte fructe de padure. Culmea este ca cele congelate se preteaza mai bine pentru tarta cu branza decat cele proaspete. In loc de fructe de padure poti sa o faci cu stafide (bine rehidratate) iar deasupra sa pui ce fructe vrei (struguri, bucatele de kiwi, bucatele de mango, bucatele de pere si mere – pe care pentru plus de savoare le pui pentru o ora in sirop de apa cu miere si esenta naturala de vanilie)
Ingrediente
250 de grame de biscuiti simplu dulci
125 grame de unt
Trei lingurite de gelatina granule
Trei linguri de apa calda
2 x 250 grame de crema de branza
3-4 linguri cu varf de zahar pudra
Esenta de vanilie
250 grame de smantana dulce
2 linguri de zahar pudra, pentru glazura
300 de grame de afine
Preparare
→ Pregateste o forma rotunda. Trebuie unsa si imbracata in folie alimentara. Tava ideala, pentru aceste cantitati, are 25 de centimetri diametru. O poti face si intr-o tava mai larga, dar nu mai iese foarte inalta.
→ Marunteste bine biscuitii. Topeste untul.
→ Amesteca biscuitii cu untul topit si pune compozitia in tava. Apasa cu dosul uni linguri si formeaza un „blat” presand bine, inclusiv pe pereti.
→ Tine blatul in congelator.
→ Topeste gelatina in apa calda. Bate crema de branza cu zaharul, cu mixerul, la viteza mare. Adauga vanilia si amesteca. Adauga gelatina toite si amesteca energic. Pune jumatate din smantana si amesteca iar.
→ Adauga jumatate din afine (inghetate) si amesteca de cateva ori, incet.
→ Pune crema in gaoacea de biscuiti, niveleaza si da la rece.
→ Trebuie sa stea in frigider cel putin 12 ore.
→ Smantana ramasa se amesteca bine cu zaharul si se intinde pe tarta cu branza si afine. Presara afine peste prăjitura.
Trucuri si sfaturi
→ Poti elimina gelatina. In acest caz tarta se coace. La cantitatile din reteta adauga 5 oua si elimina smantana din compozitia de tarta. 3 oua intregi si doua galbenusuri se bat pana se albesc cu zaharul pudra. Bate crema de branza, separat, pana devine spumoasa. Combina spuma de oua cu branza, amesteca bine, pune mirodenii si afine si rastoarna in forma imbracata in biscuiti.
→ Coace tarta, circa 40 de minute la foc mic, dar in cuptorul bine incins. Crema de smantana se intinde cand tarta este perfect rece, scoasa din tava si gata de servit.
→ Nu mai folosesti folie alimentara ci hartie de copt.
→ Tarta se scoate greu din forma, indiferent daca este cu gelatina sau coapta. Ideal este sa o congelezi 30 de minute inainte sa o scoti din tava.