Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Tarta cu crema de lamaie

Tarta cu crema de lamaie

Incercam ceva nou? Tarta cu crema de lamaie? Este o prajitura simpla, usor de facut, lejera si fina care poate fi adaptata dupa gustul si stilul tau. Tarta cu crema de lamaie este o reteta clasia, iar cea de aici este una din cele care combina ingrediente simple si prepararea usoara cu un rezultat spectaculos, peste asteptari. Ca de fiecare data folosim ingredinete naturale, nu prafuri….

Tarta cu crema de lamaie se poate transforma si poate avea gusturi noi. Toate detaliile la finalul retetei, in „sfaturi si trucuri”.  Ingredientele sunt pentru 8-10 portii. Noi am folosit o tava lunga si subtire, dar o poti face intr-o tava rotunda, sau chiar intr-o tava clasica de aragaz.

Ingrediente pentru blat

200 de grame de faina
50 de grame de migdale macinate mare (poti renunta la ele si adaugi doua linguri de faina in plus sau le poti inlocui cu nuci macinate sau alune macinate)
1/2 de lingurita de sare
2 linguri de zahar pudra
125 grame de unt rece, plus unt pentru uns tava in strat mai gros
2 galbenusuri de ou
1 albus de ou

Ingrediente penru crema de lamaie

200 grame de zahar pudra
4 oua mari
150 mililitri de smantana dulce
Coaja rasa si sucul de la doua lamai

Preparare

→ Forma pentru copt se unge bine cu unt. Tine tava pentru copt la frigider sau, si mai bine, in congelator.
→ Pune faina, migdalele, sarea, zahar pudra se amesteca. Adauga in acest ameste untul taiat in bucate si, cu mana, amesteca totul. Rezulta un amestec nisipos care nu se leaga. Trebuie cat mai bine omogenizat pana cand arata ca nisipul.
→ Galbenusurile se amesteca bine cu 2-3 linguri de apa rece si se adauga in amestecul nisipos si se amesteca bine (tot cu mana) pana rezulta un aluat ferm.
→ Aluatul se intinde partial cu un sucitor, apoi se aranjeaza in tava. Ridica aluatul si pe peretii tavii de copt.
→ Pune tava cu aluatul intins la rece.
→ Incalzeste cuptorul (190°C).  Inteapa aluatul din loc in loc pentru a nu se umfla la copt. Bate albusul pana devine opac (dar nu spuma).
→ Cu o pensula unge bine in mai multe randuri aluatul cu albusul batut si da tava la cuptor, pentru 10-15 minute, la 150°C (foc potrivit). Aluatul nu trebuie sa se coaca complet, nici sa se rumeneasca, iar aceasta repriza de copt este finalizata cand aluatul este lucios iar albusul complet uscat. In felul acesta crema nu va umezi aluatul, care o sa ramana crocant.
→ Lasa blatul sa se raceasca complet.

Crema de lamaie

→ Pentru umplutura, amesteca zaharul pudra cu ouale intregi pana devin spumoase.
→ Combina in samanta, coaja de lamaie rasa si sucul de la doua lamai si amesteca bine.
→ Adauga smantana cu lamaie in crema de oua si amesteca incet pana la completa uniformizare. (Daca se taie adauga in crema doua linguri de pesmet fin de biscuiti sau o lingura de gris)
→ Toarna crema in gaoacea de aluat si da tarta cu crema de lamaie din nou la cuptor, la foc mic pentru 40-50 de minute, pana se coace.
→ Nu-ti face griji daca pare moale la mijloc. Se intareste perfect cand este rece. Lasa tarta sa se racoreasca, apoi in frigider pentru cel putin 3-5 ore.

Trucuri si sfaturi

→ Pudreaza tarta cu pudra de migdale amestecata cu zahar pudra. Va avea o aroma speciala si un gust deosebit.
→ O poti decora cu felii de mandarine si felii de kiwi. Combinatia de culori este incantatoare. Serveste-o cu frisca.
→ Poti sa folosesti suc de lime in loc de suc de lamaie.
→ Tarta se poate face cu portocale, exact la fel. Foloseste coaja de la o portocala si de la o lamaie si sucul de la o portocala si de la jumatate de lamaie. Pune mai putin zahar (150 de grame).
→ In crema poti pune in loc de lamaie, vanilie si trei linguri de cacao sau 150 de grame de ciocolata topita. Restul operatiilor raman identice. Vei avea crema de ciocolata si o tarta cu crema de ciocolata.


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus